Lapszámok

2020. október XXVIII. évfolyam V. szám

110 éves a beremendi cementgyártás!

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) idén ünnepli a beremendi cementgyártás 110 éves évfordulóját. A beremendi-nagyharsányi térségben élők az ott található kiváló minőségű nyersanyagokra alapozva már az 1900-as évektől meszet, majd cementet gyártottak. A hagyományok tisztelete mellett mára ipar 4.0-s megoldások, innováció, folyamatos fejlesztések, világszínvonalú technológia jellemzi a beremendi cementgyártást. A DDC meghatározó gazdasági szereplője és társadalmi segítője a térségnek.

Honnan is indult mindez?

  • 1900-as évek eleje: a bückeburgi Schaumburg-Lippe György német herceg a kiváló minőségű mészkőforrásra alapozva nyitotta meg cementgyárát.
  • Később a már államosított gyár az ötvenes évektől induló fejlesztésekkel átalakult.
  • 1972-re felépült az új cementgyár. Akkor számos egyéb értékkel is bírt, hiszen hozzájárult a mezőgazdaságból felszabaduló munkaerő foglalkoztatásához és az infrastruktúra fejlődéséhez. Korszerű szociális létesítményeket, munkásszállót és lakótelepet építettek a faluban.
  • 2007-ben a DDC modernizációs programba kezdett Beremenden, a cementgyártás lelkének számító klinkerégető kemencevonal lecserélése, teljes korszerűsítése indult el, a több száz embernek munkát adó 15 milliárd forintos beruházás 2009 tavaszán zárult le.

A DDC saját fejlesztései és növekedése mellett folyamatosan segíti a térség és a község kulturális, valamint sportéletét is. Az elmúlt években, évtizedekben általa indított társadalmi felelősségvállalási programokon keresztül a tehetséggondozásban, illetve a környezeti nevelésben is jelentős szerepet vállalt, több száz gyermeket, egyesületet és intézményt támogatva a régióban.

„A DDC saját fejlesztései és növekedése mellett folyamatosan segíti a térség és a község kulturális, valamint sportéletét is."

A DDC harmonikus együttműködését környezetével, fenntarthatóságra törekvését, környezetvédelmi megoldásait számos díjjal jutalmazták. Legutóbb a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ismerte el tevékenységét „A Környezet Védelméért” díjjal. Az Év Gyára megmérettetésen pedig idén is díjat nyert a vállalat, az Ipar 4.0 kategóriadíjat ítélte oda a szakmai zsűri beremendi gyáregységének. A rangos, 110 éves jubileum alkalmából a DDC összegyűjtötte a beremendi cementgyártás emlékeit és történeteit, melyek a weboldalán létrehozott virtuális bemutatóteremben tekinthetők meg: www.duna-drava.hu/beremend-110

(Fotó: DDC)