Lapszámok

2022. február XXX. évfolyam I. szám

Rácz Attila, Urbán Ferenc: CeMBeton–MABESZ: Megújult felületeken a beton népszerűsítése

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) immár a 7. sikeres évét zárta a beton népszerűsítése területén.

Sajnos a 2021-es évünk is a Covid-19 árnyékában telt, s bár voltak bizakodásra okot adó időszakok, a Beton fesztivált felelősen nem tudtuk megszervezni. Munkacsoportunk elhatározta, hogy a Beton fesztiválhoz szorosan kötődő Beton pályázatot – a felsőoktatás jelenléti/online vegyes rendszere ellenére – kiírjuk, melyre több egyetemről is érkeztek értékes hallgatói pályázatok. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2021. október 7-én zárt ünnepélyes díjátadó keretében került sor (2021. októberi lapszámunkban számoltunk be a díjazott pályamunkákról).

Az év folyamán megújítottuk, újjászerveztük a beton online világát. A beton.hu honlapunkat újrastrukturáltuk, olyan – folyamatosan aktualizált – tartalmakkal feltöltve (hazai és külföldi események, BETON újság szakcikkek, szabványfigyelő stb.), amelyek a mindennapi munkavégzés során a gyakorló szakemberek számára is hasznosak lehetnek. Az új honlapról lapunk 2021. augusztusi számában számoltunk be részletesen.

A Facebook- és Instagram-profiljaink megújítása mellett elindítottuk YouTube-csatornánkat is a 2020-ban elkészített saját szakmai videóinkkal, melyekből néhány mára a több ezres megtekintést is elérte.

Az online felületeinken – elsősorban a felhasznált fotókat érintő – szerzői jogi kérdések tisztázása után népszerűsítő anyagainkat is újraindítottuk, kezdetben a BETON szakmai lap szakcikkeinek terjesztésével, majd hazai és nemzetközi hírekkel, kiemelkedő betonmegoldásokkal.

A megújulás nemcsak az egységes online arculati megjelenésben valósult meg, hanem platformjaink összekapcsolásával, átjárhatóságával, új tartalmakkal segíti a szakembereket és laikusokat eligazodni a beton világában.

Hagyományainknak megfelelően újabb óvodáknak juttattuk el képeskönyv és kifestő formájában Cembi és Mixi kalandjait a beton világában. Cembit továbbítottuk az „űrbe” is a „Lehetsz űrhajós” program keretében megvalósuló Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat Gyermek Háziorvosi Rendelő és Védőnői Szolgálat dekorációs munkáinak támogatásával. Ezen túlmenően képeskönyvvel, kifestővel és színes ceruzákkal segítjük az intézményt, amit a gyerekek és a szülők is elismeréssel fogadnak.

Az ismeretek átadását az általános és középfokú képzésben továbbra is az általunk kidolgozott „A CEMENT, A BETON ÉS A MÉSZ” oktatási segédanyaggal támogatjuk, míg az egyetemeken – a lehetőségekhez igazodva – jelenléti vagy online formában tartottak tagvállalati szakembereink előadásokat (részletesen lásd külön). Döntéshozóknak, nem szakembereknek szánt kiadványsorozatunk újabb része is megjelent „Beton – Segíti a helyi foglalkoztatást és a gazdasági növekedést” címmel.

"...továbbra is célunk a szakmai összefogás erősítése"

A tagvállalatok igényeihez igazodva „Az MSZ 4798 szerinti beton” kiskönyvet (amely tömören összefoglalja azokat a tudnivalókat, amelyek segítik a betonnal kapcsolatba kerülő szakembereket a mindennapi munkájuk során) plakát formájában is kiadtuk, melyeket eljuttatunk az egyetemeknek is. Új és régebbi kiadványaink továbbra is ingyenesen letölthetők honlapunkról: www.beton.hu.

Rendszeresen megjelenő BETON szakmai lapunk olvasói köre – a bevezetett újítások következtében – tovább bővült, egyre szélesebb kört érünk el online. Egy-egy szakmai cikk kiemelkedő, több ezres olvasottságot eredményezett. Az update kiadvány – megjelenési gyakoriságával – szerves mellékletét képezi lapunknak, amelynek saját honlapja, a cikkenkénti feltöltés (ezeket külön is olvashatják, e-mailen elküldhetik, Facebookon megoszthatják olvasóink), a kiemelt szakcikkek megosztási lehetősége, a szakmai cikkek tematikus kigyűjtése a beton.hu honlapon az egyes szakcikkek olvasottságának növelése mellett a szakemberek együtt gondolkodását, tudásmegosztását is elősegíti.

Munkacsoportunk folyamatosan értékeli a visszajelzéseket, illetve tevékenységét, és a megváltozott körülményekhez igazodva tervezi meg a 2022. évi programját. Ez utóbbival továbbra is célunk a szakmai összefogás erősítése, a tagvállalataink által gyártott anyagok, termékek, műszaki megoldások, a bennük rejlő lehetőségek megismerése, megismertetése.

(fotó: a szerzők)