Lapszámok

2020. augusztus XXVIII. évfolyam IV. szám

Kis Tünde: „A beton kiegészítőként, de meghatározó elemként is zseniális lehet a belsőépítészetben”

Betonburkolat falon és padlón, tükörfényesre csiszolt betonpadló, színezett beton, beton villanykapcsoló vagy -lámpa, beton konyhapult, esetleg betonból megformázott polc – ez csak néhány azok közül, ahogyan és amire használják ma a belsőépítészetben, a lakberendezésben ezt az anyagot. Dekorációs elemként is előszeretettel számolnak a betonnal a tervezők, hiszen talán az építőanyagok közül a legszélesebb spektrumon alkalmazható, nem beszélve arról, hogy természetes anyagként különös energiával bír. A beton belsőépítészeti, lakberendezési aspektusáról Kertvéllesy Gábor építészt kérdeztük.

- Miért izgalmas anyag a beton a belsőépítészet, a lakberendezés számára?
- A beton a teherbírást és a mérettartományi lehetőségeit tekintve egyaránt izgalmas, hiszen akár egészen elvékonyítható, mégis ugyanazt a hatást adja, mintha klaszszikusan használnánk. Az élet minden területén nagyon szeretek a meghökkentés erejével élni, mert az szerintem fantasztikus izgalmat, változást generál a gondolatok, az inspiráció tekintetében. A beton kimondottan alkalmas anyag a meghökkentésre, az érzelem hangolására. Ezt az anyagot a maga jellegével, megjelenésével tökéletesen be tudjuk illeszteni az építészet minden területébe. Manapság rengeteg cég sokféle beton hatású terméket készít. A beton fantasztikus utat járt és jár be a felhasználhatóság vonatkozásában, ma már lassan az egyéniség szimbólumává válik, hiszen az ékszerektől a beton textíliákig rengeteg helyen találkozhatunk vele. Újabb és újabb oldalát ismerjük meg a színezhetőségével, a fényáteresztő képességével, a formára varázsolhatóságával.

- Miként használják a betont mint anyagot a belsőépítészetben, a lakberendezésben és inkább funkcionális vagy díszítőelemként jelenik meg?
- Alapvetően már abban kettősség, különlegesség rejlik, hogy jellemzően a tartószerkezet anyagában találkozunk a betonnal. Ez sokszor fölcsigázza a belsőépítészt, miként hasznosítsa a meglévő betonszerkezet látványát, legyen az egy régi aljzatbeton, amit fel lehet csiszolni, polírozni, vagy egy betongerenda, egy betonfödém, esetleg egy betonpillér, ami különlegessé teheti az enteriőrt. Emellett természetesen mint újonnan zsaluzandó szerkezet, burkolat, egyéb kiegészítő szintjén is szóba jöhet a beton, nagyon széles a hasznosíthatóság tárháza. A belsőépítészetben fontos eldönteni: ahhoz, hogy a „kevesebb több" elve érvényesüljön, mit is szeretnénk kezdeni a betonnal. Ha az enteriőr dominanciáját akarjuk megadni a betonnal, akkor legfeljebb a burkolatok szintjén vagy magában az épület tartóvázszerkezetében érdemes megjeleníteni. Mit szeretnénk üzenni a belső térrel? Ha azt kívánom elérni, hogy a beton átütő erővel legyen stílusmeghatározó vezérelem, akkor a tartóvázakról, az aljzatbetonokról, a látszó betonfelületek dominanciájáról kell beszélni. Ha pedig pusztán egy finom kiegészítőként szeretnénk használni – bár a két vonal nem zárja ki teljesen egymást –, akkor a villanykapcsolóktól kezdve a lámpákig, a mobilbútoroktól a beépített bútorokon át a zsaluzott vagy szerelt pultokig, vagy természetesen a különböző burkolati felületekig rengeteg helyen alkalmazható. Nagyon érdekes játék lehet, amikor sok apró pici pontként, amolyan „ékszerként” jelenik meg a térben a beton. Egy nagyon kellemes, többezer éve használt természetes anyagról beszélünk.

- Vannak-e trendek, divatok a beton belsőépítészetben vagy a lakberendezésben való használatát illetően?
- Folyamatosan változik a betontechnológia, illetve a beton zsaluzásának, önthetőségének a technológiája, de észrevehetők a trendek. Jellemzően az újkori felhasználásban az ipari építészetből indult el a beton mint tartószerkezeti elem, helyenként annak láthatóságával. Ennek megfelelően az alapstílus, amiben a beton elképzelhető, az ipari (indusztriál) stílus. Emellett természetesen a minimál építészet is „magáévá tette”, illetve az ún. loft stílusban is tökéletesen megállja a helyét. Ezek a mai belsőépítészetben trendi, meghatározó irányok. Meggyőződésem, hogy rövidesen a klasszikusnak nevezhető stílusok is használni fogják, illetve már használják is. Ma már nem idegen egy eklektikus térben, illetve a vidéki vagy vintage stílusok is alkalmazzák, sőt találkozom és felhasználom polgári enteriőrök kiegészítő elemeként is.

A betonnal képesek lehetünk más anyagokat, követ, téglát, fát, akár fém felületeket, megjelenéseket, burkolatokat utánozni, ennek megfelelően ma már akár a vintage, akár a vidéki stílus is tökéletesen befogadja a betont, igaz, nem feltétlenül önmaga megjelenésében. Szintén divatos az eklektika, ahol kifinomultan lehet kezelni párhuzamosan ezeket a stílusokat. Azt vallom, hogy a legfelkészültebb belsőépítészek nem egyes, jól meghatározott irányban képesek maradandót alkotni, hanem a színeket, a formákat és az anyagokat úgy tudják keverni, öszszerakni és hangolni, hogy azok harmóniát, jóérzést keltsenek.

- Vannak különleges betonok, amiket kifejezetten beltérben, a belsőépítészetben használnak vagy pedig ugyanaz az összetétel, mint amiből a házat építjük?
- Nyilvánvalóan hasonló a beton öszszetétele, bár a különböző hatások elérése érdekében kiegészítőket használunk a betonszerkezetekhez. Lehet cél a beton elvékonyítása, ehhez nyilván más betontechnológiára van szükség, illetve megjelentek a színes betonok, de a szürkének is rengeteg különleges árnyalata van.

A különleges formák eléréséhez szálerősítéses betonokat használunk, ezek által a hajlíthatóság, a formálhatóság új dimenziói jelentek meg. Gondoljunk csak a szálerősítéses betonok közül azokra az üvegszál erősítésű vagy optikával erősített betonokra, amelyek fényáteresztők, ezek eddig még feltáratlan lehetőségeket nyitnak a beton belsőépítészeti hasznosításában is.

- Mik a beton lakberendezési tárgyak előnyei?
- A betont szerkezeti összetétele folytán természetes anyagnak tekintem. Évezredes használatából fakadóan olyan múlttal és referenciákkal rendelkezik – nem kimondottan a belsőépítészetre gondolok –, amelyek megkérdőjelezhetetlenné teszik a tartósságát. A tartósság mindenképpen egy érték.

A modern kor technológiái komoly keresztmetszet-csökkenéssel is lehetővé teszik a tartósság és a nagyfokú szilárdság fenntartását. Ez azt jelenti, hogy igencsak megnőtt a betonszerkezetek és beton használati tárgyak építésének, alakításának a tárháza. Olyan zsaluzási, öntési technológiák, illetve anyagszerkezeti összetétel-változások jöttek és jönnek létre, amelyek a használati tárgyak, a dekoreszközök, kiegészítők, lakberendezési tárgyak szintjén is tökéletesen jól használható anyaggá tették a betont. A betonban alapvetően bízunk a múltja miatt.

Véleményem szerint a beton ún. „zöld” anyag, természetesek az összetevői. Mindenféleképpen óriási előny a nagyfokú szilárdság, a kopásállóság, az időtállóság és a színezhetőség. Hátrányként említeném a súlyát, ám ennek kiküszöbölésére már vannak törekvések, megoldások.

- Meg kell-e győzni az építtetőket a beton beltéri használatáról vagy szívesen látják a lakásukban, az irodájukban ezt az anyagot?
- A megrendelők alapvetően nagy bizalommal vannak a beton iránt. Már a folyamat elején meghatározzuk az anyagot és a stílust, amivel dolgozunk. A belsőépítészetet tekintve tehát a piac fogadókész a betonra, ma azok a stílusok trendik, amelyekben fickándozik és különösen jól él a beton: a loft, a minimál vagy az indusztriál, az eklektika.

Belsőépítészként gyakran felteszik nekünk a kérdést, hogy adott esetben milyen módon érjük el a beton láthatóságát, tehát valóban igazi betonról beszélhetünk-e, mondjuk egy felcsiszolt, polírozott valódi látszóbeton-padlóról vagy valamilyen önterülő anyaggal érjük-e el a hatást. Ez sokszor inkább szerkezeti kérdés. Illetve akár a betonhatású burkolatok is szóba jöhetnek, legyen az akár egy járólap vagy PVC, mert manapság már betonhatású laminált padló is létezik. A beton megjelenésének tárháza tehát végtelen, az más kérdés, hogy szerintem minden építész a legőszintébben, önmaga valójában szereti használni az anyagokat, így a betont is.

- Milyen hatással van a térhasználókra a beton jelenléte?
- Korábban nagyon sokat dolgoztam Dániában, ahol rengeteget használják a látszóbetont. Az észak-európai régióra a könnyű soft-minimál jellemző, ahol az anyagok önmaguk valójában jelennek meg. Ez a trend legalább egy évtizedes előnyben van a hazaihoz képest. 11 évvel ezelőtt rengeteg építészeti gondolatot hoztam onnét, amit akkor még viszonylag idegenül fogadott a hazai piac. A saját irodámba például egy propellerezett felületkeményített látszóbeton-padlót készítettünk. Kifinomult, eklektikus irodát hoztam létre, amiben könnyen cserélhetők a használati tárgyak, miközben a padló és a mennyezet egyfajta síkként megfogja a tekintetet. Így az irodám padlóburkolata látszóbeton, a mennyezeten pedig láthatóvá tettük részben a meglévő régi, ipari betongerendás rendszert. A kettő között lévő felületen az egyéb anyagokból készült használati tárgyak találhatók, igy például rozsdás tárgyalóasztal, tűzvörös kocka a konyhasziget, régi, a maguk valójában meglévő látszó téglafalak dominálnak. Együtt hihetetlen izgalmas, mondhatnám varázslatos. Több mint 10 évvel ezelőtti dizájn, ám a mai napig 100%-os tetszésindexet mérünk a látogatóink körében. Tetszik nekik az anyagok önazonossága.

Példaként említhetek egy több ezer négyzetméteres igényes fitnesztermet is Budapesten, ami egy hatalmas irodaházkomplexum földszintjén található. Az épületszerkezet már kész volt, megfogott bennünket a benne lévő egyébként szép szerkezetek állapota és felülete, a pillérek, a mennyezet, úgyhogy egy kicsit indusztriál, kicsit steampunkos vonalra átvivő dizájnt találtunk ki a tartószerkezetek megtartásával, még a látszóbeton pillérek felületét sem kellett javítanunk. Hagytuk érvényesülni az épület eredeti, originál tartóváz-szerkezetét, mint ahogy a betonfödém mennyezetet is. Örömünkre ott is igen magas tetszésindexet mértünk, talán azért is, mert az emberek ott edzenek és „gyúrnak”, ahol az anyagok is a maguk erejével vannak jelen.

(fotó: Kertvéllesy Gábor)