Lapszámok

2020. augusztus XXVIII. évfolyam IV. szám

Papp József: A váci szennyvíztisztító készítésekor alkalmazott technológiai újdonságok

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. megbízásából a Mészáros és Mészáros Kft. 2019 novemberében megkezdte a váci szennyvíztelep építését. A kivitelezéshez szükséges cementet a Duna-Dráva Cement Kft. biztosította a Váci Cementgyárból, míg a betont a Dunakeszi Betonüzemből szállították. A vállalat a projekt megvalósulásához összesen 4500 m³ betonmennyiséggel és 1700 tonna cementtel járult hozzá. A próbakeveréseket, a frissbeton-vizsgálatokat a Beton Technológia Centrum Kft. közreműködésével végezték.

BETONPAPLAN

Az építési munkálatok során betonpaplant alkalmaztak a föld rézsűjének megtartása érdekében, amely a betörő víz meggátlásául szolgált.

A betonpaplan nem más, mint egy flexibilis, speciális cementkeverékkel impregnált 3D-s szövet, mely terítése és hidratálása után vékony, rendkívül tartós, nagy terhelhetőségű víz- és tűzálló kéregbetont formál. Az egyik oldalán a PVC fedőréteg teljes vízzáróságot biztosít.

Hidratálni lehet vízszórással vagy teljes vízbemerítéssel. Kötés után a szálszerkezet megerősíti a betont, megakadályozva a repedezést. A betonpaplan biztonságos felhasználhatóságot ad, hiszen 5, 8, és 13 mm vastagságban készül.

A betonpaplan több részből – PVCből, üvegszállal kevert portlandcementből és kenderszövetből – tevődik össze.

A projekt során betonpaplant alkalmaztak a lőttbeton helyett, mivel a vízbetörés miatt az oldalfalról lemosódott volna a beton. A tekercsben érkező paplant a partoldalon felül dűbellel rögzítik, majd átfedéssel legurítják egymás mellé. Ezután meglocsolják vízpermettel, hogy megszilárduljon. A betonpaplan alkalmazása gyorsabb, hatékonyabb és alacsonyabb költségű, mint a lőttbeton.

BETONACÉL HELYETT

A szennyvíztisztító építésekor Glass Fiber Reinforced Polymer üvegszállal megerősített polimer rudakat alkalmaztak. Betonacélt kevés helyen, a hajlító igénybevételeknél kellett használni, míg a húzó igénybevételek - nél GFRP armatúrát alkalmaztak, amellyel nulla százalék közelébe került a korrózióhatás. Mindezzel a szerkezet élettartama jelentősen, akár a duplájára nőhet.

KÜLÖNLEGES KIEGÉSZÍTŐ ANYAG

A HDT alkalmazásával az XA6(H) környezeti osztályt is sikerült igazolni, amit a korábbi években az észak-pesti szennyvíztisztító telepvezetőjének segítségével teszteltek. Az anyag több olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően jelentősen megnőtt a beton minősége. A kötőanyagot stimulálja, mind a kémiai, mind a fizikai tulajdonságait.

A CEMENT KIVÁLASZTÁSA

Minél több az építés során alkalmazott EN 197-1-CEM III/B 32,5N- LH/SRA kohósalak cementtartalma, annál ellenállóbb lesz a végtermék, valamint csökken a repedési hajlam is. A granulált kohósalak hidraulikus tulajdonsággal rendelkezik, önálló hidrátvegyületet is képez. A betonban 28 napon túli nagy utószilárdulást, mérsékelt hőfejlődést, kis repedésérzékenységet, kiváló szulfát- és korrózióállóságot eredményez.

FOLYÓSÍTÓSZER

A szennyvíztisztító építésénél a folyósítószert azért alkalmazták, mert a keverővizet helyettesíthetik a vegyszerrel. A szigorú víz-cementtényező betartása csak így lehetséges. A nagy mennyiségű víz sok pórust képez, amivel romlik a beton porózussága, szilárdsága és vízzárósága.

A beton konzisztenciatartó képességét 1,5 órás időtartamra biztosították. A megfelelő mennyiségű, kombinált hatású folyósítószer alkalmazása segíti a bedolgozást, a beton képlékenyebb lesz anélkül, hogy plusz vizet adagolnánk a keverékhez. Pozitív hatással van a beton összes, lényeges kikeményedés utáni tulajdonságára, valamint a kötési folyamatra.

A beton szilárdulási folyamata gyorsabb lesz, a végszilárdság nem romlik. A szerkezete kevésbé lesz pórusos, csökken a vízfelvétele és növekszik a vízzárósága.

(A cikk a következő lapszámban folytatódik.)

(fotó: DDC)