Lapszámok

2021. augusztus XXIX. évfolyam IV. szám

Lenyűgöző, szerte a világban készült képek mutatják be a beton szépségét és jelentőségét

A GCCA (Global Cement & Concrete Association – Cement- és Beton Világszövetség) által meghirdetett „Concrete in Life” című fotópályázatra több mint 10 000 mű érkezett a világ minden tájáról, bemutatva a beton mindennapi életünkben betöltött szerepét.

A beton központi szerepet tölt be a körülöttünk lévő világban és a mindennapi életünk során. Segíti a közösségeinket, öszszeköt minket, biztosítja az otthonainkat, a minket körbevevő városokban a központi infrastruktúrát jelenti. A GCCA a „Concrete in Life 2020” című globális fotópályázata győztes képeinek közreadásával ünnepelte meg a legtöbbet felhasznált ember alkotta anyagot, a betont.


Városi beton infrastruktúra amatőr győztese és az összesített győztes

Ezek a profi és amatőr fényképészek által készített elképesztő képek bemutatják, hogy mit jelent a beton az embereknek világszerte – a városi tájtól kezdve a játszóterekig, a gyönyörű építészeti megoldásoktól a létfontosságú infrastruktúráig, és az előttünk lévő modern csodáktól a sokszor rejtett infrastruktúráig. A nevezők több mint 10 000 képet küldtek be a pályázatra a világ minden tájáról, három kategóriában (beton infrastruktúra, városi beton és beton a mindennapi életben) szemléltetve az anyag széleskörű, változatos és fenntartható felhasználási módjait.

A pályázat zsűritagjai: Gabriele Galimberti, a National Geographic fényképésze; John Fairley, fényképész és a Curious Productions kreatív igazgatója; Gian Luca Barone, a Zaha Hadid Architects vezető munkatársa; Dinah McLeod, a GCCA vezérigazgatója.

Az összesített győztes:

Nurlan Tahirli
Heydar Aliyev központ, Baku, Azerbajdzsán „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én lettem a Concret in Life 2020 győztese. A fénykép, amit készítettem a Heydar Aliyev központ, Bakuban, Azerbajdzsánban. Lenyűgözött az épület egyedülálló és szokatlan formavilága – a káprázatos designja az egyszerű vonalak mentén, az egyféle szín és a struktúra komplexitása szemlélteti a beton modern szépségét és ahogyan az emberek kapcsolatba lépnek vele és élvezik.”

Kategóriagyőztesek:

Beton infrastruktúra amatőr győztese:

Mariëtte Ewalds
„De Lentloper” híd, Nijmegen, Hollandia „Ezt a hidat azért fényképeztem le, hogy bemutassam a beton és a fenntarthatóság kapcsolatát. A híd meglepően jó hely a gyönyörű környezet átélésére, nemcsak az áthaladáskor, hanem edzés vagy biciklizés közben is. Eggyé válik a természettel. Milyen szép és funkcionális tud lenni a beton!”


Beton infrastruktúra amatőr győztese

Beton infrastruktúra profi győztese:

Nishar Mohammed
Sheikh Zayed út, Dubai „Ez a kép a 2011 januárjában megnyitott dubai-i Sheikh Zayed úton található elkerülő körforgalmi csomópont. Egy átlagos napon 450 000 jármű érkezik Dubaiba a többi emirátusból, míg minden reggel a csúcsidőszakban 40 000 járművet fogad Dubai. A beton teszi lehetővé az emberek számára, hogy éljék a mindennapi életüket.”


Beton infrastruktúra profi győztese

Városi beton infrastruktúra amatőr győztese (és az összesített győztes):

Nurlan Tahirli
Heydar Aliyev központ, Baku, Azerbajdzsán

Városi beton infrastruktúra profi győztese:

Ekaterina Koryakova
Parkolóház közel a RAI-hoz, Amsterdam, Hollandia „Ez a kép megörökíti a tökéletes geometriát, a minimalizmust, a fennkölt vonalakat, a harmonikus árnyékokat és színeket. A beton éppúgy megihlet, mint a természet, nem tudom nem csodálni.”


Városi beton infrastruktúra profi győztese

Beton a mindennapi életben amatőr győztese:

Christopher Andres
Rizal Province, Fülöp-szigetek „A gondolat, hogy ott nősz föl, ahol az emberek a végső nyughelyükre kerülnek, talán megrendítő lehet, de ezeknek a gyerekeknek, akik itt élnek a rizali temetőben, nem állandóan az. A betonnak ez a fajta használata számukra nemcsak egy sírhelyet vagy az alvóhelyet jelenti, hanem a móka és nevetés színhelyét is.”


Beton a mindennapi életben amatőr győztese

Beton a mindennapi életben profi győztese:

Christopher „Tawpee” Comeso
Abu Dhabi „Ezt a képet az Abu-Dhabiban az újonnan megnyitott »Dalma park«-ban fényképeztem, miközben fényképezős sétát tartottam. Lefényképeztem a gyerekeket, akik játszottak az egyedi beton-labirintusban. A kép megörökíti a beton szépségét és megmutatja az élet minden területén meglévő fontos szerepét, mint például a gyereknevelés tekintetében.”


Beton a mindennapi életben profi győztese

Vélemények a zsűritagoktól:

Gabriele Galimberti, a National Geographic fényképésze: „Mélyen meghatott, hogy a pályázók meg tudták ragadni a beton szépségét és nagyszerűségét, és el tudták mesélni, ahogyan a mindennapi életünket támogatja.”

John Fairley fényképész és a Curious Productions kreatív igazgatója: „A járvány ellenére – ami korlátozta az élet szinte minden területét – a beton továbbra is hatalmas szerepet játszik a társadalomban. Elképesztő volt számomra az idén beérkező pályaművek minősége, amelyek megörökítik ennek a hétköznapi anyagnak a szépségét, ami sokszor észrevétlenül marad.”

Gian Luca Barone, a Zaha Hadid Architects vezető munkatársa; „A beton meghatározó szerepet tölt be az épített környezetünkben, képessé téve minket a szinte korlátlan változatosságú tervezésre. Fantasztikus látni, hogy az embereket megfogta az, ahogyan a beton egyszerre szép és esszenciális is tud lenni.”

A GCCA-ról:

A 2018 januárjában alapított Cement- és Beton Világszövetség elkötelezett a fenntartható építészet területén a szektor hozzájárulásának erősítésében és fejlesztésében. A GCCA az építőipari értékláncon keresztül az innovációt támogatja, együttműködve az ipari egyesületekkel éppúgy, mint a tervezőkkel, a mérnökökkel és a fejlesztőkkel. Ezen a módon a szövetség azt demonstrálja, hogy hogyan tudnak megfelelni a globális építőipari kihívásoknak és a fenntartható fejlesztési céloknak a beton megoldások, miközben terjeszti a felelősségteljes vezetői attitűdöt a cement és beton gyártása, illetve felhasználása területén. A GCCA központja Londonban található, kiegészíti és támogatja a regionális és nemzeti szövetségek munkáját.

(forrás és képek: GCCA)