Lapszámok

2021. október XXIX. évfolyam V. szám

Kovács Ferenc: „Miért vállalsz el mindent?”

„Mert meg tudjuk csinálni” – hangzik a válaszom a kollégáktól rendszeresen érkező kérdésre. Honnan jöttünk, hová tartunk, és az év legérdekesebb projektjei.

Vállalkozásunk saját beruházásainál a 2000-es évek óta használjuk a kéregpaneles födémrendszert. Megtapasztaltam, hogy mennyire elegáns, célszerű és olcsóbb az előregyártott elemekkel dolgozni.

A Műszaki Egyetemen töltött évek alatt a mérnöki tudás és szemlélet mellé azt az alapvető érzést kaptam, hogy semmi sem lehetetlen. Mindent meg lehet oldani, ki lehet számítani, meg lehet valósítani. Ez az érzés még mindig bennem él. A mai napig a lehető legnagyobb nyitottsággal és rugalmassággal állunk az építőiparhoz. Az árbevételünk jelentős része olyan termékekből adódik, amikhez a kreativitásunk társul.

Gyakran kapunk olyan megkereséseket, ahol minden oldalról többet kell nyújtanunk, mint az átlag gyakorlat. „Tudtok, ilyet?” „Nem lehet hozzáférni, több darabból kell.” „Egybe szeretném lerakni, lehet ekkorát?” „Feszes határidőnk van, megoldható a teljes mennyiség?”.

Nem az a kérdés, hogy csináltunk-e már ilyet, hanem hogy képesek vagyunk-e rá. A válasz erre többségében az, hogy igen.

A gyártásunk a nulláról indult. Tiszta lappal a magunk útján fejlődtünk. Utólag visszatekintve ez rendkívül meghatározó volt a vállalkozás életében. Sikerült egy olyan lakatosgárdát összeállítani, amellyel a kezdetektől házon belül tudtuk tartani a segédszerkezetek gyártását. Nem volt mihez igazodni, a piaci igényeket vettük alapul. Megtanultunk fém sablonokat építeni mederelemek, aknák, kábelcsatornák, gerendák, oszlopok, fedlapok készítéséhez. Erre a képességünkre alapozva bátran elvállaltam szinte minden gyártási feladatot, ami megtalált.

Sablonfejlesztési szemléletünk a „Trial and error”, vagyis ha nem úgy sikerül valami, akkor módosítunk a módszereken. Van olyan elemünk, ahol négy különböző gyártási technológiát próbáltunk ki az elmúlt tíz év alatt és végül az ötödik vált be. Azonban az egyedi elemgyártás még kevés volt a fejlődéshez. Nem örököltünk sablonokat a múltból. Az egyetlen dolog, amit adott, a csarnokok és az ipartelep, ahol jelenleg már hét daruzott gyártóhelyünk üzemel egyszerre.

Akár tíz nagyobb munkánk is futhat párhuzamosan a megkívánt teljes kapacitással. Fel vagyunk készülve feszes ütemtervű, akár több éves és napi több kamionnyi terméket igénylő munkák kiszolgálására is.

Az elmúlt évben új szintre emeltük a munkák előkészítését. Összetettebb kérdésekhez 3D-ben modellezett terveket készítünk, így az ajánlatkérőink azonnal láthatják, hogy milyen megoldásokat tudunk nyújtani. Az összes megrendelt és gyártásba kerülő elemünkről részletes gyártmánytervek készülnek.

Az idei év egyik legnagyobb munkája számunkra a Debreceni BMW gyár IT aknáinak gyártása. Külön motivációt jelentett, hogy ott lehetünk az ország számára ennyire fontos és jövőbe mutató beruházásnál. Ezt megelőzően már részt vettünk hasonló összetettségű műtárgyak gyártásában, így az előkészületeket ezen tapasztalatok felhasználásával kezdtük meg. A projekt indulásától segítjük a generálkivitelező és a beruházó mérnökeinek munkáját. Feladatunk: 800 db egyedi azonosítós akna műtárgy gyártása és szállítása másfél év alatt.

BMW Debrecen IT aknák

Beton: 3.000 m³
Elemszám: 2.000 db
Fuvar: 500 db
Átfutás: 18 hónap


Összesen több mint 25.000 darab áttörést kell beépítenünk. Az áttörések pozícióban tartására és tömítésére házon belül kifejlesztett technológiát használunk. Az aknák tiszta belméretei: 100x100/100 cm, 100x160/100 cm, 200x200/180 cm, 200x250/180 cm, 300x350/250 cm, 350x350/250 cm, 400x500/350 cm. A fedlapokra 70x140 cm belső méretű egyedi kibúvók készülnek, melyek a terepadottságoktól függően 44 és 200 cm magasság között változnak. Az aknákba saválló acéllétrán keresztül lehet lejutni, melyet szintén mi biztosítunk.

Az idei és a jövő év másik izgalmas kihívását az egyik saját beruházásunk adja. Miskolcon egy 120 lakásos társasház tartószerkezetét kell megépítenünk előregyártott elemekből. A korábbi évek hasonló, készre gyártott építési megoldásait kombináljuk minden szerkezeti elemnél. A tömb alapokon és a kéregpanel monolit felbeton rétegén kívül minden mást a berentei üzemünkben gyártunk előre. A kehelyalapok, talpgerendák, pillérek, gerendák, merevítőfalak, erkélylemezek, kéregpanelek, lépcsők, liftaknák mind azonnal beépítésre alkalmas állapotban kerülnek az építés helyszínére. Mivel nagyon sürgető a projekt befejezése, ezért az elemek gyártására hat hónapos átfutást számoltunk.

Bodóterasz 4 társasház

Előregyártott beton szerkezet: 2.000 m³
Hasznos alapterület: 8.000 m²
Szintek száma: 5
Előregyártás átfutása: 6 hónap

 

Az elmúlt évek társasházépítési tapasztalatával készen állunk arra, hogy más beruházók vagy kivitelezők munkáját is segítsük gyártási kapacitásunkkal. A tevékenységünk növekedésével az irányítói létszám is célzottan, fokozatosan nő. Mindannyiunk odafigyelése és alázatos munkája szükséges ahhoz, hogy mindent időben és megfelelő minőségben szállítsunk le. A változatos karakterek összessége adja az erőnket. Egyenként mások vagyunk, de a céljaink azonosak. Együtt többre vagyunk képesek, így többet tudunk adni a megrendelőinknek.

www.kvkft.hu

(képek forrása: K.V Kft.)