Lapszámok

2021. december XXIX. évfolyam VI. szám

Kis Tünde: Aki nőiessé teszi a betont

Betonka, azaz Gulyás Dóra karanténművésznek vallja magát. Ha nincs a Covid, válószínűleg még mindig egy irodában ül. Azonban egy véletlen folytán megérkezett a beton az életébe, hogy egyedi ékszereket, használati és újabban már berendezési tárgyakat is készítsen ebből az anyagból. Amolyan „betonkásan”. Ahogy egy volt kollégája megfogalmazta: nőiessé teszi a betont.

- Évekkel ezelőtt találkoztam beton ékszerekkel és már akkor nagyon tetszett a letisztultságuk. A karantén alatt először papírt akartam tartósítani és ékszert készíteni belőle. Egy hobbiboltban jött szembe velem a beton, majd a felismerés, hogy ebből is tudnék olyan ékszereket formázni! Ahogy megismertem az anyagot – eleinte a hobbibetont –, rájöttem, hogy milyen ezerarcú anyag.

- Milyen módon születnek meg a tárgyak, van-e koncepciója rájuk vonatkozóan?

- Folyamatosan keresem a lehetőségeket, az öntőformákat, az egyszerű, hétköznapi használati tárgyakat, hogy miket lehetne belőle kihozni. A legfontosabb számomra az, hogy legyen valami funkciójuk az általam készített termékeknek. Csak úgy, hogy ott legyen valami az asztalon betonból, úgy nem csinálok semmit. Az elsődleges szűrés mindig az, hogy én használnám-e, megvenném-e, szükségem lenne-e rá. Erre a legjobb példa a könyvtámasz. Mivel rengeteg könyvem van, volt is otthon egy ideig néhány könyvtámasz, de egy részüket az év elején el kellett adnom, mert akkora volt rájuk a kereslet. Nagyon szeretek különböző technikákat használni a tárgyak díszítésére, így nálam csak nagyritkán hagyja el a műhelyt egy-egy nyers darab. Kedvelem magam körül a színeket, mert egyedi karaktert adnak az otthonoknak. Imádom az ékszereket is, a hétköznapokon sokszor viselek is, nálam az önkifejezés egyik formáját jelentik.

- Milyen betont, technikát, technológiát használ a tárgyak elkészítésekor? Egyáltalán hogyan tanulta meg a betonkészítést?

- Hónapokig gondom volt azzal, hogy az a beton, amit először használtam, elfogyott Magyaroroszágon, és nem volt utánpótlás. Elkezdtem zsákos, 25 kg-os betonokat felvinni a 10. emeletre – az erkélyen betonoztam – és teszteltem, hogy melyik mennyi idő alatt köt meg. Ez volt számomra a legidegőrlőbb, mivel az akkor négy hónapos vállalkozásom várakozáson felül teljesített, kellett találni egy olyan alapanyagot, amit hamar ki lehet venni az öntőformából, és naponta nem csak egy terméket tudok önteni belőle. Így leltem rá az egyik gyártó termékére, amit azóta is használok. Az egyedi eljárásom a beton mintázása. Ezt előtte nem láttam senkinél, jónéhányan megkerestek külföldről is miatta, hogyan csinálom. Azóta egyre többen próbálkoznak vele, de a technikámra még nem jöttek rá. Magát a betonozást magamtól tanulom, de rengeteg segítséget kaptam ismerősöktől is. Voltak hiányosságok, szerencsére sokat fejlődtem, fejlesztettem, az elmúlt egy év alatt már megtanultam, hogy melyik termékhez milyen állagú betont keverjek ki – kézzel.

- Mi okoz nehézséget a beton felhasználásával kapcsolatban?

- Szeretnék nagyobb tárgyakat tervezni, kivitelezni. Az elsődleges gond az időhiány, a másodlagos pedig az, hogy nincs helyem hozzá. Igyekszem fejlődni, sok videó is van a témában, de nálam a fő szempont az eladhatóság, hogy ne csináljak túlárazott termékeket. Ezt a jövőben is szeretném tartani.

- Hogyan fogadják a vásárlói a betontárgyakat? Például gyerekeknek is készít apróságokat, játékokat.

- A beton nagyon divatos anyag lett! Nálam talán azt szeretik a legjobban a vevőim, hogy ők is részt vehetnek a tervezési folyamatban, hiszen sokszor készítek egyedi mintázott kiegészítőket, ékszereket. Érdekes volt számomra, hogy van, aki meglepődik azon, hogy ha a beton tál leesik, akkor eltörik. Az emberek fejében a beton abszolút törhetetlen, még akkor is, ha csupán 5 mm vastag, vagy az ékszerek esetében akár még annyi se. Eleinte rengeteg olyan kérdést is kaptam, hogy nem túl nehéz-e a beton fülbevaló, mert nem szeretnének nagy fülcimpákat. Amikor megmutattam, hogy egy pár alatt 4 grammot mutat a mérleg, sokan megnyugodtak.

(fotók: Jenőfi Dániel)