Lapszámok

2021. június XXIX. évfolyam III. szám

Alagútépítés és Sika lőttbeton-rendszerek

Az olyan különleges szerkezetek, amelyek egy alagútépítésben előfordulnak, kiemelt figyelmet követelnek meg. Magyarországon és a világban a Sika® egyedülálló referenciákkal rendelkezik ezek megvalósításában. Az alagútépítés lőtt-, transzport-, és előregyártott betonjai nem nélkülözhetik a Sika® termékeit.

Technológia és koncepció lőtt betonra
Flexibilitási, gyorsasági és gazdasági okok miatt a lőttbeton fontossága folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben, különösen az alagútépítésben.

A beton kiegészítő anyagok és adalékszerek új fejlesztései, a korszerű cementek és felhasználási módszerek olyan innovatív eljárásokhoz vezetnek, amelyekkel a legmagasabb minőségi és tartóssági elvárásoknak is megfelelően lehet nedves lőtt eljárással gyártani a lőttbetont. Ez a lehetőség nincs még kihasználva világszerte, hiszen a lőttbetont leginkább ideiglenes beton megtámasztásként használják, amely csak alacsony minőségi követelményeknek kell hogy megfeleljen.

Sika lőttbeton-rendszer
A Sika az alagútépítés során a vágathajtástól kezdve az elkészült útburkolat és belső héj felületkezeléseivel bezárólag a legmagasabb minőségben tudja biztosítani a megoldásokat. Így tehát elmondhatjuk, hogy a Sika az alagútépítésnél az első kapavágástól az utolsó simításokig rendelkezik anyagokkal.

A Sika a lőttbetonok terén a projektek során a legteljesebb nedves eljárású lőtt beton know-how-t fejlesztette ki, mely a felhasználási területek széles skáláját teszi lehetővé.

A lőttbeton követelményei: ökológia és gazdaságosság
A múltban történt sok komoly baleset azt mutatja, hogy különleges figyelmet igényelnek az építkezések munkakörülményei. Csökkenteni kell a porképződést és minimalizálni a korrozív, toxikus vegyi anyagokkal való érintkezés kockázatát.

A nedves eljárás során a porterhelés sokkal alacsonyabb, mint a száraz eljárású lőttbeton esetében. Az alacsony pH-értékű nem mérgező, alkálimentes kötésgyorsítók csökkentik az emberi és környezeti kockázatokat a kezelés, a tárolás és a használat során. A keletkező permet nem tartalmaz korrozív aerosolokat, így elkerülhető a bőr-, nyálkahártya- és a szemkárosodás.

A lövési kapacitás az a fő tényező, amely befolyásolja a nedves lövési eljárás gazdaságosságát. Az alkalmazástól függően akár 30 m3 /órát is el lehet érni. Ahhoz, hogy magas mennyiséget érjünk el, fontos megtalálni a lőttbeton legoptimálisabb összetételét, rétegvastagságát, és jól kell megválasztani a kötésgyorsító típusát, illetve mennyiségét. A friss beton könnyen pumpálható kell hogy legyen. Speciális adalékszerek segítenek megelőzni a keverék szétosztályozódását és csökkentik a pumpa nyomását. A visszahullás menynyisége döntő költségtényező. Ráadásul a visszahullott anyag felrakodása, szállítása és lerakodása, valamint a visszahullásból adódó többlet-anyagfelhasználás mind pluszköltséget jelentenek. A visszahullást befolyásoló paraméterek:

 • rétegvastagság,
 • hálós vasalás,
 • a talaj állapota,
 • a lövési távolság és szög,
 • a levegő mennyisége és nyomása,
 • tapadási tulajdonságok,
 • korai szilárdság,
 • száltípus,
 • száltartalom,
 • a lövési folyamat.

A lőttbeton követelményei: minőség és teljesítmény.

Korai szilárdság
Ez előfeltétele a fej fölötti lövésnek, különösen magas előrehaladási teljesítmény esetén, ha nagy rétegvastagságot alkalmaznak vagy a vízbehatolási pontok lövése esetén. A szilárdságfejlődés menete az első néhány percben erősen befolyásolja a porképződést és a visszahullást.

Végső szilárdság
Minél alacsonyabb a keverék víz–cement tényezője, annál kisebb a cementkő porozitása. Ennek előnyös hatása van a beton legtöbb tulajdonságára, különösen a nyomószilárdságra.

Tartósság, vízzáróság
A tartósság magas vízzáróságot is jelent. A kevesebb maradó kapilláris alapvetően lényeges a magasabb vízzáróság szempontjából és a helyesen megválasztott alacsony víz–cement tényezővel, valamint a helyes kötésidővel érhető el.

A Sika lőttbeton-rendszer tagjai:

 • Lőttbeton-adalékszerek esetében a Sika ViscoCrete SC, kötésgyorsításhoz a Sigunit termékcsalád és szintetikus mikro (Sika Fibermesh) és makro szálak (Sika Enduro, Sika FibeForce);
 • Belső héj és betonburkolathoz Sika ViscoCrete család;
 • Formaleválasztáshoz Sika Separol;
 • Utókezeléshez Sika NB és Sika Antisol termékcsaládok;
 • Szigeteléshez a Sika PVC alagútszigetelő termékcsaládjai alkalmazhatók, amelyre egyedülállóan 120 éves élettartamot vállal a Sika;
 • Bevonatok, tűzvédelem Sika Wallcoat rendszerek, Sika MonoTop rendszer;
 • Tömítésekhez SikaFlex anyagok.

Ha többet szeretne megtudni a Sika betontechnológiai megoldásokról, kérjük, látogasson el a www.sika.hu oldalra.

(fotó:Sika)