Lapszámok

2021. április XXIX. évfolyam II. szám

Köszöntő

A betonból alkotni maradandó élmény. Nagy öröm számomra, hogy immár húsz éve a betonszakmában dolgozhatok, egészen pontosan az előregyártott betonszerkezetek területén. Azok a személyek, a hazai kollektíva és közeg, akiket megismerhettem és amely mindennapi munkám során körbevesz, mindig ösztönzőleg hat rám, már-már szenvedélyessé tett a betonnal kapcsolatban. Munkásságunknak talán a legnagyobb eredménye, hogy aki ma a beton alkalmazásával vagy felhasználásával akár szükségszerűen is találkozik, mindig számíthat a legjobb megvalósításra, ebben a tervezőktől a gyártókon át a kivitelezőkig, a technológusoktól a műszaki szakértőkig minden szakember a segítségére van, így általunk hosszú távon elhivatottá válik. A beton alkalmas arra, hogy kellő szakmaisággal és kreativitással felhasználva hozzájáruljon életterületünk épített infrastruktúrájának tartós, környezettudatos és esztétikus megalkotásához.

A betonnak számos tulajdonsága van. Elsőként biztonságos és őszinte. Jelen van az otthonteremtéstől a közlekedésépítés műtárgyain keresztül a legspeciálisabb magasépítési tartószerkezeti kialakításokig. Stabil, hosszú élettartamú és jól kivitelezhető megoldásokat ad, mely építmények és szerkezetek életciklusuk alatt egyszerűen fogalmazva nem sok törődést igényelnek, elősegítve ezáltal a természetes környezetünk megóvását is. A lényeg azonban mindig a részletekben rejlik, a beton őszintén megmutatja, ha nem megfelelő hozzáértéssel foglalkoznak vele. A beton alkalmazhatóságának és technológiájának fejlődéséhez a célirányos képzések fontossága kerül előtérbe, hiszen a szép, impozáns és szakszerű megjelenéshez egyaránt elengedhetetlen a beton összeállításának tervezésétől a zsaluzott felületek kialakításáig, az alapanyagoktól a kivitelezésig minden részt vevő szakma képzettségének és tudásának folyamatossága.

A beton stílust teremt. Az ókortól napjainkig a mindenkori technológiai lehetőségek tárházán belül a funkcionalitástól az esztétikumig számtalan felhasználási formában tud érvényesülni. Napjainkban a környezettudatos gondolkodás és annak megvalósítása az emberiség egyik legnagyobb kihívása. A beton segítséget ad. A tapasztalatok, a mérnöki tudás és a technológia folyamatos fejlődése elérhetővé teszi az intelligens felhasználást az anyagtakarékosságtól a szerkezetek legfiligránabb kialakításáig. A kevesebb néha több. A mai modern és letisztult építészeti elgondolások és irányzatok stílusosan adják meg ezt a lehetőséget, ahol a beton és a természet együttműködve találkozhat.

A betonra lehet számítani. Számtalan felhasználási módja lehetséges, gyorsan szilárduló, fagyálló, vízzáró, könnyű vagy éppen nehéz, előregyártott vagy monolit, kerti szegély vagy több mint 30 méter fesztávú előfeszített gerenda. A mai néha már túlszervezett és -ütemezett feladatokból álló világunkban a beton tervezhető és gyors megvalósítást ad. Az előregyártott vasbetonszerkezetű épületek esetében a jelenkor kihívása a nagy fesztávolságok, a legkedvezőbb keresztmetszetek, a megfelelő minőségű látszófelületek legkevesebb mennyiségű anyagfelhasználással történő megvalósítása a környezeti hatásoknak ellenálló és gyorsan szilárduló beton felhasználásával.

A megismerés segíti az inspirációt. Így továbbra is fontos és felelősségteljes feladatunk a beton népszerűsítése, a könynyedebb látványra épülő képi világtól a komplex szakmai és technológiai megoldások bemutatásán keresztül.

Szórád Tamás
Beton-Star Kft.
ügyvezető