Lapszámok

2020. augusztus XXVIII. évfolyam IV. szám

Már körbekerekezhető a Tisza-tó

Közel 3,3 milliárd forintból valósult meg a Tiszafüred és Poroszló között elkészült kerékpárút-szakasz, melynek köszönhetően biztonságosan lehet megkerülni két keréken a Tisza-tavat.

A most elkészült új kerékpáros útszakasz nem csak két települést kapcsol össze, hanem az általa teljessé váló kerékpáros körgyűrű minden érintett települését egy hálózatba rendezi. A szakaszon található hidak országosan is egyedivé teszik ezt a kerékpárutat. A 33-as számú főút Tisza-hídjának fejgerendáira új felszerkezet épült 280 m hosszúságban. A tervezők nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy a kerékpáros híd szerkezete illeszkedjen az egymás mellé épített vasúti és közúti hidakhoz, minél jobban összhangban legyen az épített és a természetes környezettel is. A műtárgy összesen mintegy 350 tonnányi acélszerkezetének előszerelése a Tisza parton kialakított szerelőtéren történt. Majd ezt követően a hídelemeket egyenként, a folyó felettieket uszályokról, daruk segítségével emelték a helyükre.

Egy új, az úttól elválasztott szerkezetű 308 m hosszú híd épült az Eger-patak és egy új 86 m hosszú híd a Szomorka-patak fölé is, e hidak esetében különösen fontos szempont volt a tájba illeszthetőség. Mindhárom híd kapcsán elmondható, hogy a tervezők könnyed, hullámzó szerkezeteket álmodtak meg, amit az íves tartók könnyedségével, nagyobb támaszközök és kevesebb pillér alkalmazásával értek el. A kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárggyal, melynek különlegessége, hogy 90 fokban kézi erővel felnyitható. (forrás, fotó: nif.hu)