Lapszámok

2020. április XXVIII. évfolyam II. szám

Betonöntési rekord - A világ egyik legnagyobb összefüggő alaplemeze: az új milánói kórház alapozása

2019. május 28-án épült meg Európa valaha létezett legnagyobb beton alaplemeze: 33 000 m3 betont szivattyúzott be a projektet kiszolgáló Unical vállalat. A munka elvégzésén összesen 106 dolgozó 94 órán keresztül, megszakítás nélkül dolgozott. Az új Galeazzi Ortopédiai Intézet a 2015-ös milánói világkiállításnak is helyet adó területen épül. Az elkészült épület 16 szintes és 90 méter magas lesz, 150 000 m2 teljes alapterülettel.

Az új létesítménynek köszönhetően egy helyre költözhet a San Donato kórházcsoport két intézete, az IRCCS Galeazzi Ortopédiai Intézet és a Sant’Ambrogio Intézet. Az épületet egy 190x50 méteres, 2,5 m vastagságú összefüggő alaplemez támasztja alá. A projekt rekordnak számít, mivel a világon itt készült el egy ütemben az egyik legnagyobb térfogatú beton műtárgy – közvetlenül az építési terület mellett elhelyezett keverőgépek használatával.

A munkához speciális, testreszabott betonkeveréket dolgoztak ki. Az új Galeazzi Ortopédiai Intézet a korábbi milánói világkiállítás területén épül.

Csapatmunka a testreszabott betonért

A Mapeit a betonüzem bízta meg azzal, hogy mobil laboratóriumaival mintákat vételezzen és megvizsgálja a friss betont (roskadási terülés, fékezőgyűrűs vizsgálat, kifolyási tölcséres vizsgálat), valamint segítséget nyújtson az öntés végrehajtását megelőző előkészítő fázisokban: a tervezésben, a megfelelő keverék kidolgozásában, a helyszíni logisztika megszervezésében, a vizsgálati menetrend felállításában, az átvételi feltételek meghatározásában, valamint a bedolgozott beton felügyeletében.

A hatalmas méretű betonöntvényhez speciális, testreszabott keveréket fejlesztettek ki. A nagy gondossággal kidolgozott beton hőmérsékletváltozásra adott viselkedését és reológiai jellemzőit elemzőeszközökkel előre modellezték. Az Unical műszaki szolgáltatási részlege úgy tervezte meg a keveréket, hogy a helyszínre érkező betont azonnal ellenőrizni lehessen. A helyszínen két vizsgálópontot alakítottak ki. Az Unical műszaki szolgáltatási részlegének munkatársai ellenőrizték a helyszínre érkező összes mixerkocsit, szükség esetén korrigálták, így minden szállítási tétel biztosan teljesítette az előírt betontulajdonságokat.

A megkövetelt eredmények teljesítésére a DYNAMON XTEND W500 N rendszert használták. Ez a betonhoz kifejlesztett PCE alapanyagú szuperfolyósító adalékszer arra szolgál, hogy a betont alacsony víz/ cement aránnyal is meg lehessen keverni, és a frissbeton hosszú ideig bedolgozható maradjon. Speciális, újszerű összetételének köszönhetően a DYNAMON XTEND W500 N hatékonyan oszlatja el a cementrészecskéket, ezért a keveréshez jóval kevesebb víz is elegendő.

A normál, adalékszer nélküli betonhoz képest a DYNAMON XTEND W500 N 20%- kal kevesebb vízzel is lehetővé teszi a betonkeverék elkészítését, emellett hosszabb bedolgozhatósági időtartamot biztosít, sőt a szállítás és helyszíni kiürítés során fellépő konzisztenciaromlását is elhanyagolható mértékűvé teszi.

Ezt az adalékszert a beton megmunkálhatósági idejét jelentősen megnövelő, módosított akrilpolimer-alapú DYNAMON EW, valamint az alacsony betonhoz kifejlesztett folyékony, kötéskésleltető hatású MAPETARD-dal együtt alkalmazták.

A BETONÖNTÉS SZÁMOKBAN:

  • 7 KEVERŐEGYSÉG
  • 10 TÖLTÉSI PONT
  • 6/8 EGYSZERRE MŰKÖDŐ BETONSZIVATTYÚ
  • 85 MIXERKOCSI
  • 30 TECHNIKUS ÉS KARBANTARTÓ MÉRNÖK
  • 200 TONNA FOLYÉKONY ADALÉKSZER
  • 32,836 M3 BETON
     

MŰSZAKI ADATOK
Galeazzi Ortopédiai Intézet, Milánó (Olaszország)
Építési időtartama: 2019 – folyamatban
Közreműködés időtartama: 2019
A Mapei közreműködése: betonadalékszerek biztosítása
Ügyfél: Real Estate Gruppo Ospedaliero San Donato
Tervező: Binini Partners Architects
Kivitelező: Edile Engineering & Construction SpA
Beton szállítója: Unical SpA A
Mapei koordinátorai: Massimiliano Nicastro, Andrea Siboni, Pietro Lattarulo, Mapei SpA (Olaszország)

MAPEI TERMÉKEK
Betonadalékszerek: Dynamon Xtend W500 N, Dynamon EW, Mapetard

A termékekről további információkért látogasson el a www.mapei.com honlapra.