Lapszámok

2022. április XXX. évfolyam II. szám

Dr. Tóth Ernő kapta a Palotás-díjat

Dr. Tóth Ernő hídépítő mérnök kapta 2021-ben a fib (Nemzetközi Betonszövetség) Magyar Tagozata által alapított Palotás László-díjat.

Dr. Tóth Ernő hídügyi előadóként kezdte pályáját Székesfehérváron, majd fenntartási osztályvezetőként Fejér megye út- és hídfenntartásáért volt felelős. Fejlesztési osztályvezetőként az országos közúthálózat fejlesztési ügyeivel foglalkozott, ezután szintén osztályvezetőként a hídügyek országos összefogását vállalta a Közlekedési Minisztériumban.

Nyugállományban szakértőként, tanácsadóként hídügyekkel, s néha az úthálózat kérdéseivel foglalkozott az UKIG-nál, 2000- től állandó munkája a napi feladatokon túl a hídtörténelem és a hídirodalom gyűjtése és publikálása volt. Kezdettől részt vett az oktatásban (technikum, BME szakmérnökképzés, szakmunkásképzés stb.), a KTE-ben tevékenykedett, emellett számos publikációt készített.

„Nyugdíjasként megérhettem, hogy rendkívüli folyami hídépítés program folyt (Baja, Dunaföldvár, Esztergom, Tiszaug, Szekszárd), s elkészült mind a 19 megye hídtörténete, részt vehettem 20 Útügyi Napon és 40 Hídmérnöki konferencián. Tanultam, dolgoztam, irányítottam, tanítottam, írtam-publikáltam. Igen sok segítséget kaptam, hagytak dolgozni, s ez nagy szó” – mondta a díjátadón dr. Tóth Ernő.

(forrás: fib)