Lapszámok

2021. április XXIX. évfolyam II. szám

Hegedüs Csaba: A rendszeres tisztítás, karbantartás jelentősen megnöveli a betonpadló élettartamát

A betonpadlók tisztán tartása sokkal fontosabb feladat a padló állapotának fenntartásához, esetleges javításához, mint azt a padlótulajdonosok gondolnák. Hiszen az autónkat is rendszeresen elvisszük olajcserére, a padlónknál is hasonlóképpen javasolt eljárni.

A padlótípusnak és az igénybevételeknek megfelelően kell alkalmaznunk a megfelelő takarítási és karbantartási eljárást, úgy, hogy közben minél kevésbé akadályozzuk a padlón folyó termelést, hiszen abból van a profit. Hozzáteszem, hogy egy jó padló, amit megfelelően takarítunk és tartunk karban, szintén pénzt tarkarít meg nekünk hosszú távon. Azzal, hogy megóvjuk az állapotát és nem kell javításokat végeznünk rajta, mellesleg egy tiszta, esztétikus, akár csillogó padlónk van, jó megjelenést és minőségi munkakörnyezetet biztosít számunkra.

A betonpadlókat méretük és a rajtuk folyó működés, valamint egyéb tényezők alapján takaríthatjuk akár kézi eszközökkel vagy takarítógépekkel is. Amennyiben van rá lehetőség, a hatékonyság érdekében a gépi takarítást javasoljuk. A körülmények figyelembevétele mellett érdemes szakember javaslata által választani takarítógépet és takarítási, karbantartási eljárást. A takarítási, karbantartási eljárásokat célszerű az első beállítást követően felülvizsgálni és az elvárt eredmények függvényében módosítani, illetve ha változik az igénybevétel mennyisége és minősége, akkor annak tükrében is változtatni az eljárásokon és az alkalmazott eszközökön, a karbantartó-, tisztító-, valamint impregnálószereken.

Olyan helyeken, ahol nagyobb méretű, fajtájú a szennyeződés, mint pl. a gabonatárolók esetében, ahol inkább kefés vagy seprőgépeket javaslunk a hatékony takarítás érdekében, egyéb helyeken viszont a tárcsás takarítógépek élveznek előnyt normál vagy gyémánttisztító ped alkalmazásával.

Az igénybevétel függvényében alkalmazhatunk tiszta vizes vagy vegyszeres eljárást is, illetve ennek kombinációit. A gyémánttisztító pedek esetében szinte teljes mértékben elkerülhető a vegyszeres eljárás, mivel ennél a megoldásnál mechanikus takarítás történik. Ez azt jelenti, hogy a padlóra került szennyeződéseket nem vegyszer oldja fel, hanem a padben lévő gyémántok mechanikusan távolítják el és mellette a padló fényét is kezelik. A vegyszeres eljárás a vegyszer ára, illetve a vegyszeres szennyvíz speciális tárolása, elszállítása miatt költségesebb.

A padló típusának, elvárt fényének, az igénybevétel függvényében több típusú gyémántpad is alkalmazható. A napi takarítás során finomabb, eseti nagy takarításhoz pedig durvább padet javaslunk. A napi takarításhoz időszakosan a tiszta vízhez lehet impregnálószereket adni, amik viszszapótolják a padlóba a tiszta kimosással távozó, de a padló állapotát megőrző anyagokat, így takarítás közben egy menetben elvégezhetjük a padlónk karbantartását és állapotmegőrzését.

A különböző padló impregnálószerek és bevonatok az olajjal vagy vegyi anyagokkal szemben alkalmasak lehetnek a padló ellenállóságának növelésére is. Ez azt jelenti, hogy a padlóra kerülő olaj vagy vegyi jellegű szennyeződés nem szívódik be azonnal a padlóba, nem tesz benne kárt és könnyedén eltávolítható, viszont ez nem jelenti azt, hogy folyamtaosan képes ellenállni ezeknek az igénybevételeknek, így amint lehetséges, szüntessük meg a szennyeződést. Ezek az impregnálószerek arra valók, hogy amennyiben nem szüntethetők meg teljes mértékben az ilyen jellegű igénybevételek, akkor a kárenyhítés időtartamára (változó lehet, hogy ez az idő mennyi: néhány óra vagy 1-2 nap max.) megvédik a padlót, de mindenképp el kell távolítani a szennyeződést.

Olyan helyen, ahol az ilyen erős igénybevételek nem szüntethetők meg teljesen, ott erre készülve kell a padló impregnálását elvégezni, illetve amennyiben szükséges, folyamatosan pótolni. Ha van rá lehetőség, akkor ilyen helyeken növeli kell a napi jellegű takarítások számát.

Padlójelfestés

Ipari jellegű létesítmények padozatát gyakran látják el közlekedőutak, illetve egyéb funkciót betöltő piktogram alakú padlófestékkel, útjelfestékkel, amik segítségével biztonságosabbá, egyértelműbbé válik a helyiségben történő közlekedés, az anyagmozgatás. Az adott igénybevételhez igazítva kell kiválasztani a legmegfelelőbb padlófestéket, illetve a kívánt színben, méretben elkészíteni az egyedi szövegeket, piktogramokat, útvonalakat. Különböző típusú padlójelölő festékekre van szükség az igénybevételek és az elvárások figyelembevételével. Az útjeleket, piktogramokat több RAL-színben lehet választani, vannak természetesen megszokott vagy szabályok alapján alkalmazott színek, de mindenképp törekedni kell arra, hogy minél jobban látható, észrevehető legyen a vele készült jel, felirat. Abban az esetben, ha sűrűn változik az útvonal vagy a tárolás helye, amit jelölni szeretnénk, akkor célszerűbb ragasztható ipari padlójelölő szalagot alkalmazni. Természetesen a padlójelölő szalag élettartama az igénybevétel mértékében kisebb, viszont könnyebben változtatható. Az igénybevételek függvényében pl. targonca, béka és a takarítás hatására az útlejölő festék is megkophat, felválhat, de egy jó minőségű festék és a megfelelő felületelőkészítés esetén ez tartósabb megoldás. A padlójel elhasználódása, kopása, sérülése esetén könnyen javítható egy plusz réteg felvitelével. A plusz festékréteggel történő javítás általában maximum 2-3 alkalommal javasolt, mivel a festék vastagsága miatt sérülékenyebb és a közlekedést is akadályozhatja.

Ilyen célra alkalmazható a padlófestés:

  • Targoncaútvonal
  • Gyalogos közlekedés útvonala
  • Árutárolás helyének kijelölése
  • Veszélyre figyelmeztető jelzések
  • Egyéb utasítások
  • Eszközök tárolási helyének kijelölése
  • Kijelölt védőzóna jelzésére
  • Elzárt területek jelzésére
  • Egyedi elképzelés alapján bármire

Padlójel-eltávolítás

A már meglévő, megkopott, helyenként felvált vagy az adott helyen szükségtelenné vált padlójelfestéket többféle módszerrel lehet eltávolítani. A két legáltalánosabb módszer a vegyi, illetve mechanikus úton történő eltávolítás. A vegyi módszert több ok miatt nem javaslom. Az oldószeres útjel eltávolítása az oldószer kipárolgása miatt kellemetlen, szúrós szagú és nem feltétlenül egészséges, illetve maró hatása miatt egyáltalán nem tesz jót, sőt rongálja a betonpadló minőségét. A betonpadló-csiszolás technológiának köszönhetően azonban az útjelfesték és a padló kialakításának figyelembevételével akár egy lépésben, gyorsan, pormentesen és hatékonyan távolítjuk el az útjelfestéket, úgy, hogy közben nem rontjuk a betonpadló felületének minőségét, épp ellenkezőleg, sokat javítunk rajta.

(fotók Hegedűs Csaba)