Lapszámok

2021. december XXIX. évfolyam VI. szám

Illustrated History of Cement and Concrete / Illustrierte Geschichte des Zements und Betons

Az angol és német nyelven kiadott könyv annak a két kiemelkedően fontos építőanyagnak az izgalmas történetével foglalkozik, amely napjainkra már az építés alapját jelenti, cement és beton nélkül ugyanis ma már semmilyen építmény nem hozható létre.

A beton – számos felhasználási és tervezési lehetőséggel – felbecsülhetetlen értékű inspirációs forrás az építőmérnökök és az építészek számára. Mély- és szerkezetépítési projektekben egyaránt megtalálható, mivel olcsó és nagy hatékonysággal alkalmazható. Cement nélkül azonban sem habarcs, sem beton – mindkettőt nagyon nagy mennyiségben használják a modern építőiparban – nem állítható elő. Hogyan fordulhatott elő, hogy a cement és a beton ilyen szorosan összefonódik jólétünkkel, életmódunkkal és mobilitásunkkal?

Ez a több mint 300 oldalas és több mint 700, többnyire színes illusztrációval színesített könyv – tudomásunk szerint – az első olyan munka, amely átfogóan és könnyen olvasható formában, albumszerűen írja le a cement és a beton történetét, történeti fejlődését. A mesterségesen előállított építőanyagok több mint 12 000 évvel ezelőtti első jeleitől kezdve a kínaiak, az ókori görögök és rómaiak új kötőanyagainak fejlesztését és felhasználását szemlélteti Angliától és a kontinentális Európától az Újvilágig, egészen a jelenkorig. Nemcsak az egyes események technikai és történeti sorrendjének átfogó áttekintését kapjuk, hanem ismerteti a kor politikai és gazdasági környezetét is. Bemutatja továbbá azokat az embereket is, akik konkrét elméleti vagy gyakorlati hozzájárulást tettek a cement és a beton fejlesztéséhez, illetve alkalmazásához.