Lapszámok

2021. december XXIX. évfolyam VI. szám

Új 2025-ös stratégiai célokkal gyorsítja zöld növekedését a Holcim

A globális építőipari piac egyik meghatározó szereplője, a Holcim vállalat célja, hogy az innovatív és fenntartható építési megoldások világvezetőjévé váljon. Ennek megfelelően az építőanyag-gyártó vállalatok sorában elsőként írta alá korábban a 1,5 °C-os hőmérsékletre vonatkozó üzleti ambíciót. Ehhez kapcsolódóan a vállalat stratégiájának középpontjában a fenntarthatóság áll. Elköteleződését erősíti, hogy az iparágának első olyan 2050-re vonatkozó karbonsemlegességi célkitűzésével rendelkezik, amelyet az SBTi világszervezete is jóváhagyott. A 2050-es karbonsemlegességhez vezető úton a vállalat időszakos növekedési stratégiát határozott meg.

A Holcim ambiciózus 2022-es stratégiai célkitűzéseit egy évvel korábban teljesítve most új növekedési célokat határozott meg a 2025-ös évre vonatkozóan A „Zöld növekedés felgyorsítása” stratégiának 4 pillére van: a növekedés felgyorsítása, a Szolgáltatások és Termékek üzletág kiterjesztése, a fenntartható és innovatív megoldások, a kiváló pénzügyi teljesítmény elérése.

A Holcim a zöld építő megoldások élvonalában maradva a transzportbeton üzletága értékesítési árbevételének 25%-át az ECOPact zöldbeton értékesítésével kívánja elérni. A zöldbeton különlegessége, hogy a hagyományos betonhoz képest 30–100%-kal alacsonyabb karbonlábnyommal rendelkezik. A körkörös gazdaságot vezetve a Holcim 2050-re éves szinten 75 millió tonna anyagot kíván újrahasznosítani üzleti tevékenysége során. Ebből az építési és bontási hulladék 10 millió tonnát tenne ki. A vállalat az intelligens technológiák bevezetését is tovább folytatja: a 70%-kal kevesebb anyagigényű 3D betonnyomtatástól kezdve a zöld ásványi adalékanyagokig, úgymint például a kalcinált agyag felhasználása. A vállalatcsoport a 3D betonnyomtatás terén már számos esetben bizonyított. Az elmúlt években elsőként gyártott rekordmagas szélturbinát, a fejlődő országokban kevesebb mint egy nap alatt épített iskolát. Európát érintve új projektként említhető a Nagy Párizsi híd, amelynek tervezett átadása 2024-ben lesz; valamint Ausztriában folyamatban van a STRABAG aszfaltkeverő üzeméhez kapcsolódó irodaház megvalósítása is.

A következő generációs technológiák terén további 30 olyan demoprojekten dolgozik, amelyek összhangban állnak a vállalt 2030-as céljával. Tervei között szerepel, hogy legalább egy gyár esetében úgy érje el a karbonsemleges működést, hogy a CO2-leválasztást, -hasznosítást és -tárolást is megoldják. A Holcim németországi gyára szándéknyilatkozatot írt alá a Cool Planet Technologies-szel, hogy a Hereon PolyActive membrántechnológiáján alapuló kísérleti CO2-leválasztóegységet építsenek a Holcim Höver cementgyárban, Hannover mellett. A kezdeti tesztek a tervek szerint 2022 első negyedévében kezdődnek, amely által 5600 tonna/év CO2-leválasztás érhető el. Ezt további három szakasz követheti, amellyel 2026-ra már az 1,3 millió tonna/ év CO2-leválasztás lesz elérhető. Ezzel a höveri gyár CO2-kibocsátásának több mint 90%-a megfogható és folyékony formában felhasználható lesz.

A zöldebb jövő felé vezető úton a Holcim nagy hangsúlyt fektet a nemzetgazdaságokkal és más iparágak vezető szereplőivel történő együttműködésre is. A november elején megrendezett COP26 éghajlatváltozási csúcstalálkozón a vállalat elsőként csatlakozott a „Első Intézők Koalicíója”-hoz. „A zérókibocsátás elérése nem mindennapi együttműködést igényel a teljes ellátási láncot tekintve. Az »Első Intézők Koalíciója« ezt valóra válthatja. Együttes erővel növelhetjük a zérókibocsátású technológiák iránti keresletet, ezáltal több beruházást elérve a következő generációs zöld technológiákban is. A Holcim alapítóként elkötelezett, hogy lépéseket tegyen mind a keresleti, mind a kínálati oldalt illetően. Így a jövőben több zérókibocsátású gépjárművet vásárolunk, és tovább szélesítjük a zöld építési megoldásainkat a zérókibocsátású építkezés elérése érdekében” – nyilatkozta Jenisch Jan, a Holcim Vezérigazgatója.

A „Zöld növekedés felgyorsítása” 2025-ös stratégiával és a vállalat zöld ambíciójával kapcsolatban további részletek érhetők el a www.lafarge.hu weboldalon.

(fotók: LAFARGE)