Lapszámok

2020. augusztus XXVIII. évfolyam IV. szám

A járványhelyzet 2020 májusában már éreztette a hatását

A magyar építőipari termelés nyers adata a nagyon magas 2019 májusi bázishoz képest nagymértékben, 20,1%-kal esett vissza, a jelenlegi adatok alapján kijelenthető, hogy az építőiparunkat a járványhelyzet májusban már erősebben megviselte, a nemzetközi trendeknek megfelelően - mondta július közepén megtartott sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Dr. habil Boros Anita a friss építőipari adatok alapján értékelte az ágazat teljesítményét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint a május eleji tetőzést követően a jelenleg visszaszoruló fázisban lévő koronavírus-járványnak februárban még nem volt gazdasági hatása az építőiparunk teljesítményére, azonban március második felétől kis mértékben ugyan, de érezhetően csökkenő tendencia figyelhető meg a magyar építésgazdaságban.

A magyar építőipar a rendkívüli helyzetet először májusban érezte meg igazán, az építőipari termelés nyers adata a nagyon magas 2019 májusi bázishoz képest 20,1%- kal esett vissza.

Az EU országaiban rendkívül eltérő mértékű gazdasági hatást fejtett ki eddig a járványhelyzet: az ipari termelés, és az ezen kívül figyelt építőipari termelés majdnem mindegyik tagállamban jelentősen visszaesett. Az ipari termelés volumene összességében is jelentős – az EU tagállamaiban, áprilisban átlagosan 27,2%-os – csökkenést szenvedett el Európa-szerte.

A statisztikai elemzések szerint a mostani építőipari csökkenés több szempontból is vizsgálható. Az egyértelműen látszik, hogy a hazai építőipari termelés májusban mindegyik viszonyítási időszakhoz képest mérséklődött, azonban közel sem egyforma mértékben: miközben a termelés volumene az eredeti, nyers adatok alapján 20,1%-kal lecsökkent az egy évvel korábbi értékhez képest, valamint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat is a 2020 áprilisához képest 20,3%-kal csökkent, ugyanakkor a 2015. év 12 havi átlagához képest 2020 májusában a termelés volumene az eredeti adatok alapján még mindig 122,4%-on állt, mely csak 5,2 százalékpontos csökkenést jelent az áprilisi 127,6%-hoz képest, ráadásul jóval az idei januári (80,9%) és februári (105,3%), vírushelyzet előtti érték fölötti teljesítést mutat.

Boros Anita hozzátette: a következő hónapok adatai fogják megmutatni, hogy a hazai építőiparunkat is sújtja-e jelentősen a világjárvány, vagy csak az előző évi nagyon magasra felfutó építőipari termelés korrigál vissza egy fenntartható szintre.

(forrás: ITM Kommunikáció)