Lapszámok

2021. október XXIX. évfolyam V. szám

Hazai világpremieren debütál a MEVA új zsalutechnológiája

Az utóbbi években az építőipari technológiák fejlődése is fénysebességre kapcsolt. A folyamatosan növekvő igények hatékony és minőségi teljesítése, a kivitelezési idők kényszerű csökkenése, vagy a munkaerőhiányra adható válasz szempontjából is kulcsfontosságú a fejlődés.

Ezen elveket vallja a MEVA Zsalurendszerek Zrt. is, amely a zsaluzási innovációk terén a hazai és a nemzetközi piacon is vezető szerepet tölt be.

Ilyen innovatív megoldás debütál most az újonnan épülő békéscsabai parkolóház kivitelezésén is, ahol a MEVA új falzsaluzatát használják a magas minőségű látszóbeton-felületek kialakításához. A Modern Városok Program keretében épülő új békéscsabai vásárcsarnok és parkolóház kivitelezése 2021 januárjában indult. Az új piaci csarnok kialakítása mellett a beruházás kiterjed az elavult állapotú pavilonsor újjáépítésére is. A projekt első lépéseként pedig elkészül a fedett, nyitott oldalú, többszintes parkolóház a vásárcsarnok szomszédságában. A 2.400 m2 alapterületű parkolókomplexum 292 férőhellyel és 6 db elektromos autók számára kialakított töltőállomással várja majd a vásárcsarnokba látogató autósokat. Ez a létesítmény az eladók és a vásárlók számára is komfortosabb parkolási lehetőséget biztosít.

Látszóbeton, a legkiválóbb minőségben

A projekt kivitelezéséhez a MEVA Zsalurendszerek Zrt. új, Startec XT falzsaluját választották a tervezők, ugyanis olyan megoldást kerestek, amellyel az igényesen kialakított nagy tömegű látszóbeton-felületek biztonsággal létrehozhatók.

„A próbaöntések után véglegesített betonreceptúra mellett a betonlenyomati képet is átgondoltan kellett megtervezni. Az elvárt lenyomati kép előállításához a Startec XT rendszerét választottuk. A már elkészült munkarészek pedig alátámasztják döntésünk helyességét: a világos árnyalatú beton a vadonatúj, műanyag zsalutáblákkal szerelt, és középen lévő átkötési helyekkel rendelkező falzsaluba öntve nagyon szép végeredményt ad” – mondta Előhegyi Tamás, a kivitelezést végző SWIETELSKY Magyarország Kft. területi igazgatója.

Egyedi megoldások először Békéscsabán

A Startec XT technológia a legmagasabb betonfelületi minőség mellett a legrövidebb (akár csak egy oldalról történő) szerelési időt is garantálja, ugyanis integrált kombiátkötése 3 átkötési módot egyesít egy rendszerben. Ezek között egyszerűen, akár egy kézmozdulattal is válthat a szakember, további kiegészítőelemek szerelése nélkül. Botta-Dukát Mihály, a MEVA Zsalurendszerek ügyvezetője kiemelte, hogy a tesztidőszak után ez az újdonság Magyarországon debütált a világon először élesben, és azonnal egy nagy kivitelezésen. „Számomra azért is különösen fontos ez a projekt, mert mindez abban a városban, Békéscsabán történik, ahol születtem” – tette hozzá az ügyvezető.

A technológia fontos előnye, hogy kompatibilis a vállalat egyedi megoldásával, a famentes, polírozható műanyag zsalutáblával, így biztosítja a gyors, hatékony és minőségi munkavégzést. A cég vezetője a kivitelezés során tapasztalt profi együttműködéssel is elégedett lehetett. „A kivitelezés során minden adott volt a kiváló végeredmény eléréséhez: átgondolt, megtervezett betonfelületek, jó betonminőség, a leggyorsabban forgatható, legkorszerűbb zsaluzat, és kiváló helyi projektmenedzsment, illetve szakemberek.”

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a beruházás jelentősége kapcsán elmondta, hogy a piac felújításának és bővítésének fontos része a parkolóház építése. A hét 4 napján nyitva tartó piacon megnövekedett gépjárműforgalomra és parkolási igényekre számítanak. A projekt kivitelezése jelenleg is ütemterv szerint halad. A kész parkolóház és vásárcsarnok átadása 2022 márciusában várható.

További információ: www.meva.net/hu