Lapszámok

2021. június XXIX. évfolyam III. szám

Szarka Szabolcs: Különleges parkolóház (SWEEP) Eger belvárosában


Ütemezett kivitelezés, teljes épületmagasságban és keresztmetszetben történő építés

A Modern Városok Program keretén belül európai szinten is újdonságnak számító parkolóház épült Eger belvárosában. A belváros autós forgalmának csökkentése, az uszoda/strand létesítmény körüli parkolás elősegítése és a gyalogosok védelme érdekében megvalósult építmény egyedisége gyorsrámpás kivitelének köszönhető, ennek jóvoltából maximálisan kihasznált terek, közbenső tartóoszlopok nélküli kivitel, széles fordulókkal és belátható kanyarodási ívekkel rendelkező sofőr- és járműbarát tulajdonságok jellemzik.

A megvalósult építmény vállalatunk SWEEP parkolóházrendszere (SW easy eco parking vagyis: SW egyszerű, gazdaságos parkolás), melyre vonatkozóan a fejlesztések már 2013-ban elkezdődtek. A gyártási és a kivitelezési technológia kidolgozása hosszú és komoly háttérmunkát jelentett társaságunknak, mely feladattól a speciális anyaghasználat, a speciális helyszíni kivitelezési technológia, illetve a Nyugat-Európából és a tengerentúlról (USA) importált alapanyagok sem tántorították el vállalatunkat.

Az épület generálkiviteli tervei már a SWEEP parkolóház kivitelét konkretizálták. A tartószerkezeti terveket az Egri Statikus Iroda Kft., a gyártmányterveket a Konkret Terv Kft. készítette. A 3 szintes, 253 férőhelyes parkolóház közlekedő-parkoló felületét 115 db nagyfesztávú feszített TT panel alkotja, melyek egyszerre biztosítják a parkoló-rámpa funkciót. A jellemzően 16,30 m hosszú, kétirányú közlekedést és a kétoldali merőleges parkolást is biztosító elemek már az üzemben csúszás- és kopásálló felülettel kerülnek előregyártásra, így biztosítván a rendszer biztonságos használatát és egyben tartósságát a felhasználó számára. A teherhordást biztosító méretezett szerelvények rozsdamentes kivitelűek, melyeket részben az USA-ból, részben magyarországi minősített partneren keresztül szereztük be az előregyártáshoz. A helyszíni rozsdamentes hegesztések technológiája és megfelelő minőségben történő helyszíni kivitelezhetősége jelentős fejtörést okozott társaságunknak, az erre alkalmas partner kiválasztása és minősítése legalább annyira komoly kihívást jelentett a fejlesztés során, mint a rendszerhez (előregyártáshoz és a helyszíni összeállításhoz is egyaránt szükséges) USA-ból importált speciális alapanyagok európai normák szerinti minősítése.

Az épület felmenő szerkezetei a talaj és az alapozás adottságai miatt tőcsavarról indulnak, melyek összesen közel 300 db PEIKKO menetes szerelvény alkalmazásával telepítettek. A gyorsrámpákat (szinteket) elválasztó függőleges elemek és a lépcsőházak falelemei feszített kivitelűek. Az épület homlokzati felülete festetlen nyersbeton felületként jelenik meg, így az elemek kivitelét és a csomóponti kapcsolatokat ennek figyelembevételével kellett kialakítani. Az épület „belvárosba illesztése” a homlokzat elé kifeszített sűrű lyukú hálóra futtatott növényesítéssel történik meg, melynek következtében az épület tökéletesen illeszkedik majd a belvárosi környezetbe.

Az előregyártott vasbeton szerkezetek építése 3 hónap alatt történt meg, melyből a lépcsőházak 1 hónapot, a kb. 4.500 m2 összes szintterülettel rendelkező gyorsrámpás parkolófelületek kivitelezése 2 hónapot emésztett fel. A parkolóhelyeket vizsgálva ez 6–15 db parkolóhely/nap megvalósulást eredményezett a hozzá tartozó kétirányú közlekedőfelületekkel együtt. Az ütemezett napi szintű előregyártás, illetve a helyes logisztika elengedhetetlen feltétele volt a létesítmény gyors és magas színvonalú megépítésének. A gyártást az SW Umwelttechnik Kft. alsózsolcai és majosházai gyáregységei végezték, az elemeket közúton szállítottuk ki.

Az országosan is egyedülállónak számító első gyorsrámpás parkolóház egri megvalósítása egy 8 éve tartó fejlesztés „gyümölcse”, melyet társaságunk a Konkret Terv Kft.-vel közösen képvisel a piacon. Mindehhez elengedhetetlen volt a tervezésben, gyártásban és a kivitelezésben együttműködő kollégák és partnerek hozzáértése, szakmai fegyelme, elhivatottsága és lojalitása, mely mindmind elősegítette azt, hogy társaságunk – a fejlesztésben együttműködő partnereinkkel együtt – egy rendhagyó eredménnyel ismét lábnyomát hagyja a szakmában. Az épület generálkivitelezője – egyúttal megrendelőnk is – a ZERON Zrt., amelynek ezúton is köszönjük társaságunkba vetett bizalmát!

(fotók: SW Umwelttechnik Kft.)


Belső pillérek nélküli parkoló-rámpa kialakítás