Lapszámok

2020. október XXVIII. évfolyam V. szám

Miklós Csaba: Miért sikerülnek jobban a betonpadlók télen?!

Egy kedves barátom előadásán hangzott el ez a saját tapasztalataiból levont kijelentés. Mindenképpen szerettem volna összefoglalni ennek az érdekes megfigyelésnek az okait. Most, hogy közeledik a hideg évszak, talán aktuális, ha egy pár összefüggést kiemelek a téli betonok készítésével kapcsolatban.

A téli betonok problémáinak megoldását nem szabad csak a fagyásgátló adalékszerekben keresni. Habár ezek a termékek jelentenek némi segítséget, de a hideg okozta veszélyektől csak a teljes téli átállás tudja biztonságosan megóvni a betont.

Melyek azok a jelenségek, amelyek a leggyakrabban okoznak fejfájást a betongyáraknak és a kivitelezőknek?

Kezdeném a legdurvább eredménnyel, melyet a tél produkál: egyszerűen megfagy a víz. Több szintű probléma ez, mert már a betongyárban tapasztalható az adalékanyagok összefagyása. Az éjszaka összeállt homok, amennyiben a mixerkocsiban olvad ki, jelentős víztöbbletet eredményez, mely a betonkeverék tönkremenetelét eredményezheti. A másik fagyási jelenség, ha az elkészült beton műtárgyat éri az alacsony hőmérséklet. Ez esetben, ha annak szilárdsága még nem ért el egy biztonságos mértéket (8–10 N/mm2 ), roncsolódik a cementkristályok kötése. Így a beton végszilárdsága jelentősen elmaradhat a tervezettől.

Az adalékanyagok összefagyását a betongyárak az adalékanyagok fűtésével tudják megakadályozni. A betonszerkezetek tönkremenetelének megakadályozására a következő intézkedéseket javaslom: a betonkeverék legyártásához válasszanak egy gyorsabb cementet a nyáron megszokottól. A hosszú beton-eltarthatóságot segítő folyósító adalékszert érdemes egy „téli változatra” cserélni, hogy a beton kötése nem sokkal a bedolgozását követően induljon el. Ezzel lehetséges támogatni a már nem fagyérzékeny betonszilárdság gyors kialakulását. Természetesen van lehetőség a kötési folyamatok gyorsítására, melynek a legegyszerűbb módja a víz–cement arány csökkentése, mely a folyósító adalékszer adagolásának emelésével érhető el. A „fagyásgátló” adalékszerek ekkor tudnak további segítséget nyújtani. Ezeket a termékeket a „kötésgyorsító betonadalékszerek” kategóriába sorolja a szabvány. Az egyes termékek különböző hatással és különböző mértékben képesek segíteni a beton korai szilárdságának emelésében. A legáltalánosabb kálcium-nitrát alapú termékek a víz molekuláinak szétszedésével érik el, hogy a kémiai folyamatok gyorsabban beinduljanak.

Fontos, hogy a bedolgozott betont a „védett szilárdság kialakulásáig” óvni kell a fagytól. Ehhez a hőmérsékletnek, a szerkezetnek, a lehetőségeknek megfelelő letakarást és fűtést érdemes alkalmazni.

A hideg időjárás fagy nélkül is veszélyeket rejt a betonkészítésnél. A hidegben elgémberedik a kéz, de az amúgy rugalmas műanyagok is rideggé válnak. A folyósító adalékszerek elsősorban nyárra kifejlesztett típusainál is megfigyelhető, hogy hidegen csak lassabban fejtik ki hatásukat. Ezért előfordul, hogy a beton teljes mértékben csak út közben, a mixerkocsiban keveredik öszsze. Amennyiben a betongyár nem számít a jelenségre, könnyen előfordulhat, hogy a munkahelyre egy szétesett beton érkezik. A kellemetlen jelenség ellen a termékek melegítésével, illetve a keverési idő növelésével lehetséges védekezni. További megoldást adhatnak a Mapei téli időszakra kifejlesztett adalékszerei, melyekkel jelentősen csökkenthető a szükséges keverési idő, és ezzel együtt lényegesen növelhető a kapacitás, illetve a rövidebb keverőgéphasználat csökkenti a karbantartási igényeket.

A bevezetésben felvetett gondolat, miszerint „a téli betonpadlók mindig jobbak” úgy foglalható össze, hogy a téli betonozáskor a keverővíz sokkal jobban kontrollált, mint nyáron. A többletvíz a beton széteséséhez vezet, ezért a gyártók pontosan tartják a tervezett mértéket. Ezenkívül a lassú kötési folyamatok miatt nem kell a helyszínen a konzisztenciát feljavítani. És meg kell említeni: az alacsony hőmérséklet miatt kevesebb a betonból elpárolgott víz mennyisége, azaz az alkalmazott párazárás jobban elvégzi a feladatát.

Nyáron a bedolgozhatatlan betonok feljavításához használt többletvíz, illetve a nem megfelelő párazárás jelentős zsugorodásokhoz vezet, mely repedések megjelenésével rontja a beton műtárgy minőségét. Ha kérdése lenne a Mapei termékeit illetően, akkor látogassa meg a www.mapei.hu weboldalt!

(Fotó: MAPEI)