Lapszámok

2020. december XXVIII. évfolyam VI. szám

„Full concrete” kiállítás, azaz a beton felhasználása másként

Új kiállításnak adott otthont a pécsi Nick Galéria „Full concrete” néven. A szeptember közepén nyílt kiállítás a beton építőipari felhasználásától eltérő lehetőségeire, azaz a beton sokszínűségére hívta fel a figyelmet.

A LAFARGE Cement Magyarország és a Nick Galéria által 2014-ben elindított Beton Arcai kiállítássorozat évről évre bemutatta a Szigetmonostori Művésztelep kéthetes művésztáborában készült beton alkotásokat. Az idei évben megjelent új járvány nemcsak a mindennapjainkat rendezte át alapjaiban, a megváltozott környezet a munka világába, így a közösségi művészeti alkotásba is begyűrűzött. Ennek eredményeként magát a tábor megrendezését a szervezők kénytelenek voltak lemondani. A projekt vezető művészének azonban ez nem szegte kedvét és saját alkotásaiból hozott létre egy teljes betonkiállítást. A betonszobrok alapanyaga ezúttal is a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárában készült cementek és mészkőliszt volt.

„Mindig örömünkre szolgál a cementből készült alkotómunkák támogatása, hiszen ezáltal bemutathatjuk a beton sokszínű felhasználási módját, amely bőven túlmutat az építőipar által megszokott felhasználási kereteken. Ez az izgalmas tárlat arra is tökéletes alkalmat teremt, hogy átgondoljuk: nem minden az, aminek látszik” – nyilatkozta Zadravecz Zsófia, értékesítési és marketing igazgató.

A kiállítás szeptember 11-től közel egy hónapon keresztül volt megtekinthető Pécsett, a Nick Galériában nyitvatartási időben, az egészségügyi előírásokat (távolságtartás, maszk viselése) betartva.

„Full Concrete” kiállításról

A „Full Concrete” címet viselő kiállítás Veres Balázs művészi alkotásait hivatott bemutatni. A művész legújabb sorozata a betont mint alapanyagot kiemelő, funkcionális és építőipari elemek újraértelmezései. Az új kontextusba helyezett elemek, eredeti funkciójuk mellett, aktuális tartalomra hívják fel a figyelmet.

A betont anyagszerű megközelítéséből színre állító sorozatban az erős irányítottság mellett a véletlenszerűség egyaránt hangsúlyos, ezáltal teljes képet adva a beton lényegéről, megújítva a berögzült sztereotípiákat. Az erősen konstruktív, absztrakt munkák mind az anyag más-más tulajdonságára apellálnak, ezzel szegmensekre bontva a kiállítást.

A betonipar funkcionális formáinak mérnöki megközelítéséből ihlető- dő munkák a valós tér absztrakt leképezései. A három dimenziót összegző XYZ és a térben detektálható színeket megjelenítő RGB munkában az anyagszerűség az arányaik, a statika és a szerkesztett jellegükön keresztül értelmezendők. A művész egyik újító gesztusa a színek behozatala és vegyítése a betonnal, itt ütközik ki a legplasztikusabb módon. A jellemzően hideg színek egyfajta feloldást hoznak a betonról alkotott képünkbe.

Kurátorok: Farkas Laura és Tomas Krivocenko

(fotók: Veres Balázs)