Lapszámok

2021. augusztus XXIX. évfolyam IV. szám

Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon

Nemcsak a modern technológia alkalmazása terén mutat fejlődést a magyar építőipar, de a projektek száma és mérete is folyamatosan nő. Ez látszik a MEVA Zsalurendszerek Zrt. idén folyó munkái alapján is: egyre több látványos hazai kis és nagy beruházáson használják a vállalat fal- és födémzsalurendszereit, állványzatait és a cég egyedi fejlesztésű műanyag zsaluhéjait. Ezekből a projektekből válogatva mutatjuk most be a MEVA egyedi megoldásait, újdonságait és az építőipar aktuális technológiai trendjeit.

Pécsi vásárcsarnok
A jelenlegi vásárcsarnok mellett épülő komplexum monolit vasbeton szerkezeteit a MEVA zsalurendszerei segítségével építik. A kivitelezés során szükség is van a nagy teherbírású, jó minőségű eszközökre, ugyanis a faltartókba 1 000 köbméter betont építenek be, a vasbeton főtartók összes zsaluzott felülete 7 200 négyzetméter lesz, az íves főtartók pedig 4 méter magas előregyártott pillérekről indulnak.


Pécsi vásárcsarnok

A hatalmas és sok esetben egyedi formájú betonfalak kialakításához MEP keretes állványzatokat, Mammut falzsaluzatot és műanyag zsaluhéjakat használtak. A zsalu szállítói elvárás volt, hogy olyan stabil állványzatot tervezzen, amely a nagy magasságú vasbeton falakat, a zsaluzatot és az acélrácsos tartó súlyát is elbírja. Mindezt úgy megvalósítva, hogy közben a zsalu lenyomati képe esztétikus és szimmetrikus maradjon.

Duna Pearl lakópark, Budapest
A tizenharmadik kerületben épülő, Duna-partra néző luxus lakópark és szálloda nemrég érte el szerkezetének legmagasabb pontját, így hivatalosan is szerkezetkész állapotba került.


Duna Pearl lakópark, Budapest

Az épület sajátossága, hogy a lakóparkot határoló utcák mentén egy körbefutó, két szint magas, a járdaszint fölé kimagasló vasbeton födémlemez-szerkezetet építettek. Az itt használt födémzsaluk alátámasztása normál födémtámaszokkal már nem volt lehetséges, így a MEVA MT60-as és MEP állványtornyaira volt szükség a projekt kivitelezéséhez.

Az MT60 állványtornyok általában 170x170 centiméteres alaprajzi méretűek, de az épület sajátosságainak megfelelően itt a 6 lábú tornyokat egymásra építve duplázták meg az állványzatok magasságát. Ez a hatalmas állványrendszer még így is gyorsan, könnyen felépíthető volt, ugyanis akár vízszintes helyzetben is összeszerelhetők, daruval felállíthatók az elemek. Az így öszszeszerelt 7 méter magas tornyokat daruval állították fel és helyezték el a MEVA mérnökei által előre megtervezett pozíciókba.

Békéscsabai parkolóház
Egy parkolóház megépítése talán nem hangzik kifejezetten izgalmas építészeti/ mérnöki projektnek, azonban egy ilyen beruházáson is szükség lehet egyedi megoldásokra.


Békéscsabai parkolóház

Ilyen kivitelezés egy békéscsabai parkolóház, ahol az épület jelentős része megtervezett lenyomati képpel készül, látszóbeton minőségben. Az egyedi felületek kialakításához a MEVA legújabb innovációjú keretes falzsalurendszerét használják, amely először ezen az építkezésen jelent meg Magyarországon. A tökéletes lenyomatok létrehozásához pedig a zsaluzat mellett a saját fejlesztésű, sokszor bizonyított műanyag zsalutábláikat alkalmazzák.

Tudjon meg többet: www.meva.net/hu

(fotók:MEVA)