Lapszámok

2020. április XXVIII. évfolyam II. szám

Hegedüs Csaba: Helyszíni beszámoló a World of Concrete-ról, a világ legnagyobb betonkiállításáról - Az USA-ban évtizedek óta alkalmazzák a betonpadló-csiszolást

A World of Concrete a világ legnagyobb, betonos szakmai kiállítása. 45 éve rendezik meg Las Vegasban, 700.000 m2 -en 60.000 látogató gyűlik össze. A Speciál Padló magyar cégként ott volt a februári megaexpón.

A World of Concrete-ra a világ minden tájáról érkeznek kiállítók, nagyon sokan itt mutatják be először a témával kapcsolatos csúcstechnológiákat, eszközöket, gépeket, anyagokat, amiket élőben is ki lehet próbálni. Kiváló alkalom ez arra, hogy első kézből, mindenkinél előbb ismerjük meg az új lehetőségeket, kutatási eredményeket, és exkluzív kapcsolatokat szerezzünk az ismertebb cégektől kezdve a kisebb specialistákig.

Az USA előrébb jár betoncsiszolásban

A betonszakma egyik hazai piacvezető cégeként kötelességünknek éreztük mind ügyfeleink, mind a szakma érdekében, hogy részt vegyünk egy ilyen jelentőségű betonkiállításon. Mivel saját fejlesztésű eljárásunkat a világon elérhető leghaladóbb csiszolási technológiákból állítjuk össze, elengedhetetlen, hogy megismerjük és kipróbáljuk a legújabb megoldásokat, és meghallgassuk a szakmai előadásokat.

Már érkezésünkkor feltűnt, hogy az USAban a betonpadló-csiszolás mint padlómegoldás már több évtizede működik, és szinte mindenhol alkalmazzák. A Las Vegas-i repülőtéren csodálatosan csiszolt padló fogadott, és akkor tudtam, hogy a legjobb helyen vagyunk, hiszen nekünk szenvedélyünk a beton. De nemcsak ott, hanem éttermekben, bevásárlóközpontokban, üzletekben, illetve az ipar minden területén sokkal elterjedtebb a használata, mint Magyarországon.

Nagy márkák és kevésbé ismert specialisták

A több ezer kiállítót az exponak helyet adó Las Vegas Convention Hallban szekciókra osztották. Külön-külön rész volt többek között a technológiának, az anyagkezelésnek, a betonjavításnak, a betonfelületnek, a dekorbetonnak. Olyan ismert nagy márkák képviselőivel sikerült személyesen találkoznunk, mint a Hilti, Makita, Devalt, Husqvana.

Emellett olyan, talán kevésbé ismert, de hatalmas tapasztalattal rendelkező betoncsiszoló cégeket ismertünk meg, mint a 30 éve fennálló Sase, a három amerikai államban is jelenlévő Diamatic és a TM.

Nagyszerű élmény olyan forgalmazókkal találkozni, akik egy-egy területre specializálódtak. Az Ashine gyémántszerszámokkal, vágótárcsákkal és csiszolószerszámokkal foglalkozik, a SealSource felületkezelő-impregnáló szereket és dilatációs hézagkitöltő anyagokat forgalmaz. Nagyon sok betonjavításhoz készült terméket gyártó cég is volt a kiállítók között.

Újdonságok elsőkézből: kézi csiszoló, segédkeret, ember nélkül működő csiszolás

A kiállítás óriási előnye, hogy rengeteg technikát lehet egy helyen kipróbálni. Nagyon tetszett a Hilti kézi csiszológé - pe, amit speciálisan erre a feladatra fejlesztettek ki. Könnyen kezelhető, masszív gép. A U.S. SAWS cég bemutatott egy segédkeretet, amire fel lehet erősíteni egy kézi csiszológépet. Ez azért zseniális, mert a munkatársaimnak nem térdelve kell csiszolniuk a padlót. Hihetetlenül jól megcsinálták, kényelmesen lehet irányítani a gépet. A TM nevű cég olyan speciális gépeket fejlesztett ki, amik a magasraktári síkpontos padló kialakításában adnak nagyon nagy segítséget. Sokkal gyorsabban, pontosabban lehet elkészíteni a szuper egyenletes padlót. Illetve elkezdtek a robot, ember nélkül működő gépek irányába is fejleszteni. Már lehet olyan csiszológépeket is venni, amik nagyrészt önállóan végzik a munkájukat. A dekor, magán padlómegoldások terén is több gyártó mutatott be új technológiákat, végtelen számú esztétikai megjelenésű, egyénre szabható padlómegoldásokkal.

Forradalmian új megoldások a magyar cégeknek is

Természetesen a legjobb technikákat szeretnénk hazahozni, és a hazai szakma, illetve az ügyfélkör számára is elérhetővé tenni. Több gyártóval is felvettük a kapcsolatot és folyamatosan tárgyalunk velük. Több helyről kértünk és kaptunk tesztelésre anyagokat, eszközöket, amiket ki tudunk próbálni. Amiről látjuk, hogy hazai környezetben is jól működnek, azokat beépítjük a saját technológiánkba, illetve a piaci szereplőknek is megmutatjuk az új megoldásokat. Mint ahogy a betonnal foglalkozó cégek, mint például a betonüzemek, a betont bedolgozó cégek is számíthatnak forradalmi, új megoldásokra.

A kiállítás óriási élmény volt rengeteg új ötlettel, kapcsolati tőkével és megvalósítási tervvel jöttünk haza, amit elsőként itthon tudunk majd alkalmazni, hogy a magyar cégek padlója is gyönyörűen csillogjon.

(fotó: Hegedűs Csaba)