Lapszámok

2021. április XXIX. évfolyam II. szám

Építsünk zöldebben - A Lafare célja a a CO2-semlegesség elérése

Fenntarthatóbb és okosabb világot épít az építőanyag-gyártásban és az építőipari megoldások biztosításában világvezető vállalat, a LafargeHolcim Csoport, valamint a magyarországi leányvállalat, a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

A vállalat elkötelezettségét bizonyítva csatlakozott az ENSZ „Üzleti ambíciók 1,5 °C-on” kampányához, meghatározva az iparág ambiciózus éghajlati célkitűzéseit 2030-ig. Továbbá vállalta, hogy a teljes cégcsoport esetében 2050-re elérik a CO 2-semlegességet.

Építsünk zöldebben — karbonsemlegesség, építőanyagok újrahasznosítása

A LafargeHolcim Csoport a világ élmezőnyébe tartozik alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a körkörös gazdaság szemléletmódját is magukban foglaló építőanyagai által. A CO2-megkötés és -felhasználás, továbbá annak leválasztása és tárolása témakörében jelenleg 20 különböző projekten dolgozik. A projektek eredményeként összesen 4 millió tonna CO 2-megtakarítás érhető el éves szinten. Mindennek keretében a vállalatcsoport évente jelenleg közel 50 millió tonna más ipar számára hulladékként kezelt anyagot hasznosít újra. Céljuk, hogy ezt a mennyiséget megduplázzák 2030-ig. A termékportfóliót tekintve a tavalyi évben két kiemelt zöldterméket vezettek be a világ több országában is. A Susteno zöldcement 20%-ban újrahasznosított, bontott hulladékot tartalmaz, míg az EcoPact zöldbeton előállítása során több mint 30%-kal kevesebb fajlagos CO 2 keletkezik, mint a hagyományos módon előállított betonok esetében.

A magyarországi tevékenységüket tekintve a Királyegyházi Cementgyárban eddig közel 4,5 milliárd Ft értékben valósult meg környezetvédelmi beruházás. „Büszkék vagyunk arra, hogy a beruházások által a jogszabályoknak amúgy is megfelelő emissziós értékeinket több mint 25%- kal tudtuk csökkenteni a 2011-es indulás óta. Célunk, hogy 2050-re elérjük a nettó CO 2-semlegességet. Mindehhez további technológiai beruházásokat, valamint a termékportfólió átalakítását is tervezzük a következő időszakban” – hangsúlyozza Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgatója.

A termelési folyamatok zöldítése mellett az egyéb szakterületek munkája során is a környezetkímélőbb megoldásokat részesítik előnyben. Ennek megfelelően például a laboratóriumi tevékenységüket teljes mértékben digitalizálták, a 2020-as évtől papírmentesen dolgoznak. „A LAFARGE-nál további innovatív megoldások, technológiák megvalósításán is dolgozunk a zöldebb működés elérése érdekében. Ennek megfelelően a következő években célunk például a karbantartási tevékenység során minél több elektromos mobilgép használata, a cementgyár mellett napelempark létrehozása” — jegyzi meg Zadravecz Zsófia.

Építés okosabban — kutatásfejlesztés és a legkorszerűbb technológia

A zöld célkitűzések megvalósításához elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés, illetve az innováció, azaz a legkorszerűbb technológiák használata (pl. 3D nyomtatás, érzékelők, drónok, adatfikáció, mesterséges intelligencia, gépi tanulás) is.

A LafargeHolcim Csoport az iparág egyik legnagyobb K+F tevékenységével rendelkezik. Hat kutatóközpontban 300 kutatója dolgozik a fenntarthatóbb épületmegoldások fejlesztésén. Jelenleg 1500 aktív szabadalommal rendelkeznek világszinten. Az alkalmazott legmodernebb technológia lehetővé teszi a megfizethetőbb épületek és infrastruktúra megvalósulását. Így például magasabb szélmalmok megépítését 3D betonnyomtatási technológia alkalmazásával. Ennek eredményeként pedig akár 25%-kal több megújuló villamos energia állítható elő kevesebb építési, beruházási költségek mellett.

Építés mindenkinek — középpontban a közösségek

Az egész vállalatcsoport elkötelezett a helyi közösségek támogatása iránt is. A LAFARGE magyarországi munkavállalói az elmúlt 10 évben több mint 4500 önkéntes órát vállaltak a helyi közösség támogatása, segítése érdekében. A LAFARGE több oktatási programban is részt vesz, rendszeresen ír ki tervpályázatokat egyetemistáknak. Továbbá bekapcsolódik az általános iskolások, szakmai tanulmányokat folytató diákok és egyetemi hallgatók oktatásába, tudásmegosztásába. „A holnap nincs megírva, a jövő velünk épül” – fogalmaz a globális környezetvédelmi kampány mottója. A nagyszabású kampány részleteiről további információ ismerhető meg a vállalat honlapján, a www.lafarge.hu oldalon