Lapszámok

2022. április XXX. évfolyam II. szám

Köszöntő

A Mapei Kft. ügyvezetőjeként a betonnal napi szinten találkozom. Két termékvonalunk közvetlenül is kapcsolódik a betonhoz.

A Betonadalékszerek termékvonal a kiváló minőségű beton előállításához szükséges termékeinkkel járul hozzá a jövő épületeinek megvalósításához. Bizonyos adalékszerek segítenek a beton könnyebb bedolgozásában, ezek a folyósítószerek, a kötésgyorsító, kötéslassító szerek pedig a beton bedolgozása időzítésében játszanak szerepet partnereinknél. Ezeken kívül adalékszereinkkel a beton szinte minden tulajdonságát meg tudjuk változtatni, hogy azok pont az igényeknek megfelelő minőséget képviseljék. A betonadalékszerek az elmúlt években, évtizedekben robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül és a Mapei laboratóriumaiban a termékfejlesztésen sok-sok kollégám dolgozik azon, hogy a partnereink igényei szerinti anyagokat készítsünk. Soha nem áll le a fejlődés, és ennek mi is a motorjai szeretnénk lenni. Az egyik legnagyobb büszkeséggel eltöltő friss referenciánk az újonnan megépült genovai híd, amelynek betonozásához sokféle betonadalékszert szállítottunk és az egész projekt ideje alatt szorosan együttműködtünk kivitelező partnereinkkel, hogy hidegben és melegben, mindenféle körülmények között mindig kiváló minőségű beton készülhessen. A beton esetében tehát különösen fontos, hogy már elsőre végleges, jó megoldás szülessen, hiszen senki sem örül, ha el kell bontani a megépült szerkezetet, illetve utólag nehézkes a beton minőségének javítása is.

De ha mégis megtörtént a hiba, és rosszul készült el a beton, mi ekkor is tudunk segíteni. Az Építéskémiai termékvonal betonjavító anyagaival azokat a betonból, illetve vasbetonból megépített szerkezeteket tudjuk helyreállítani, amelyek vagy eleve nem megfelelő minőségben készültek, vagy amelyeket már korábban viszonylag jól elkészítettek, de az idő és a környezeti hatások vasfoga még ezt az öröknek tűnő anyagot is képes volt károsítani. A Mapei betonjavító termékköre szinte minden helyzetre vonatkozóan tud megoldást adni.

A fentieken túl azon termékeink is, amelyekről a Mapei még ennél is ismertebb, vagyis a hideg- és melegburkolati segédanyagaink is döntően a betonaljzathoz kapcsolódnak. Vagyis beton nélkül mi is elég nehéz helyzetben lennénk. Egy épület megvalósításában a beton alkalmazása mindig megelőzi a többi építőipari segédanyag alkalmazását. Ezért a most előállított beton mennyisége előrevetíti azt is, hogy néhány hét vagy hónap múlva milyen mennyiségben lesz majd szükség csemperagasztóra, fugázóra és a többi anyagainkra. A fél szememet tehát mindig rajta tartom a betonon, mert fontos információt ad nekem a jövőre vonatkozóan.

De a beton számomra egyébként sem egy szürke, kemény, élettelen anyag. Ahogy a Mapei ragasztói, habarcsai, gyantái vagy festékei sem. Amikor a munkámat vagy a termékeinket nézem, mögöttük én már látom azokat a boldog, elégedett embereket, akiknek az életét jobbá tettük azzal, hogy segítettünk nekik az építési álmaik megvalósításában. Ez ad számomra örömet és erőt a munkában, ez hajt előre, ettől tudok dinamikus lenni, ez segít a kollégáimat is ösztönözni és ezért tudom őket is támogatni.

Markovich Béla
ügyvezető
Mapei Kft.