Lapszámok

2020. április XXVIII. évfolyam II. szám

Indulásra kész a DDC környezetvédelmi beruházásának második szakasza

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) régóta a fenntarthatóság elve mentén működteti Váci és a Beremendi Cementgyárát. A fenntarthatóság mint cégfilozófia áthatja tevékenységét: korszerű, környezettudatos műszaki eljárásokat alkalmaz, „jó gazda” módjára kezeli a természeti erőforrásokat és folyamatosan fejleszti gyártási technológiáját.

A társaság még 2016-ban egy komplex, közel 7 milliárd forintos modernizációs folyamatba kezdett a Váci Cementgyárban, amelynek eredményeként a mainál is korszerűbb körülmények között folytathatják gyártási tevékenységüket, szem előtt tartva mindenekelőtt környezetük megóvását.

A modernizáció folytatásaként 2019-ben egy 2 milliárd forint összértékű beruházást indítottak, amellyel egy 1000 m² alapterületű alternatívtüzelőanyag-tároló csarnok és 4.0-s ipari megoldásokat is alkalmazó automatizálási rendszer készült.

A magyar cementipar történetében először valósult meg egy emberi beavatkozástól mentesen, automatikusan működő helyettesítőtüzelőanyag-tároló és -adagoló technológiai sor. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beérkező anyagot a teherautó egy garatba önti, majd egy önműködő daru átrakja a tárolótérbe.)

A beruházásnak köszönhetően a fosszilis tüzelőanyagok kiváltásával tovább csökkenthető az egy tonna cement előállításakor keletkező szén-dioxid-mennyiség, ezzel pedig mérsékelhető a cementgyár hozzájárulása a globális felmelegedéshez.

Minden részletre odafigyelve

A barnamezős beruházás építési területe érintette az 1963-ban épült, majd a kilencvenes években elbontott technológia maradványait. A csarnok alapozása során 140 db 600 mm átmérőjű és 10 m hosszú cölöpöt fúrtak, majd erre került a cölöpfej. Ez az alapozási mód hordja a csarnok vázrendszerének és a technológiai berendezések terheit. A helyszíni munkák során 2500 m³ betont és 150 t betonacélt építettek be.

A kivitelezési munkák balesetmentesen, határidőre, a költségterveket betartva január végén befejeződtek, majd február elején elkezdődött a rendszer hideg beüzemelése, azaz a berendezések feszültség alá helyezése. Február 21-én elindult a rendszer beüzemelése anyagfeladással, amelynek keretében kis lépésekkel növelik a rendszer szállítási, adagolási teljesítményét. Várhatóan március első felében fejeződik be a rendszer teljes körű indítása*.

Díjak is bizonyítják a vállalat fenntarthatósági törekvéseit

A társaság társadalmi felelősségvállalási tevékenységének fókuszában a környezetvédelem, az egészségvédelem és a helyi kulturális kezdeményezések támogatása áll. Több évtizedes fennállása alatt számos szakmai díjat megszerzett a cementipari vállalat, amelyek újabb megerősítéssel szolgálnak arra, hogy továbbra is fenntartsák és folytassák társadalmi felelősségvállalási programjaikat és a fenntartható fejlődés irányába tett törekvéseiket.

Legutóbb a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ismerte el a DDC munkásságát, a vállalat „A Környezet Védelméért” Díjat érdemelte ki 2020 februárjában, de a társaság az idei Év Gyára pályázaton is shortlistre került.

A környezetvédelmi beruházásról és a szakmai elismerésekről bővebben a vállalat honlapján olvashat: www.duna-drava.hu

*A cikk 2020. március elején készült.