Lapszámok

2021. április XXIX. évfolyam II. szám

Cementeszsákból divatkiegészítő

Divatos válltáskák készülnek a HeidelbergCement Sierra Leone-i Leocem leányvállalatának használt cementeszsákjaiból és hagyományos afrikai szövetek újratervezett kombinációjából – a szezon legnagyobb durranása lesz! A táskák víz- és szakadás állók, valamint nehéz terheket is elbírnak. Emellett a kezdeményezés kiváló példája az upcycling-nak, azaz az értéknövelő újrahasznosításnak.

A Leocem partnere mindebben egy német civil szervezet, a Mahmoo e.V., amely a fővárostól, Freetown-tól 280 km-re elhelyezkedő Kamakwie városában található SEVOC Szakképzési Központ támogatója. Az iskolát befejező diákok fenntartható jövőjének biztosítása érdekében a Mahmoo e.V. szabók számára indított posztgraduális programot (SETRAC), ahol képzést kapnak saját vállalkozásuk beindításához.

Hogy fizetett munkahelyet teremtsenek a posztgraduális programhoz, amelyet a Freetown-i német nagykövetség is támogat, a Mahmoo e.V. elnökei, Marion von Oppeln és Lars Bessel elindították a „Lionbags” projektet.


A használt cementeszsákból divatos válltáska készül

A cél nem csak az, hogy a végzettek pénzt keressenek, hanem, hogy fenntartható és társadalmilag felelős helyi kisvállalkozások jöhessenek létre. A fiatal szabók újrahasznosított műanyag Leocem cementeszsákokat használnak, melyeket gyönyörű táskákká varázsolnak színpompás és élénk afrikai pamutszövetbélés hozzáadásával.

A táskák egy belső, okostelefonoknak fenntartott zsebet is kapnak, a pántokat pedig úgy tervezték meg, hogy akár a vállon, akár kézben kényelmesen lehessen viselni. Ha pedig kifordítjuk, a táska színes belső anyagával kifelé is hordható, amelynek így egy strapabíró és vízálló cementeszsák lesz a belseje.

A projekt során kihívást jelentett a járvány kapcsán történő korlátozások miatt a kész táskák Németországba való eljuttatása, illetve a Sierra Leone-i regionális leállások miatt szintén komplikálttá vált az elegendő mennyiségű használt Leocem cementeszsák beszerzése.

Egy Németországban közösségi finanszírozás által támogatott projekt segítségével válhatott valóra közel 500 darab a „Lionbag” elnevezésű táska gyártása és értékesítése. A fiatal Sierra Leone-i szabók így az átlagos helyi jövedelem négyszeresét keresik meg a munkájukkal. Ennek köszönhetően valódi esélyet kapnak a sikerre saját hazájukban, miközben segítenek megóvni környezetüket és hagyományaikat. A „Lionbag” táskák gyártásával a már nem használt műanyagot újrahasznosítják, és tisztességes munkahelyek jönnek létre egy jelenleg rendkívül szegény régióban.

További információ a „Lionbag” táskákról az alábbi linken érhető el (csak német nyelven), ahol meg is lehet őket rendelni: www. lionbag.de

(Fotó: HeidelbergCement)