Lapszámok

2020. augusztus XXVIII. évfolyam IV. szám

Ifj. Gyurcsán István: Vasbeton medence: egyszer kell megépíteni, de akkor jól!

Ha nyár, akkor vízpart – legalább is sokan víz mellett képzelik el a pihenést, hiszen a kánikulában jóleső érzés megmártózni a hűs habokban. Az idei koronavírus világjárvány visszavetette az utazási kedvet, és van, aki a vízpartot házhoz szeretné hozni: saját medencét építtet. Ha igazán tartós, hosszú távra szóló megoldást keres, olyan anyagot is választ hozzá: vasbetont vagy zsalukövet. A sikerhez azonban elengedhetetlen a szakmai hozzáértés, a tapasztalat, hiszen ebben a szegmensben is rengeteg újdonság látott napvilágot az elmúlt években.

A vasbeton medence az épített medencék luxus limuzinja!

Sokan azt mondják, nincs szebb egy négy oldalon feszített vasbeton medencénél, üvegmozaikkal burkolva, ledes színváltós világítással. A vasbeton szerkezetnél tulajdonképpen bármilyen egyedi igény megvalósítható, viszont a technológia idő- és költségigényes. E medencetípus jellemzője, hogy a gondosan elkészített vasbetonszerkezet önmagában adja a medence vízzáróságát (megfelelő vasszerelés, zsaluzás, tömörítés és a célt szolgáló betonminőség megléte esetén), és a rá kerülő burkolat már csak díszítés, vízzáró funkciója nincs. Emiatt a betonszerkezet megépülését követően vízzárósági próbát kell végezni.

A vízzáróság abban az esetben biztosítható vasbeton betonszerkezetnél, ha annak falvastagságát gondosan választjuk meg és figyelembe vesszük a víznyomásból adódó oldalteheléseket. Fontos még a megfelelő vasalás, a betonminőség, az adalékanyagok és adalékszerek - esetleg betonkiegészítő anyagok - használata is. (A vasalásnak és a szükség szerint alkalmazott fugaszalagoknak a medence repedésmentességét kell biztosítania, hiszen míg egy ház egyes részeinél megengedhetők hajszálrepedések a betonszerkezetben, úgy egy medence esetében a vízzáróság miatt ez természetesen nem. Ezért célszerű a medence vasalását gyakorlott statikus tervezővel megterveztetni, a kivitelezést pedig egy szakcéggel végeztetni.) A vízzáróságnál jelentős szerepet játszik a beton típusa, a használt adalékanyagok és természetesen a beton megfelelő tömörségű bedolgozása, ami gépi tömörítéssel, vibrálással érhető el. Vibráláskor ügyelni kell a vasak közé fűzött gépészeti vezetékek, egyéb beépítőelemek épségére, illetve arra, hogy ne mozduljanak el.

Ugyanígy elengedhetetlen a folyamatos betonozás: célszerű a medencét egy ütemben bebetonozni, annak érdekében, hogy elkerüljük a munkahézagok kialakulását. Legjobb a medence fenék- és oldallemezét egy napon kiönteni, ami egyszerűbb esetekben megfelelő zsaluzási móddal megoldható. Megengedhető a fenék és az oldalfalak külön – néhány napon belüli – betonozása is, de ebben az esetben a csatlakozó felületeket betonozás előtt megfelelően elő kell készíteni, munkahézag-tömítő anyagokat, fugaszalagokat kell alkalmazni. Az elvégzendő vízzárósági próba időtartamát és a megengedett vízveszteség menynyiségét szabványok rögzítik, melyeket mindig célszerű betartani. Közcélú medencéknél a medence gépészetét és egyéb kötelező kiegészítőket szintén szabványok írják elő, melyek betartása kötelező.

A vasbeton medencék alapját az igen sűrű és erőteljes vasszerelés adja, az így elkészült vázat betonnal öntjük ki. A vasszerelésbe, azaz a majdani falba előre telepítjük a szükséges falátvezetéseket, csöveket, a víz be- és elvezető elemeket, a lámpaházakat, a fenékelszívót vagy masszázsállomást stb. A megfelelően vasszerelt és öntött monolit vasbeton szerkezet önmagában is vízzáró. Abban az esetben azonban, ha kiderül, hogy mégsem 100%-ban vízzáró, és a medencéből vízelfolyás tapasztalható, akkor ennek kijavításához több lehetőség közül is lehet választani: injektálással megszüntethetjük a betonszerkezet folyását, és így már vízzáróvá válik, vagy valamilyen vízzáró vakolat, esetleg egyéb kent szigetelőrendszer alkalmazásával tesszük vízzáróvá a medencét. Igazán korszerű megoldásnak – utólagos biztonságinak – számít, ha előre beépítünk olyan fugaszalagokat, amelyek utólagos injektálást tesznek lehetővé azon túl, hogy már eleve biztosítják a vízzárást. Fóliaburkolatot is alkalmazhatunk, ez főleg régi vasbeton medencék felújításánál fordulhat elő mint olcsóbb vízszigetelési lehetőség, de epoxigyantás, műgyantás bevonat felhordása is szóba jöhet üvegszövet-erősítéssel, mely egyben a medence végső burkolata is lehet.

Amennyiben vasbeton medencénk szerkezete vízzáró, úgy következhet a nekünk tetsző akár egyedi burkolat kiválasztása. Színváltós, fém-, kőhatású vagy kevert üvegmozaikok alkalmazása gyönyörű befejezése lehet a vasbeton medencéknek. Az elmúlt 10 évben az üvegmozaikok térnyerése figyelhető meg, hiszen szinte bármilyen színvilág kivitelezhető, és kis mérete miatt legfőbb előnye, hogy íves, szabálytalan formájú felületek is szépen burkolhatók vele.

Meg kell még említeni a vízzáróságot is biztosító műgyanta bevonatokat – mint kent szigetelés és vizuális elem egyben, melyek szintén könnyen tisztán tarthatók. Azonban esztétikai értéke messze elmarad az üvegmozaikoktól… Ha már időt és pénzt áldozunk egy exkluzív vasbeton medencére akkor annak a burkolata is legyen gyönyörű!

A kültéren épülő szilárd burkolatú vasbeton medencét óvni kell a téli fagyveszélytől – hiszen ennek burkolata igen sérülékeny. Tehát a fóliával burkolt medencékkel szemben (mint pl. a fémfóliás medencék vagy zsaluköves-fóliás medencék) e technológia fagyveszélyes, és ha a megépülő medencénk kültéri lesz, kiemelt figyelmet kell fordítani a szerkezet megóvására. Ellenkező esetben már 1-2 év után jelentkezhet a burkolat vagy akár a szerkezet sérülése is, melynek javítása nagyon idő- és költségigényes feladat. A megóvást leggyakrabban modern, alumíniumszerkezetes, polikarbonátos medencefedéssel és hőntartással oldhatjuk meg.

Zsaluköves medence építése – fóliaburkolattal

A zsaluköves medenceépítés az egyik leggyakrabban használt technológia ma Magyarországon – immáron 40 éve... A technológia lényege, hogy a medence oldalszerkezetét zsalukövekből rakjuk össze az elkészült vasbeton alapra, majd a zsaluköveket betonnal kiöntjük. Természetesen zsalukő esetén is szükséges a vasalás, amelyet szintén statikus tervezőnek kell méreteznie. A kész és megszilárdult szerkezetet 2 rétegben átgletteljük, és a betontestet vastag fóliabéléssel burkoljuk a helyszínen (ezt kizárólag szakcég tudja szépen és szakszerűen kivitelezni). Ár-érték arányban ez a legkedveltebb típusú medence kültéri használat esetén. És ez az a technológia, amely leginkább bírja a Közép-Európában jellemző igen nagy hőingadozást.

A zsaluköves medence építése közben a medence aljába és oldalfalába beépítjük a falátvezetéseket, a lámpatesteket, az egyéb idomokat, így a medence gyorsan és hatékonyan készülhet el. A zsaluköves betonszerkezetet betonvasakkal erősítjük meg, majd kiöntjük a megfelelő minőségű betonnal. Ajánlott falvastagság 25 cm. A vízzáróságot 1,5 mm vastag szöveterősített fóliaburkolat adja, mely számos színben érhető el. A fólia nincs hozzáragasztva a medence felületéhez, azt csak a medence felső peremén egy speciális rögzítési móddal helyezzük fel, rögzítjük, így a fóliának van lehetősége egy kis mozgásra – hogy még jobban felvegye a medence alakját. Az 1,5 mm vastag fóliákra a gyártók 10 év vízzárósági garanciát vállalnak, tehát hosszú életűek. A fólia felrakása után felszereljük a kiegészítőket, és máris tölthetjük a medencénket vízzel.

A kulcsrakész zsaluköves medence elkészítéséhez a földkiásástól kezdve mindösszesen 2-5 hétre van szükség, persze az időjárás sokszor felülírja a kiviteli tervet. Ár-érték arányban a zsaluköves medence az egyik legjobb megoldás. Hátránya viszont, hogy sok figyelmet kíván a kivitelezése és az egyenes falat, a derékszögű sarkokat, a pontosan szintben álló idomokat sokszor nem tudják kivitelezni a fellelhető kőművesek.

Magiline medence: a modern és okos medence

A zsaluköves medencéknek van egy modern változata, melynek elkészítéshez nincs szükség több alvállalkozó/kivitelező bevonására.

A rendszer alapját nagyon precízen előregyártott műanyag panelek adják, melyekbe a gyár már előre behelyezi az összes falátvezetést, idomokat, lámpát, szkimmert stb., így sokkal kisebb az esélye a nem megfelelő kivitelezésnek. Az egymásba klikkelt műanyag panelek (melyek sokkal könnyebbek, mint a zsalukövek) egyszerűen összeilleszthetők, ezekbe kerülnek a stabilitást adó betonvasak, és mixerbetonnal egybe öntjük ki az egész medencét. A falvastagság itt is 25 cm, de a műanyag paneleknek köszönhetően hőszigetelő funkciót is el tudnak látni. A medencébe kerülő fóliát egy vákuumos rendszerrel helyezzük be a medencébe – így garantáltan gyűrődésmentes lesz. E medencék működtetése már okostelefon által is lehetséges.

(fotó: Bringer Group Kft.)