Lapszámok

2021. február XXIX. évfolyam I. szám

Az országban elsőként BIM kompetenciaközpont létesül a Pécsi Tudományegyetemen

Az elmúlt évtized egyik legfontosabb eredménye az építőipari tervezés és kivitelezés területén az épületinformációs modellezés (BIM) elterjedése volt. Ez a tervezésmódszertan azon túl, hogy a kivitelezés támogatása mellett számos, az épület későbbi üzemeltetését is megkönnyítő információ eltárolását is lehetővé teszi, ma még rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) úttörő módon mintegy tíz éve tanítják a CAD szoftverek BIM módszertan szerinti használatát. Már most látszik, hogy milyen fontos lesz a jövőben a tágabb rendszerben való gondolkodás az építőiparban, ezért a pécsi kar – hiánypótló módon – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnök Karával konzorciumi együttműködésben közösen indít BIM szakmérnök képzést.

A PTE MIK-en működő BIM-kutatócsoport tagjai a pécsi egyetem 3D-központjával együttműködve valósághű megjelenítésre alkalmas eljárásokat és állományokat fejlesztettek virtuális valóságban (VR). A kivitelezés fázisába lépve a minőségellenőrzést és az üzemeltetést támogatandó, a műszaki kar eszközparkjában megtalálható 3D szkenner segítségével képesek akár mm-es tűréshatárral ellenőrizni és dokumentálni egy létesítmény megvalósulását. A kutatócsoport most annak a lehetőségét vizsgálja, hogy új szempontként miként lehet a tervezési és kivitelezési munkafolyamatok során az egészségre káros hatások és anyagok mennyiségét csökkenteni a BIM segítségével.

A kar közeli tervei között szerepel a kutatócsoport BIM kompetenciaközponttá való fejlesztése, amit a Paks2 programhoz kapcsolódó kari mérnökképzési koncepció is indokol. Olyan jól felszerelt BIM-labort hoznak létre, amelyben a kutatáshoz szükséges eszközök mellett megtalálhatók az ipari partnereik igényeire épülő kiegészítő szolgáltatások, az oktatás és tanácsadáshoz nélkülözhetetlen kompetenciák is. A pécsi kar BIM-es törekvéseit több piacvezető beruházó építőcég mellett az Építésügyi Minőségellenőrzési Innovációs Intézet is támogatja, amellyel egy közös platform kialakítását készítik elő.

(forrás, fotó: PTE MIK)