Lapszámok

2021. október XXIX. évfolyam V. szám

Miklós Csaba: A betontechnológia fejlődési tendenciái

Az1990-es évek végén az építőiparban az egyik legjelentősebb változást az új generációs PCE alapú folyósítószerek feltalálása jelentette. Ezen termékek hatására a betontechnológia teljes mértékben átalakult.


Mapei által kifejlesztett innovatív PP szálak a betongyártás legkülönbözőbb területeire

A szuperfolyósító adalékszerek alkalmazásával magas konzisztenciában előállított minőségi betonok teszik lehetővé pl. az egyszerű tömörítést, a nagy távolságú továbbítást és a korszerű bedolgozási technológiák fejlődését. A PCE alapú folyósítószereknek köszönhetően alakulhatott ki az azóta is folyamatosan fejlődő MSZ 4798 betonszabvány, amely segítségével a megfelelő kitéti osztály kiválasztása biztosítja a tartós betonszerkezeteket.

A manapság már minden minőségi betongyárban megtalálható és nélkülözhetetlen folyósítószerek fejlesztése nem állt le. Napjainkban ezen a területen nagy kihívásokat jelentenek a változó tulajdonságú alapanyagok, az új kivitelezési technológiák, illetve az egyre magasabb igényeket támasztó megrendelői elvárások. Egyre gyakrabban megjelenik a nagyon magas korai szilárdság, a vegyi ellenállóképesség, vagy a hosszú szállítási távolság miatti több órás „eltarthatóság” igénye. Újabb és újabb folyósítószerek jelennek meg kínálatunkban, melyek segítségével előállíthatók a megrendelők elvárásainak megfelelő betonok.

Betontechnológia és tudatos termékgyártás

A tudatos termékgyártás ma már nem korlátozódhat kizárólagosan a technikai megoldásokra. A Mapei teljesen magáénak tekinti az egészség és a környezet védelmét. A kivitelezéseken jó látni, hogy a balesetek elkerülése érdekében szinte mindenhol rendszeresek a speciális munkavédelmi eszközök. Sajnos az egészség belső védelméről ritkán esik szó. A Mapei a termékek fejlesztésénél különös tekintettel ügyel a személyekkel érintkező, illetve könnyen belélegezhető anyagok alacsony egészségkárosító hatására. Ennek ismerete nagyon fontos szempont volt a minden munkahelyen nagy mennyiségben a levegőbe porlasztott formaleválasztók új generációjának kifejlesztésénél. A MAPEFORM ECO formaleválasztó termékcsalád használata nem csak rendkívül esztétikus betonfelületeket eredményez, de a permet belélegzése nem okoz semmilyen egészségkárosodást, szemben az általánosan használt mérgező hagyományos olajokkal.

A betongyártás területén a környezettudatosság „zászlós hajója” a visszaszállított betonok káros anyag nélküli 100%-os újrahasznosítását lehetővé tevő RE-CON ZERO termékcsalád. Használatával a Földön évente több millió tonna „szemétből” ismét adalékanyagot állíthatunk elő.

A betonban alkalmazott szálbetétek már hosszú évek óta használatosak. A műanyag gyártási technológiák fejlődésével az acélszálakkal egyenértékű polipropilén makroszálakat tudunk előállítani. A jelenlegi fejlesztések eredménye – kihasználva a szintetikus anyagok nyújtotta lehetőségeket – a felhasználási területtől függő minőségű, méretű és színű termékek nagy választéka. A fejlesztőknek nagy kihívást jelentett megoldani a hosszú szálak csomómentes keveredését és a betonpadlók esetén rendkívül fontos kilógószálmentes felületet. A MAPEFIBRE ST 50 TWISTED egy minden igényt maximálisan kielégítő tökéletes megoldás. A megnövekedett acélárak miatt nagy megelégedettséggel egyre többen választják a kompromisszum nélküli MAPEFIBRE termékeket.

Saját gyárunk fejlődése során is jól megfigyelhető volt a változás a beton ipari padlók készítésénél. Míg a 2000-es években épült két iparipadló-felület még vágott fugákkal készült, 2018-ban ez már szóba sem került. Az új csarnokban a sokkal egyszerűbb és esztétikusabb fugamentes padló elkészítése volt a cél. A beton teljesen természetes zsugorodása miatt a dilatáció nélküli több száz m²-es betonlemezben azonban nagyságrendileg nagyobb feszültség keletkezik. A MAPECURE SRA (Shrinkage Reduction Admixture) folyamatosan fejlesztett termékek használata jelentősen csökkenti a zsugorodást és támogatja a betonfelület besimíthatóságát szélsőséges körülmények között is.

Nagy jövőbeli feladatnak tekintjük a gépesített betonozási eljárások kiszolgálását. Egyre többen foglalkoznak az egyéb területeken már jól ismert 3D-s betonműtárgyak készítésének gondolatával. Az irány érthető, hiszen a beton összetétele a speciális adalékszerek használatával képes kiszolgálni az új technológia igényét. A szükséges gépek egyszerűsödése, illetve telepítésük gyorsítása várhatóan áttörést okoz majd a beton épületek, műtárgyak készítésében.

(fotó: a szerző)