Lapszámok

2020. december XXVIII. évfolyam VI. szám

A karbonsemlegesség elérését célzó törekvések élén

A fenntarthatóság szerves részét képezi a Duna-Dráva Cement Kft. anyavállalatának, a HeidelbergCement Group mindennapjainak, ez jövőbeni stratégiájának központi eleme.

Az elkövetkezendő tíz évre olyan emiszsziócsökkentő intézkedéseket terveznek, mint az alternatív nyersanyagok és tüzelőanyagok megnövelt használata, vagy a CO2-intenzív klinker helyettesítése a cementben olyan másodlagos cementkötésű anyagokkal, amelyek alacsonyabb CO2-lábnyommal rendelkeznek. Emellett a fenntartható, alacsony széntartalmú betontermékek arányának növelése mellett nagyszabású, üzemhatékonyságot és CO2-csökkentést megcélzó befektetéseket is végrehajtanak majd a gyárak szintjén.

Már eddig is komoly eredményeket sikerült felmutatniuk a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését érintően. 2019-re az egy tonna cementkötésű anyag után keletkező nettó CO2-emissziót nézve már 22%-os csökkenést értek el az 1990-es adatokhoz képest.

Két kulcsfontosságú tényezőn múlik a siker

A cementgyártás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás jelentős része elkerülhetetlen, amely nagy mértékben hozzájárul a beton mint végtermék lábnyomához. Emiatt olyan új technológiák kifejlesztése szükséges, amelyek lehetővé teszik, hogy az iparági szereplők számottevő módon tudjanak CO2-t megtakarítani.

A HeidelbergCement Group többféle anyag CO2-megkötő tulajdonságát is teszteli, valamint vizsgálják annak a lehetőségét, hogy piacképes építőanyagokat állítsanak elő velük.


2030 után: a karbonsemlegesség felé vezető út betonból épül

A CO2-emisszió csökkentésére irányuló lépések

Kiemelt fókuszt kap a törekvések során a mennyiségi csökkentés, amely a klinker CO2-tartalmának mérséklését jelenti az energiahatékonyság további növelése, valamint az alternatív üzemanyagok, nyersanyagok és új kötési koncepciók megnövelt alkalmazása mellett.

Emellett cél a cement és beton CO2-tartalmának redukálása alacsonyabb CO2-tartalmú klinker és másodlagos cementkötésű anyagok használatával, valamint a betonkeverékek új cementtípusokon keresztül történő optimalizálása.

A fennmaradó kibocsátás mérséklése CO2-megkötést és -használatot lehetővé tevő eljárásokon keresztül (úgymint folyamatintegrált CO2-megkötés, az újrahasznosított beton újrakarbonátosítása), valamint új technológiák ipari szinten történő bevezetésén keresztül lehetséges.

A HeidelbergCement Group emellett több nemzetközi szénmegkötést vizsgáló kutatási projekt aktív tagja.

A LEILAC projekt

Az EU által finanszírozott ún. LEILAC (alacsony emissziós intenzitású mész és cement) projekt, amelynek egyik stratégiai partnere a HeidelbergCement Group, 2016 januárjában indult. A projekt célja, hogy bemutassák, milyen technológiákkal rendelkeznek a CO2 legtisztább formájában történő megkötésre. 2020 tavaszán pedig döntés született a LEILAC technológia ipari méretre történő kiterjesztéséről.

További információ: www.project-leilac.eu

(fotó: DDC)