Lapszámok

2020. december XXVIII. évfolyam VI. szám

Sebes Márton: 35 éves a betonEPAG Kft.

1985-ben a cég alapítói, egymás mellé téve építőipari, valamint közgazdász szaktudásukat és végzettségüket, betonblokk-gyártásba kezdtek. Bagi István és Sebes Pál, a két alapító egy munkakapcsolat során ismerkedtek meg és a közös gondolkodás közben megfogalmazott tervekből 1985-ben egy apró vállalkozás indult el, akkor még GMK formájában. A változatlan tulajdonosi struktúrában, azaz a két család eredményes együttműködésében vezetett cég idén ősszel ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Ebből az alkalomból öszszegzést készítettünk a cég életének történéseiről, a fejlődésről és a jövőbeni tervekről.


Bagi Attila és Sebes Pál cégalapítók a 80-as években

A betonEPAG Tökölön kezdte meg működését, ahol az akkori hiánygazdaságban a házépítők igényeinek megfelelően félautomata présgépekkel üreges betonblokk-gyártással indult a termelés. Később megjelentek a cég termékválasztékában a mosott betonlapok, majd 1992-től a beton térkövek gyártásával bővült a termékszortiment. A tököli telephelyet hamarosan kezdte kinőni a cég, ezért 1994-ben az akkor épülő 51-es gyorsforgalmi út mellett lévő, kiemelkedő logisztikai adottságokkal rendelkező taksonyi területen kezdett telephelyfejlesztésbe.

Ez a több mint 60.000 m²-es területen elterülő komplexum a mai napig a vállalat központja. A két telephely párhuzamos működése további 15 éven keresztül maradt fenn, egymás mellett folyt a gyártás a két egységben. Eközben a jelentős szállítási igényű, nagy volumenű termelőberendezéseket már folyamatosan a taksonyi üzembe telepítette a cég.


A taksonyi gyár központi keverőtornya

A betonEPAG az ezredforduló után megnövekedett igényeket jól ki tudta szolgálni, egyúttal dinamikusan tudta fejleszteni viszonteladói hálózatát is. 2007-ben a cég jelentős beruházással megteremtette a modern betonblokk-gyártás feltételeit, és a legjelentősebb termékcsoportja tekintetében hatalmasat lépett előre egy technológiaváltással. A 2008-as pénzügyi válság és a 7 éves építőipari mélyrepülés sem rendítette meg a vállalatot, piaci részesedését tovább tudta növelni, köszönhetően a kiváló minőségnek, amit a nehéz időkben is folyamatosan fenn tudott tartani. 2009-ben egy újabb beruházás valósult meg, amivel a régi tököli térkőgyártó présgépet új, modern, zártláncú, ún. körfolyamatos gyártósorra cserélte, amelyet immáron a taksonyi üzembe telepítettek. Ezzel Tökölön a termékgyártás megszűnt, de mint transzportbetonüzem és betontermékértékesítési pont a mai napig tovább működik.


A taksonyi gyár raktárterületének egy része

2011-ben a cég alapítói igazgatói státuszukból nyugdíjba vonultak. A 2005-től tartó folyamatos átmenet eredményeképpen fiaiknak: Bagi Attilának és Sebes Mártonnak adták át a cég vezetését. Sebes András kicsivel később csatlakozott a céghez a második generáció legfiatalabb tagjaként. A betonEPAG menedzsmentje három és fél évtizedes folyamatos munkájának eredményeképpen olyan vállalati kultúrát hozott létre, amely nagyon stabil és elkötelezett dolgozói hátteret biztosít, sok esetben olyan munkavállalókkal, akik már több mint 25 éve a betonEPAG csapatát erősítik.


Flamand Antik Barna térkő egy budai társasház udvarán

2014-től Romániában, Salard településen (Nagyváradtól 25 km-re északra) modern térkőgyártóüzemet épített a cég, ahol azóta is zökkenőmentes termelőmunka és értékesítés zajlik, amely nemrég betonblokk-gyártással is kibővült. Mivel a cég Pest megye északkeleti térségében is erősíteni kívánta jelenlétét, Nagytarcsán egy kiváló elhelyezkedésű területen újabb, 100 m³/óra teljesítményű transzportbetonüzemet és termékértékesítési pontot létesített 2018-ban.

A 35 éves eredményes működés hátterében stabil viszonteladói hálózat, vevőkör és beszállítók állnak. A céget kiszámítható működése, családias rugalmassága és megbízhatósága mindig is vonzóvá tette partnerei számára. A betonEPAG tagja a Magyar Betonelemgyártó Szövetségnek, és büszke arra, hogy a MABESZ oktatási tevékenységében is tartósan részt vesz. A jövőben újabb fejlesztések várhatók a cég életében, hiszen a taksonyi telephelyen már javában zajlik egy új térkőgyártó gépsor építése, ezenkívül jelentős fejlesztések előkészítése zajlik a járdalapgyártás, valamint a díszburkolatgyártás területén is.


Komfortkő Antik BarnaMix színben egy tihanyi kertben

A betonEPAG működése és termelése idén, a rendkívüli egészségügyi járványhelyzetben sem lassult le. Jubileumi rendezvényt, szakmai napot ugyan a különleges helyzetre és a korlátozásokra való tekintettel idén nem tartott, de fennállásának 35. évfordulóját egy új telephely megnyitásával ünnepli, ugyanis Budapesten a IX. kerületben ez év november 2-án kezdte meg működését a betonEPAG újabb transzportbeton-üzeme. A cég várhatóan 2021-ben nagyszabású szakmai nappal és gyáravatóval hozza öszsze újra partnereit egy tartalmas találkozóra.

(fotók: Cseresnyés Attila, betonEPAG Kft.)