Lapszámok

2021. augusztus XXIX. évfolyam IV. szám

2050: Cél a hulladék biomassza szerepének növelése

Európában a biomassza-hulladék használata nagy jelentőséggel bír a cementiparban, kulcsfontosságú a szektor 2050-re kitűzött karbonsemlegességi céljainak eléréséhez – olvasható a CEMBUREAU irányelveiben.

A hulladékból kinyert másodlagos anyagok és tüzelőanyagok felhasználása lehetővé teszi a fosszilis tüzelőanyagok kiváltását, és segít elkerülni a nem hasznosítható hulladékok lerakóban történő bomlásából származó metán és szén-dioxid keletkezését. Ezzel szolgálja a társadalmat, és kulcsszerepet játszik a hulladékkezelésben, valamint a körforgásos gazdaságban.

Összhangban van az EU Biodiverzitási Stratégiájával, mert csak a hulladék biomasszát használja fel, és nem a biomasszát mint olyat.

Milyen alternatív tüzelőanyagokat használhatunk?

A szennyvíziszap a kommunális és ipari szennyvízek tisztítása során keletkező maradvány anyag, amely a szennyvíztisztító létesítményekben keletkezik. Az iszap megfelelő előkezelés után fűtőanyagként felhasználható.

A hulladék fűrészpor olyan műveletek eredményeként jön létre, mint a fa- és MDF szerkezetek vágása, marása, gyalulása és csiszolása.

A fahulladék az alábbi összetevőkből áll:

  • Építési és bontási (C&D) hulladékból származó fa, beleértve a rétegelt lemezt, a kezelt fát és a „gyártott” fát, például az összetett paneleket.
  • Ipari hulladékkezelő létesítményekből származó zúzott fa, amelyet azonos szemcseméretűre aprítottak.
  • A fából készült vasúti talpfákat Európában fokozatosan kivonják és beton talpfákra cserélik.

Mezőgazdasági hulladékok és magvak, amelyek valamilyen oknál fogva nem felelnek meg az emberi fogyasztás vagy az állati takarmányozás követelményeinek.

Az állati fehérje az állati tetemek feldolgozásából származó biomassza-hulladék, amelyet egészségügyi okokból energiatermelésre kell felhasználni. A feldolgozást és a felhasználást a nemzeti hatóságok szigorúan szabályozzák és ellenőrzik.

Hulladékalapú Szilárd Visszanyert Másodlagos Tüzelőanyag (SRF) az EN15359 szabványnak megfelelő, szabványosított hulladékalapú tüzelőanyagra vonatkozik. A Hulladékból Származtatott Másodlagos Tüzelőanyag (RDF) kifejezés általában olyan tüzelőanyagra utal, amely települési szilárd hulladék (MSW), vagy kereskedelmi és ipari hulladék (C&IW) vagy építési és bontási hulladék (C&DW) válogatással, aprítással és szárítással történő kezelésével előállított tüzelőanyag. Mind az SRF, mind az RDF nagyon jelentős mennyiségű, bár változó arányú biomasszát tartalmaz.

Az elhasználódott gumiabroncsoknak magas a fűtőértékük, ami ideális tüzelőanyaggá teszi azokat a cementipar számára. Ugyanakkor magas a vas- és a szilícium-dioxid-tartalmuk, így tökéletesen újrahasznosulnak, lehetővé téve a cementipar számára az alapanyag-felhasználás csökkentését. Meg kell jegyezni, hogy a gumi - abroncsok jelentős mennyiségű szerves eredetű szenet tartalmaznak (a természetes kaucsuktartalom miatt körülbelül 27%), ami a fosszilis tüzelőanyagokból származó CO 2-kibocsátás közvetlen csökkenését eredményezi.

A biomassza-hulladék előnye

Az együttes feldolgozás révén az energia visszanyerhető, az ásványi anyagok és a biomassza-hulladékok a különféle hulladékáramokból újrahasznosíthatóak.

2018-ban az ágazat fosszilis üzemanyag-szükségletének átlagosan 48%-át fedezte újra nem hasznosítható hulladékból származó tüzelőanyagok felhasználásával, amelyek 17%-a volt biomasszából származó tüzelőanyag, ez 1,8 millió tonna hulladéknak felelt meg.

Az előkezelt hulladék használatának köszönhetően:

  • 21.7 millió tonnával kevesebb CO 2 -t bocsátott ki az európai cementipar.
  • Ez egyenértékű 15.1 millió személyautó CO 2 -kibocsátásával!

A CEMBUREAU célja, hogy 2030-ra az alternatív tüzelőanyagok használata elérje a 60%- ot, ennek fele (30%) biomassza-hulladék lesz, 2050-re pedig több mint a fele (50%) lesz biomassza-hulladék.

"Az előkezelt hulladék használatának köszönhetően 21.7 millió tonnával kevesebb CO 2 -t bocsátott ki az európai cementipar."

A legfontosabb rendelkezések, tennivalók

Ahhoz, hogy 2030-ig az alternatív tüzelőanyagok használata elérje a 60%-ot, 2050-ig pedig a 90%-ot, megfelelő európai uniós rendelkezésekre van szükségünk, beleértve:

  • Kulcsfontosságú annak elismerése, hogy a biomassza-hulladék felhasználása hozzájárul az energiaigényes iparágak kibocsátásának csökkentéséhez.
  • Biztosítja és megkönnyíti a biomassza-hulladékhoz való hozzáférést a cementgyárak számára a Hulladékszállításról Szóló Rendelet (WSR) mihamarabbi felülvizsgálatával.
  • Egyértelműség biztosítása a biomassza-hulladék hasznosítók számára, valamint a felhasználás megkönnyítése, a megújuló energiáról szóló irányelv (RED-II) mihamarabbi felülvizsgálatával.
  • Védje a biológiai sokféleséget és kerülje a tiszta biomassza felhasználását az energiatermeléshez; a cementgyártás a biomassza-hulladék hasznosítására összpontosít.
  • Minden rendelkezésben ösztönözze a körkörös szemléletmódot.

(fotók https://hu.123rf.com/)