Lapszámok

2021. december XXIX. évfolyam VI. szám

A HeidelbergCement hidrogéntechnológiával és klímasemleges üzemanyag-keverékkel állít elő cementet

A HeidelbergCement leányvállalata, a Hanson UK ribblesdale-i gyárában működő cementégető kemence sikeresen működött nettó nullás üzemanyag-keverék felhasználásával, a világ első hidrogéntechnológiai bemutatójának részeként.

A Brit Ásványi Termékek Egyesülete (MPA) vezetésével és a Brit Üzleti, Energetikai és Ipari Stratégiai Hivatal (BEIS) finanszírozásával a Hanson UK sikeresen alkalmazott egy 100%-ban klímasemleges üzemanyagból álló keveréket, amely legelső alkalommal tartalmazott kereskedelmi méretű cementgyártáshoz hidrogént is.

A ribblesdale-i bemutató során a cementégető kemence főégőjében lévő üzemanyagok arányát fokozatosan emelték tejesen nettó zérós keverékre, amely egy tartályhajó által szállított hidrogént, valamint más iparágak melléktermékeiként létrejött biomassza-összetevőket és glicerint tartalmazott.

Ha mindezt a teljes kemencerendszerre is kiterjesztik, akkor csak Ribblesdale-ben évente közel 180 ezer tonna szén-dioxid-kiváltásra nyílik lehetőség, amely a fosszilis üzemanyagok, például a szén használata esetén keletkezne. A ribblesdale-i tesztüzem egy, a BEIS által finanszírozott 2019-es megvalósíthatósági tanulmányt követ, amely kimutatta, hogy a biomassza, a hidrogén és a plazmaenergia kombinációja felhasználható a cementgyártás során keletkező fosszilis üzemanyag-kibocsátás 100 százalékának kiküszöbölésére, amennyiben az ehhez szükséges keretfeltételek és infrastruktúrák adottak.

Az egy szélesebb, 3,2 millió font értékű projekt részét képező kísérleti projekt a BEIS finanszírozásával valósult meg a hivatal által rendezett ipariüzemanyag-kiváltó verseny keretében. A projekt eredményeit megosztják a cementgyártókkal és más energiaigényes iparágakkal az Egyesült Királyságban és világszerte, mint a legjobb gyakorlat példáit, azzal a céllal, hogy elterjesszék és a lehető legtöbbet ki tudják hozni a technológia környezetvédelmi előnyeiből.

(fotó: DDC)