Lapszámok

2020. december XXVIII. évfolyam VI. szám

Csorba Gábor: Köszöntő

Több mint harminc éves mérnöki pályafutásom alatt, ahogy egyre inkább elmélyedek a betontechnológia, a beton anyagának rejtelmeiben, egyre-másra nyílnak meg számomra újabb és újabb kapuk a titkok felfedezéséhez. Igaz a betonra is, hogy minél jobban megismerjük, mennél több anyagtani és technológiai tapasztalatunk lesz, annál több és újabb lehetőség tárulhat elénk.

Bár szakértőként legtöbbször betonhibák esetén hívnak, mégis az esetekből nagyon sok olyan következtetést tudok leszűrni, ami nemcsak a hibák kiküszöbölésének módjaira, hanem innovatív megoldások kidolgozására is lehetőséget adnak.

A beton-, vasbetonszerkezetek és a betontechnológia tervezése szintén lehetőség a mérnökök számára, hogy kihasználják a betonnak azt a szinte egyedülálló sajátosságát, hogy a tervezett, végleges tulajdonságai a formálható kompozit beépítése, kötése, szilárdulása során alakulnak ki. A betontechnológia lényege számomra az, hogy az anyagban már potenciálisan meglévő, végső tulajdonságok a gyártás és kivitelezés során a lehető leghasznosabb mértékben és hiba nélkül ki tudjanak alakulni a munkánk révén. A beton anyagának természetes összetevőiben már mindezek benne vannak, nekünk, szakemberek az a vállalásunk, feladatunk és felelősségünk, hogy előhívjuk, életre keltsük.

A tudás, a tapasztalat, a szakmai szereplők együttműködése, a harmónia a biztosítéka annak, hogy a tervezésen, a helyszín előkészítésén, a beton gyártásán, beépítésén, tömörítésén, felületképzésén, utókezelésén, gondos használatán és szakszerű karbantartásán keresztül mindezek megvalósuljanak színvonalas, jó minőségben, hosszú tartóssággal. Az, hogy egy beton-, vasbeton-szerkezet élettartamát a szabványok alapesetben is ötven évben állapítják meg, már önmagában is tiszteletre, megfontoltságra késztet. Ötven vagy adott esetben száz évre előre gondolkodni egy egyre gyorsuló világban a biztonság, a stabilitás utáni vágyat erősíti bennem. És éppen egy jó minőségű betonból készült szerkezet valóban lehet stabil alap, az épületbiztonság megalapozója.

Az ilyen, jó minőségű betonból készült szerkezetek biztonságot, alapot adnak egy magasabb színvonalú emberi élethez. Amiatt szeretem a betont, mert a föld természetes anyagaiból az emberi tevékenység, a munka során válik mindannyiunk hasznára. Mindig öröm és megtiszteltetés számomra, ha olyan kollégákkal dolgozhatok együtt, akik ennek a folyamatnak bármelyik szakaszában hozzátesznek valamit a jó minőségű szerkezetek megvalósításáért. Szeretem a szakmai értekezéseket, konzultációkat, mert kiviláglik mindezekből a kollektív tudás előnye, többlete. Miközben „meg kell hajolnunk" a természet nagyága előtt – hiszen a természetes anyagokból dolgozunk, abból alkotunk –, aközben kézzel fogható, jó eredményeket tudunk produkálni az emberi tudás közösségében, a cél érdekében történő összefogással. A természettel összhangban és az egymással való jó együttműködéssel elérhetjük, sőt felül is múlhatjuk a tervezett minőséget.

Amikor hibák történnek, ez a cél akkor sem szorul háttérbe nálam, mert megtanultam, hogy a hibákból sokkal többet tanulhatunk, mint a sikerekből. A hibákat így a javunkra tudjuk fordítani, ha kellő alázattal, türelemmel és tanulási vággyal irányulunk a tapasztalatainkhoz. Nagyon tisztelem és szeretem a mérnöktársadalmat, a profeszszoroktól kezdve az építésvezetőkig, az előkészítőkig, a gyártóktól a kereskedőkig, a tervezőktől a műszaki ellenőrökig. Teljes a szakmai horizont és a vertikum, köszönöm, hogy betonos kollégák között dolgozhatok.

Csorba Gábor
betontechnológus szakmérnök, ügyvezető, Betonmix Kft.