Lapszámok

2022. február XXX. évfolyam I. szám

Köszöntő

Kedves Olvasó!

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a 2022-es év első lapszámában szeretettel köszönthetem a Beton újság kedves olvasóit, szerkesztőit és a lap munkatársait. Kívánok mindenkinek legalább egy kicsivel szebb és jobb évet, de mindenekelőtt felhőtlen, jó egészséget!

Az Építőipari Szakközépiskola elvégzése után az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Magasépítési szakán, majd a Gazdasági Szaküzemmérnöki képzésen szereztem főiskolai diplomát. Pályafutásom elején magasépítési területen a Budapesti Lakásépítő Vállalatnál és az Universale Budapest Kft. munkatársaként dolgoztam.

1994-től a transzportbetongyártás területén üzemvezetői, laborvezető-helyettesi, jelenleg az üzemi gyártásellenőrzés feladataival igyekszem hibamentesen megbirkózni. Az eltelt idő alatt részt vettem a budapesti Bank Center, a Westend, a MOM Park transzportbeton-kiszolgálási feladataiban.

Középiskolás korom óta, illetve még azelőtt szüleim nyaralóépítési „vállalkozásai”, később saját családi házunk bővítése során napi kapcsolatom alakult ki a betonnal, a habarccsal és a téglával. Mindig nagy örömmel töltött el, amikor reggel nekiálltunk egy feladatnak és estére a kitűzött cél (egy betonalap, egy fal, majd egy födém) elkészült. Munkám során mindig gyorsabban telt a munkaterületen töltött idő, mint az irodában. Ma is úgy gondolom, hogy az emberek és a családok számára az egyik legfontosabb életminőséget meghatározó tér a lakás, amiben élnek. A modern lakások, az infrastruktúra, a közüzemi szolgáltatások műtárgyainak egyike sem képzelhető el beton felhasználása nélkül. A föld erőforrásai közül a víz után a betonhoz szükséges alapanyagokat használjuk fel a legnagyobb mennyiségben. Valójában ez a tény mutatja meg a ma élő embernek, hogy mennyire fontos az unokája számára a beton karbonkibocsátásának csökkentése és ennek folyamatos, rendszerszintű ellenőrzése.

A beton bizalmi termék! Hiszen az átadás-átvétel pillanatában egyértelműen, „egzakt” módon nem állapítható meg a minőség! Nem látható a szilárdság, a vízzáró képesség, a fagyállósági tulajdonság. E tulajdonságok várható „meglétéről” csak az előzetesen elkészült sikeres vizsgálatokkal azonos helyszíni frissbetonvizsgálati eredmények adhatnak tájékoztatást. Véleményem szerint a folyamatos, egyenletesen azonos minőség előállítása szakmánk egyik legnagyobb kihívása. Ezért nagy felelősség hárul a gyártókra, mind az alapanyagok beszerzése, a receptúrák kidolgozása, a pontosan adagolt keverékek előállítása és a munkahelyre történő szállítás területén. Ennek a folyamatnak az ellenőrzésére és minősítésére szolgál a mintavételekből származó vizsgálati eredmények kiértékelése. Ezzel kapcsolatban határozott véleményem, hogy az ellenőrző mintavételek helyét (még ha több energiát is igényel) egyre inkább ki kell szorítani a betonüzem területéről a beépítés helyére, a munkahelyre!

A betonnak vagy valami hasonló terméknek fel kell készülnie arra, hogy új igénynek is megfeleljen. Tudósaink, vezető betontechnológusaink már dolgoznak azon, hogy igény esetén, akár egy távoli égitesten, hogyan tudnánk „házat” építeni. Milyen lehetőségeink lesznek a helyi anyagok felhasználásával és új technikai eszközök segítségével megoldani a feladatot. Talán erre lesz majd kiváló megoldás a 3D nyomtatás…

Köszönettel tartozom szüleimnek, családomnak, barátaimnak, jelenlegi és volt munkatársaimnak, vezetőimnek azért, hogy az építőipar szép, izgalmas és látványos területén ennyi időt tölthettem el.

Mezei Gábor
ÜGYE megbízott
Frissbeton Kft.