Lapszámok

2022. április XXX. évfolyam II. szám

VR, cleantech, okos megoldások - sokakat vonzott az idei Pollack Expo

Hömpölygő tömeg a kiállításon, érdeklődőkkel teli szekciótermek a szakmai előadásokon – ez jellemezte a pandémia miatt tavaly elmaradt, ám 2022-ben jelenléti formában február 24-25-én megrendezett XV. Pollack Expo Szakmai Kiállítást és Konferenciát.


A zsaluzatépítő versenyen több külföldi hallgató is részt vett

Az esemény a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) legkiemelkedőbb szakmai rendezvénye, egyben az egyetem, az ipar és a mérnöktársadalom találkozóhelye. A Pécsi Expo Centerben a kétnapos rendezvényen mintegy 1500 résztvevő több mint 110 kiállító standján ismerkedhetett meg a műszaki, illetve a mérnöki tudományok újdonságaival és megoldásaival, vehetett részt a szakmai bemutatókon, illetve mintegy 100, az építőiparhoz, az épületgépészethez és a gépészethez, az informatikához és a környezetiparhoz, valamint a villamosiparhoz kapcsolódó szakmai előadást hallgathatott meg a környezettudatos építőanyagoktól a hidrogéntüzelőanyag-cellás technológiákig, a 3D-nyomtatástól a mesterséges intelligenciáig.

A kiállítóterekben nemcsak nézelődésre, tájékozódásra volt lehetőség, hanem egyes berendezések, felszerelések kipróbálására is. Például az érdeklődők egy VR-szimuláció által valósághűen megtapasztalhatták a munkavédelmi eszközök fontosságát, mert ha nem viselik a zuhanásbiztonsági felszerelést – amit a helyszínen magukra is ölthettek –, könnyen a mélybe zuhanhatnak egy felhőkarcoló tetejéről. Az építőmérnök-hallgatók egy látványos zsaluzatépítő versenyen próbálhatták ki tudásukat, de a rendezvényen zajló, a PTE KTK-val közösen megrendezett cleantech fókuszú Simonyi Hackathon is próbára tette a hallgatók megoldóképességét. Egy szórakoztató és izgalmas verseny keretében olyan környezetbarát megoldást kellett találniuk a különböző szakterületek képviselőiből álló csapatoknak, amely már konkrét termék- vagy szolgáltatásötletet is tartalmazott. Emellett az expo ezúttal is lehetőséget adott a Baranya Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Dél-Dunántúli Építész Kamara tagjainak akkreditált előadások meghallgatására.

(forrás, fotó: PTE MIK)