Lapszámok

2020. december XXVIII. évfolyam VI. szám

Négyszer több építőipari cégbejegyzés, mint cégtörlés októberben

A 2020 októberében az újonnan induló építőipari cégek száma nemcsak hogy évtizedes rekordot döntött, de a cégtörlések számához képesti különbség is soha nem látott magasságokba került. Októberben rekordszámú, 648 építőipari céget jegyeztek be, mindezt úgy, hogy csupán 172 ágazati vállalkozást töröltek. Az építőipar jellemzően rendhagyóan viselkedik a többi ágazathoz képest, és ez egyértelműen meglátszott eddig is a céginformációs mutatókban, de úgy tűnik, 2020 végén az ágazat a szokásosnál is távolabbi pályára került a többi a szektortól.

A KSH adatai szerint az építőipari termelés szeptemberben csak 14,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az elmúlt 3 hónapban lassan, de növekedett is a termelés volumene. Az MNB jelentése szerint pedig a folyósított lakáscélú hitelszerződések volumene 15 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának értékét, ami szintén fontos jelenség lehet az ágazati beruházásokra nézve.

A folyósított lakáshitelállomány növekedése, a termelés éven belüli növekedése és a rekordszámú cégalapítás együtt rendkívül érdekes helyzetet vetít előre az építőiparban. Az ágazatot azonban nem lehet homogén egységként tekinteni, a koronavírus okozta gazdasági válság összességében a megrendelések visszaesését okozza. Ráadásul már középtávon sem túl biztató az ágazat helyzete. Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének jelentése szerint a gazdasági válság hatásai mellett az Európai Unió 2020-ig tartó költségvetési ciklusában finanszírozott beruházások kifutnak, és a 2021-től történő ciklus költségvetési hatására még várni kell. Jelenleg nincs elég műszaki előkészítési projekt az állami és önkormányzati finanszírozású beruházások esetében, hogy a kapacitások 2021-től is ki legyenek használva.

A hónapban 954 építőipari vállalkozás került végrehajtás alá, ami a koronavírus első hulláma óta tapasztalt legmagasabb érték. Október során 71 felszámolási eljárást, illetve 66 végelszámolási eljárást tettek közzé az ágazatban.

(forrás: opten.hu; fotó: https://elements. envato.com/)