Lapszámok

2022. február XXX. évfolyam I. szám

Rácz Attila, Urbán Ferenc: Szakembereink az oktatásban, a továbbképzésben

Szövetségeink (CeMBeton, MABESZ) kiemelten kezelik a szakemberképzést és -továbbképzést, melynek keretében 2021-ben is több műszaki egyetemen és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) továbbképzésein adtuk át naprakész tudásanyagunkat egyaránt a leendő és gyakorló mérnököknek.

A felsőfokú szakemberképzésben folytattuk együttműködéseinket, immár a Covid-19- hez alkalmazkodva. Az egyetemek különböző formákat, felületeket választottak online oktatásként, ami még jobban megnehezítette a helyzetünket. Ahol a pdf/ppt/videó-előadásaink rendelkezésre álltak és az egyetemi tanárok vizsgáztattak, nem tartottunk sem jelenléti, sem pedig online oktatást. Ugyanez igaz a Budapesti Magyar Mérnök Kamara által stúdióban felvett előadásainkra is – ezekkel szabadon rendelkeztek, csak kérdés esetén fordultak hozzánk. Ezenkívül a vidéki kamarák online formában igényeltek 1-1 előadást, komplett képzési napra nem került sor. Egyetemi oktatási tevékenységünkkel a Miskolci Egyetemre, a Pannon Egyetemre, a Pécsi Tudományegyetemre, a győri Széchenyi István Egyetemre és az Óbudai Egyetemre fókuszálunk. Egyes egyetemek a pandémia miatt nem fogadtak külsős előadókat, míg mások különböző online felületeket választottak az előadások megtartására, ami nagyban megnehezítette szakembereink dolgát. Ősszel már lehetőségünk adódott jelenléti oktatást is tartani.

Továbbra is fontosnak tartjuk az egyetemi és kamarai együttműködéseket, immár a körforgásos gazdaság szempont- és eszközrendszerét szem előtt tartva fejlesztjük anyagainkat. Kollégáink további, pl. TDK, diplomamunkák konzulensi, bírálói tevékenységeket is végeznek, az ismeretanyagok átadását online felületeinkkel, szakmai kiadványainkkal, valamint a BETON szakmai lappal is támogatjuk az oktatók és a hallgatók, szakemberek, szakmai érdeklődők számára.

(fotó: hu.123rf.com)