Lapszámok

2021. április XXIX. évfolyam II. szám

Különleges vasbeton megoldások egy budai gimnáziumban - Új szárnnyal bővül a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium

Sikeres közbeszerzési pályázat után 2020-ban megkezdődtek a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium átépítési és bővítési munkálatai Budapest II. kerületében. Az intézményt, az akkori Orsolya Rend „Szent Angéla” leányiskoláját 1922-ben orsolyita apácák alapították a budai ferencesek segítségével. 1948 után az iskolát államosították, működtetése a ferencesekhez került.

A jelenleg az Ady Endre utcában található épületben az 1995/96-os tanév volt az első, amikor is 560 tanuló végezte tanulmányait 8 évfolyamon, 19 osztályban. Az intézmény 1998 óta 12 évfolyamon fogadja a tanulókat.

A Kiss & Fiai Kft. által végzett építési munkálatok során a meglévő iskolaépület mellett felépül egy új szárny is, valamint a régi és az újonnan megépülő szárny közé egy új aula is készül. A projekt során 12 500 m² zsaluzatot, 3 200 m³ szerkezeti betont és 350 tonna betonacélt, valamint 4 600 fm feszítőpászmát használtak fel a szakemberek. A tervezők különleges megoldásokat is alkalmaztak az építkezés során, hiszen az aula felett előfeszített monolit vasbeton gerendák készülnek, amelyek feszítéséhez speciális technológiákat alkalmaznak.

Vasbeton tartóknál a feszítésre a beton kis húzószilárdsága miatt van szükség. Mindezt azért, mert a gerendák és a lemezek esetében a húzott öv — egy normál vasbeton szerkezet esetén — berepedt állapotban dolgozik. Ilyen állapotban a tartó tétlensége majdnem egy nagyságrenddel kisebb, így ebből nagyobb lehajlások származnak, míg feszített vasbeton tartók esetén a keresztmetszet használati állapotban repedésmentes keresztmetszettel dolgozik.

A beruházáshoz szükséges anyagokat a Duna-Dráva Cement Kft. mellett a Vas-Fémker Kft. és a Magyar Doka Zsalutechnika Kft. biztosította. A szerkezetépítés várhatóan 2021 őszén fejeződik be.

(fotók: Duna-Dráva Cement Kft.)