Lapszámok

2021. február XXIX. évfolyam I. szám

Rácz Attila, Urbán Ferenc: Szakembereink az oktatásban, a továbbképzésben

Szövetségeink (CeMBeton, MABESZ) kiemelt célja a szakemberképzés és a továbbképzés. A naprakész, gyakorlatorientált tudásanyag átadása a leendő és a gyakorló mérnökök számára 2020-ban is több műszaki egyetemen és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) továbbképzésein valósultak meg.

Együttműködéseinket folytattuk a felsőfokú szakemberképzésben. Sajnos a Covid-19 a felsőoktatásban való részvételünket is megnehezítette, tavasszal menet közben kellett alkalmazkodnunk az egyetemek bezárásához, a távoktatáshoz. Ezt a pdf előadások megosztásával és konzultációs rendelkezésre állással oldottuk meg, de volt, ahol a PowerPoint diákat láttuk el hangalámondással, és egyes előadásainkat videó formájában is elérhetővé tettük.

A Magyar Mérnöki Kamara kreditpontos képzési rendszerében való sikeres részvételünk is részben online formában valósult meg. A budapesti kamara stúdióban rögzítette előadásainkat, melyekkel párhuzamosan konzultációval álltunk rendelkezésre, míg volt olyan kamara is, amely az irodájában vagy távolról tette lehetővé az élő online előadások megtartását. A BPMK rögzített előadásait megkaptuk, így azokat is feltöltöttük a CeMBeton intranetre, hogy élőképes előadásként is az egyetemisták rendelkezésére álljanak.

A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési rendszerében idén ősszel elértük az 1 000. gyakorló mérnököt, aki részt vett a továbbképzésen.

Egyetemi oktatási tevékenységünket a Miskolci Egyetemen, a Pannon Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen és a SZIE Ybl oktatási rendszerében valósítottuk meg.

Kollégáink további tevékenységeket is végeznek, mint pl. TDK, diplomamunkák konzulensi, bírálói feladatai. Anyagainkat a visszajelzések és az ipari technológiák fejlődését nyomon követve folyamatosan fejlesztjük. Az ismeretanyagok átadását az oktatók és a hallgatók, a szakemberek, a szakmai érdeklődők számára online felületeinken, szakmai kiadványainkkal, valamint a BETON szakmai lapban is segítjük.