Lapszámok

2021. október XXIX. évfolyam V. szám

Köszöntő

Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy felkértek a Köszöntő megírására, ugyanakkor meg is ijedtem. Mit mondhatnék én kívülállóként a betonról önöknek, akik napi szinten készítik-keverik-zsaluzzák-öntik-összeépítik ezt az anyagot, illetve az ebből készült szerkezeteket?

Gépészmérnökként végeztem a BME-n, majd elég hamar az építőiparban kötöttem ki. Több mint 10 éves belsőépítészeti múlt után találtunk egymásra jelenlegi munkahelyemmel, a PFEIFER-Garant Kft.-vel. Termékeink jó része „kívülről láthatatlan”, a betonelemek összeszerelése után egyáltalán nem látszik, de mi tudjuk, hogy a betonelemek biztonságos emeléséhez, összeépítéséhez, a betonvasak távtartásához nagyon sok épületbe mi szállíthattuk a megfelelő eszközöket.

Bár mint említettem, kívülről láthatatlan, amit a mi termékeinkből beépítenek, de fontos részei vagyunk a betonszerkezetek építésének. A különféle emelőankereket (menetes, gömbfejű) már régóta használják az előregyártó üzemek. Itt is tudunk időről időre újdonsággal szolgálni, mint pl. a menetes rendszer ETA minősítése.

A forgalmazott termékek összetételén keresztül jól látható a vasbeton előregyártás fejlődése is. Míg 10-15 éve csak elvétve használták a betonelemek összekapcsolásához a PFEIFER VS síneket, ma már egyre több helyen építik be. Ugyanitt említhetem meg a pillérpapucsok alkalmazását is. Évekkel ezelőtt még nagyítóval kellett keresni azokat az épületeket, ahova ezt a terméket beépítették, holott az alaptest-pillér csavaros kapcsolata nagyban felgyorsítja a szerelési munkát. Ma már – bár még nem általános a használata, de – jól látható az elmozdulás ebbe az irányba. Természetesen tudok példákat hozni a monolit szerkezetek területéről is. Évről évre több átszúródás elleni vasalás kerül be a födémekbe, és a társasházak erkélyeinél már szinte magától értetődő a hőhídmegszakítók használata.

Mit tehetünk mi hozzá az önök munkájához? Kereskedőként mindig is az volt számomra a legfontosabb, hogy megbízható beszállítója legyek az előregyártóknak és a monolit építőknek. Beszállítóink jövőbe mutató innovatív megoldásai hozzájárulnak a betonról kialakított kép formálásához, a modern szerkezetek kialakításához, illetve a szerkezetek biztonságosabbá tételéhez. A biztonsághoz járul hozzá a pl. a PFEIFER menetes betonacéltoldási rendszer szeizmológiai minősítése is.

Mit adott nekem a beton? Beszállítóként, anyavállalatunk és más gyártópartnereink révén megismerhettem a vasbeton múltját, látom a jelent, és a rengeteg innovatív termék révén bepillanthatok a jövőbe. A jövőnek építünk, hálás vagyok a sorsnak, hogy ennek önökkel együtt a részese lehetek.

Balogh László
PFEIFER-Garant Kft.
ügyvezető