Lapszámok

2020. augusztus XXVIII. évfolyam IV. szám

Farkas Ádám: Hódmezővásárhelyre látogattak a Fiatal Statikusok

A tavalyi év tavaszán újjászerveződött Fiatal Statikus Szakosztály idei évi rendezvénysorozata július elején tudott elindulni, mégpedig egy 25 éve a vasbeton előregyártó piacon működő tervező, gyártó és kivitelező cégnél tett látogatással. Annak ellenére, hogy az itthon kialakult vírushelyzet miatt a tavasszal kezdődő programok meghiúsultak, a tagsági és követői táborban igény volt a tanulásra, a tudásmegosztásra és a kapcsolatteremtésre.

Örömünkre szolgált, hogy az idei első és egyben a szakosztály új programsorozata, a gyárlátogatások elindítója az ASA Építőipari Kft. (a Consolis-csoport tagja) hódmezővásárhelyi üzemének a meglátogatása lett. Ennek keretén belül megtapasztalhattuk a cég vendéglátását, betekintést nyertünk a gyártóüzem indulásától a mai, nemzetközi színvonalú projektekig a vállalat múltjába, jelenébe. Boncolgattuk a tervezési és gyártási, illetve szerelési folyamatok és szempontok összefonódását, a megrendelői igények és a kivitelezői kreativitás találkozását.

Mindezt egy bejárás követte, amely során még több lehetőségünk adódott a gyártási, tervezési, kivitelezési tudásanyag, a technológiák bővebb megismerésére a cég szakemberei által, akik készségesen válaszoltak minden felmerülő kérdésünkre.

A megismertetett elő- és utófeszítési, gyártási és kivitelezési folyamatok, technológiák és információk külön-külön is tankönyvek sokaságát töltik meg, és messze túlmutatnak ezen rövid ismertető keretein. Azonban egy komplex tanulság levonható. A hagyományos előregyártás már a közeljövőben egyet fog és kell hogy jelentsen a változatos megrendelői elképzelések digitális megoldásokkal, valamint automatizált gyártással kiemelkedő minőségben, illetve gazdasági hatékonysággal kiszolgált igényeivel. Erre pedig a fiatal szakembereknek már most el kell kezdeniük felkészülni. Ehhez programjaival a szakosztály is igyekezni fog hozzájárulni.

A szakosztály célja a tartószerkezet-tervezői életpálya mellett elkötelezett fiatal mérnökök megismerkedésének elősegítése és szakmai tudásuk naprakészen tartása, bővítése színvonalas szakmai programokon keresztül. (fotó: ASA)