Lapszámok

2020. április XXVIII. évfolyam II. szám

A pécsi fókapár hamarosan birtokba veheti új medencéjét!

Az előző év során a Pécsi Állatkert és az építőanyag-gyártó Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) együttműködést indított annak érdekében, hogy az állatkert fókái nagyobb területen tölthessék mindennapjaikat.

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) által biztosított betonadományt a DDC leányvállalata, a Danubius Beton Dunántúl Kft. szállította a helyszínre szintén adományként. Az építési munkálatokat a B Build & Trade Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte el, amely magas- és mélyépítési munkák komplett kivitelezésére szakosodott, az ország egész területén.

A gondosan megtervezett medence alapos kivitelezés során készült el, amely elsőként földmunkákkal kezdődött, zsaluzási folyamatokkal folytatódott – amely igazi kihívás volt még a tapasztalt szakemberek számára is a minden oldalon lekerekített, legyező alakot formáló kialakítás miatt – a betonozást kiegészítő szakági munkákkal párhuzamosan. A finom munkák ezután következtek, mint a műgyantázás és egyéb kiegészítő szerkezetek, a napvitorlák elhelyezése, valamint kerítésépítés és tereprendezés.

A kiváló minőségű transzportbeton nagyban hozzájárult a repedésmentes kialakításhoz és a vízzáráshoz. A vastag műgyantaréteg pedig elfedi majd a betonfelületet.

A közelgő átadásig azonban még szükséges a gépészeti munkák és a nyomáspróba elvégzése,, ezek április végén várhatók, de hamarosan birtokba veheti legyező alakú medencéjét a fókapár.*

*A cikk 2020. március elején készült.