Lapszámok

2021. október XXIX. évfolyam V. szám

A kavicsbányák sokoldalúsága - Egyedülálló rekultivációs fejlesztésben a DDC


Szakemberek vízre teszik az első úszószigetet

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőséggel bír a Duna-Dráva Cement Kft. mindennapjaiban. A DDC most két újabb, Magyarországon egyedi rekultivációs és természetvédelmi projektbe fogott Pest megyében, kavicsbányái területén; egy már használaton kívüli bányatavat alakítanak át több ütemben mezőgazdasági művelésre alkalmas területté, illetve speciális úszószigeteket létesítenek védett vízimadarak számára az egyik jelenleg is működő bányatavon.

Egy kavicsbánya új élete

A DDC 2021-ben egy helyi gazda közreműködésével kezdte meg a Dunaharaszti mellett található egykori kavicsbánya rekultivációját. A projekt első ütemében a tó egy részét visszatöltötték és megművelték. Idén tavasszal – kísérleti jelleggel – kukoricával vetették be.


Ficsor Árpád, a dunaharaszti projekt szakmai vezetője

Az őszi betakarítást számos munkafolyamat előzte meg; mélyszántás és talajmegmunkálás történt, amelyet vetés követett. A betakarítás után természetes módon szárították a kukoricamagokat, amelyeket a gazda a saját szarvasmarhaállománya számára termesztett.

A projekt ékes példája a modern építőipar sokoldalúságának; egy-egy terület újrahasznosításának és a természeti környezet visszaállításának.

Az ócsai úszósziget

A vállalat Boldog Anitával, az AB Concrete Design alapítójával, Koltai Tamás biológussal és a növénytelepítésért felelős munkatárssal, a Gourmet Garden Kft. ügyvezetőjével, valamint a helyi nemzeti parkkal együttműködve szintén egyik kavicsbányája (Ócsa) területén úszószigeteket is kialakított, hogy a bányató területén élő védett vízimadarak számára nyugodt és védett fészkelési lehetőséget biztosítson.


Készülnek az úszószigetek az Ócsai bányatóba

A projekt keretében három úszószigetet helyeztek ki a bányatóra, melyeket 3 kisebb részre bontottak, 6 méter távolságban a víz alatt egymáshoz rögzítve. A tartósság érdekében alumínium lemezeket alkalmaztak, a felúszótesteket pedig styrofoam habok képezik.

A szigeteken középen növénysávok szeparálják el egymástól a búvóhelyeket. A speciális kialakítás lehetővé teszi a víz beáramlását, így gyökérzetük folyamatosan víz alatt lesz, ezzel imitálva a természetes közegüket. A repülni még nem tudó fiókák számára pedig a szigetek kavicsos részéről kisebb „lejárók” vezetnek a vízbe.

További részletek a projektekről:
www.duna-drava.hu/uszosziget
www.duna-drava.hu/dunaharaszti-rekultivacio

A DDC fenntarthatósági törekvéseiről és további CSR programjairól a vállalat honlapján olvashatnak: www.duna-drava.hu

(képek forrása: Duna-Dráva Cement Kft.)