Lapszámok

2021. augusztus XXIX. évfolyam IV. szám

A HeidelbergCement építi a világ első karbonsemleges cementgyárát

 

A HeidelbergCement korszerűsíteni tervezi a svédországi Gotland szigetén, Slite városában működtetett üzemét, hogy az a világ első karbonsemleges cementgyárává váljon. 2030-tól évente akár 1,8 millió tonna szén-dioxidot is megköthetnek, ami a gyár teljes kibocsátásának felel meg. Az innovatív projekt támogatja Svédország nagyratörő szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési céljait, mivel jelenleg az ország betongyártáshoz felhasznált cementjének háromnegyedét állítják elő Slitében. A HeidelbergCement nagymértékben támaszkodik a norvégiai, breviki cementüzem CCS projektje során szerzett tapasztalatokra.

A HeidelbergCement bejelentette, hogy korszerűsíteni tervezi a svéd Gotland szigeten létesített üzemét, hogy az a világ első karbonsemleges cementgyárává válhasson. A HeidelbergCement leányvállalata, a Cementa által Slite városában működtetett telephelyen egy olyan létesítményt terveznek létrehozni, amely évente akár 1,8 millió tonnányi szén-dioxid megkötésére is alkalmas lesz, ami megfelel az üzem teljes kibocsátásának. Ezenkívül az üzemben folyó cementgyártás során növelni fogják a biobázisú üzemanyagok felhasználását, mely összhangban áll a csoport azon vállalásával, miszerint jelentősen emeli a biomassza részarányát a felhasznált üzemanyagokban. A gyár szén-dioxid-kibocsátásának teljes körű megkötésére a tervek szerint 2030-ig kerülhet sor.

„A HeidelbergCement vezető szerepet fog betölteni a globális cementipar éghajlat-semlegesség felé vezető átalakulásának útján” – mondta dr. Dominik von Achten, a HeidelbergCement igazgatótanácsának elnöke. „Iparágunk szén-dioxid-mentesítésének kulcsa a szén-dioxid megkötésére, felhasználására vagy tárolására vonatkozó technikai megoldások kialakításában, alkalmazásában és kiterjesztésében keresendő. Miután értékes tapasztalatokat szereztünk Norvégiában és más országokban a CCU/S technológiák kapcsán, most nagy izgalommal tesszük meg a következő lépést, mely során egy teljesen karbonsemeleges gyárat hozunk létre Svédországban. Ezzel forradalmasítani fogjuk az iparágat.”

Az innovatív projekt támogatja Svédország nagyratörő szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési céljait. A karbonmegkötő létesítmény a meglévő slite-i üzem mellett épül meg, ahol jelenleg a svédországi betongyártáshoz felhasznált cement háromnegyedét állítják elő. A becslések szerint az engedélyeztetési eljárások és maga az építkezés alig tíz évet vesz igénybe. Egy már megkezdett megvalósíthatósági tanulmány a technológia kiválasztását, a környezeti hatásokat, a jogi kérdéseket, a finanszírozást, a logisztikát és az energiaellátással kapcsolatos kritikus kérdéseket vizsgálja és méri fel. A megkötött szén-dioxidot biztonságos módon egy állandó, több kilométerrel az alapkőzet alatt kialakított tengeri tárolóhelyre fogják szállítani.

A HeidelbergCement jelenleg a világ első teljes körű szén-dioxid-megkötő létesítményét építi a norvégiai Brevikben lévő cementgyárában, amely 2024-től évente 400 ezer tonnát, azaz az üzem kibocsátásának 50%-át fogja megkötni. „A norvég kormánnyal és a breviki telephelyünk többi partnereivel folytatott pozitív együttműködés alapján most úgy döntöttünk, hogy jelentősen megnöveljük célkitűzéseinket, és négyszer nagyobb szén-dioxid-megkötő létesítményt hozunk létre Svédországban” – mondta Giv Brantenberg, a HeidelbergCement észak-európai régiójának igazgatója. A slite-i gyár tervezése jelentős mértékben a Brevikben szerzett tapasztalatokra fog épülni.

Képek:
1. kép: HeidelbergCement cementgyára Svédországban
2. kép: A breviki telephely madártávlatból

(fotók: HeidelbergCement Group)