Lapszámok

2020. október XXVIII. évfolyam V. szám

Az 5C fogalma – A beton

Az európai cementipar összehangolt felhívásában bemutatja az európai szénsemleges építőipari ágazat jövőképét. A CEMBUREAU konstruktív vitát akar indítani, illetve lefolytatni az értékláncunk kulcsfontosságú szereplőivel. Ezt az erőfeszítést nevezzük az 5C fogalmának: Clinker=klinker, Cement=cement, Concrete=beton, Construction=szerkezet, illetve az épített környezet, valamint Carbonation=karbonátosodás. Előző számunkban a cementtel kapcsolatos ismereteket közöltük, amit a mostani Beton újságban a beton követ.

BETON

A cementet főként a betonhoz használják kötőanyagként. Ezt mindig fontos felidézni, függetlenül a beton típusától, akár innovatív vagy hagyományos betonról legyen szó. A beton CO 2 -tartalma alacsonyabb, mint a legtöbb építőanyagé, például a fáé (különösen a ragasztott, rétegelt fáé), az acélé vagy a tégláé. Ezenkívül kevés más anyag tudja biztosítani azt a sokoldalúságot, rugalmasságot, biztonságot és tartósságot, mint a beton. A betont a tömegéből adódó nagy hőtároló képessége rendkívül jó energiahatékonyságú építőanyaggá teszi. Tartósságuknak köszönhetően a betonszerkezeteket legalább 100 évig vagy még tovább használhatjuk, ami azt jelenti, hogy a szükséges erőforrásokat és kibocsátásokat jelentősen csökkenteni tudjuk, összehasonlítva a rövidebb élettartamú szerkezetekkel. Végül, de nem utolsósorban a beton élettartama végén 100%-ban újrahasznosítható.

Ezen túl a beton tonnánkénti szén-dioxid-lábnyoma még tovább csökkenthető alacsony klinkertartalmú cementek hatékony felhasználásával, a keverék optimalizálásával. További finomhangolást tudunk elérni adalékszerek és egyéb kiegészítő anyagok segítségével, miközben növeljük a végső teljesítőképességet és szilárdságot.

A beton sajátosságainak köszönhetően további fejlesztések vannak folyamatban, melyek segítségével tovább csökkenthető a CO 2 -kibocsátás.

  • A gyárilag előállított cementhez kohó - salak vagy pernye kiegészítő anyagok fokozottabb felhasználása jelentősen csökkenti az előállításnál keletkező üvegházhatást okozó gáz fajlagos mennyiségét.
  • Adalékszerek használatával optimalizálhatók a betonkeverékek és 10–20%-kal csökkenthető a víz felhasználása, amely végső soron mérsékelni tudja a globális felmelegedés mértékét.
  • Az újrahasznosított adalékanyagokból készített betonhoz CO 2 -t használhatunk fel, fokozva ezzel annak tartósságát és szilárdságát. Ezek az adalékanyagok az időjárás hatásainak kitéve nagy mennyiségű CO 2 -t tudnak elnyelni egy megfelelően szabályozott kamrában zajló kémiai folyamat következtében, melynek során a beton CO 2 -t köt meg. Ezeket hívjuk karbonátos kötőanyagoknak. Vannak már olyan karbonátos kötőanyagok, amelyek az újrahasznosított adalékanyagot egy szabályozott érlelőkamrában nagyon magas CO 2 -kitettséggel olyan kémiai átalakulást érnek el, mely megköti a CO 2 -t a betonban. Ellentétben a hagyományos hidraulikus kötőanyagokkal (amelyek vízzel lépnek reakcióba) a karbonátos kötőanyagok a füstgázokból származó CO 2 -val teszik ugyanezt, sokkal gyorsabb (mindössze egy nap) kötésidőt eredményezve. Rendelkezésre állnak olyan technológiák, melyek a cementgyártás során tonnánként 250 kg CO 2 -kibocsátást takarítanak meg innovatív klinkerösszetételekkel, és a betonban tartósan tárolnak egy tonna cementre vetítve további 300 kg CO 2 -t. Ez a beton CO 2 -lábnyoma 50–60%- os csökkenésének felel meg.

 

MIKÉNT SEGÍTHET A SZABÁLYOZÁS?

Vizsgálja felül, alkossa meg az olyan fenntarthatósági szabványokat és rendeleteket, mint például a közbeszerzésre vonatkozó előírások, hogy azok előtérbe helyezzék a szénsemleges anyagokat, illetve az építmény (nem egyes alkotói) teljes életciklusára vonatkozó megközelítést alkalmazzák. Az épített környezet a teljes életciklusa alatt érje el a szénsemlegességet. Ezen túl a szénsemlegesség az épített környezet vonatkozásában szoros együttműködést igényel az építkezés teljes értékláncának összes résztvevőjétől:

  • Szükséges az építészek megfelelő képzése.
  • Fontos, hogy a mérnökök alkalmazzák az alacsonyabb széntartalmú betonkeverékeket és hatékony tervezési módszereket az épületekben és a műtárgyaknál.
  • Szükséges a mérnökök megfelelő képzése, és az, hogy a vállalkozó kivitelezők használják a különféle típusú cementeket, valamint betonokat, mégpedig a műszakilag indokolt és hatékony módon

(Fotó:https://elements.envato.com/)