Lapszámok

2021. június XXIX. évfolyam III. szám

A Mapei Labor új szolgáltatása a vasbeton zsugorodásának ellenőrzése

A Mapei Betonlabor 2006 óta működik Sóskúton, a Mapei üzemének területén. A minőségirányítási labor szomszédságában, folyamatosan fejlődő eszközparkkal dolgozik a betonos piacról érkező kérdések megválaszolásán.

A Mapei technológus kollégáinak elsődleges feladata a partnereink kiszolgálása, segítése. Az új laboreszközök fejlesztése, beszerzése is általában konkrét projektigények kapcsán történik. Ilyen különleges és ma már nélkülözhetetlen eszköz volt a hőfejlődésmérő berendezésünk, vagy a frissbetonok vizsgálatánál azonnali eredményt mutató víztartalommérő készülék.

2020-ban új műszer került a laborba. Az olasz kollégák által már évek óta sikeresen használt zsugorodásmérő berendezés képes a vasbeton méretváltozásának vizsgálatára. Természetesen ilyen eszközök vannak más betonlaborokban is. Az új berendezés extra szolgáltatása, hogy segítségével már 0 perces kortól lehetséges megkezdeni a beton ellenőrzését, és speciális kialakításának köszönhetően nemcsak a beton zsugorodását méri, hanem szemléletesen bemutatja a speciális betonok korai időszakban jellemző duzzadási folyamatait is.

A zsugorodás mértékének megismerése rendkívül fontos információ a repedésmentes szerkezetek betonozásához. A megrendelői igények alapján egyre nagyobb fuga- és dilatációmentes betonszerkezetek készülnek. A megnövekedett méretekhez sokkal nagyobb zsugorodási feszültség társul, ami nagyobb valószínűséggel eredményez repedéseket. Több, jellemzően „veszélyeztetett” területről szoktunk kapni megkereséseket. Leggyakrabban vízzáró szerkezeteket, pl. medencefalakat és a beton ipari padló betonokat kell ellenőrizni.

A vizsgálat megmutatja a különböző víz–cement arányok, az eltérő cementtípusok és a péptartalom-zsugorodással kapcsolatos hatásait. Ezzel együtt kiváló lehetőség a zsugorodáscsökkentő és a zsugorodáskompenzáló adalékszerek működésének ellenőrzésére. Segítségével lehetséges meghatározni a Mapefloor System 2 és a Mapefloor System 3 nagytáblás padlórendszereink ajánlott maximális táblaméretét.


1. kép

Korábban az olaszországi Központi Mapei Laboratórium kifejlesztett egy programot, mely megfelelő számú adat bevitelével gyors, matematikai választ ad a beton zsugorodására. Azonban az alkalmazott betonkeverék tesztelése valós eredményeket mutat.

Zsugorodásmérő eszközünk az olasz UNI 8148 „Szabvány a gátolt alakváltozású duzzadó betonok vizsgálatáról” szerint működő berendezés, melynek lelke a 8x8x30 cm-es gerendasablon. A három próbatest egyidejű öntésére alkalmas formában a gerendákat két mozgó pofa közé kell beönteni, melyeket kb. 25 cm-re kell elhelyezni egymástól. A két vaslemez követi a beton méretének változását mindkét irányban (1. kép). A frissbeton méretét az öntés előtt a forma vizsgálatával határozzuk meg, ezt követően naponta kell megmérni a hosszúságot (2. kép).


2. kép

A vizsgálat során felrajzolódott méretváltozás bemutatja a különböző betonok zsugorodási eltérését. (3. kép) A laboreredmények ismeretében meghatározható az optimális betonösszetétel a megrendelő által elvárt betonszerkezetek elkészítéséhez.


3. kép

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek, vagy ismerni szeretné az újdonságokat, a szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozas

(fotók: MAPEI)