Lapszámok

2020. április XXVIII. évfolyam II. szám

Fűr-Kovács Adrienn: Köszöntő

A beton számomra egyszerre jeenti a stabilitást, az erőt és a lenyűgöző alkotást. Minden épület alapja , legyen az egy családi ház, magasház, stadion vagy ipari épület. Ahogyan a beton őrzi a történelmünket, úgy jelenti számomra a jövőt is. Emlékszem, amikor először beléptem a római Pantheonba és megláttam a lélegzetelállítóan szép rotundát, a közepén kilenc méter átmérőjű kör alakú nyílással. Kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlanbeton-kupolája. Ez is mutatja, hogy milyen sokféleképpen lehet alkalmazni ezt az anyagot és tényleg csak a műszaki és művészi kreativitás szab határt. Azt mondják, hogy a történelem magasabb szinten, de ismétli önmagát. Akkor mi a jövő?

A jövő betonszerkezeteit én egyáltalán nem masszívnak, vaskosnak képzelem, hanem filigrán, könnyed épületek formájában látom magam előtt. A víziómat természetesen a betont erősítő szálakban való eddigi ismereteim és hitem okozza. A betontechnológia fejlődését is figyelembe véve véleményem szerint a jövő szerkezeti betonját talán már sokkal inkább kompozitnak kell neveznünk. Ez a fejlődés gyorsabb lesz, mint azt gondolnánk, mivel a technológia már a rendelkezésünkre áll: a szálanyagok fejlődése, az építőipari robotok, az építéskémia magas színvonala stb. Ki hitte volna, akár 20 évvel ezelőtt, hogy az elektromos autók ilyen gyors ütemben terjednek?

A betont most nem technológiai oldalról, hanem emberi szemszögből megközelítve nagyon fontosnak tartom az információ- és tudásmegosztást. Ennek számos módja van, egyik lehetősége a szakmai szervezetek munkái, irányelvek kidolgozása, amelyek irányt mutatnak a tervezésben és a kivitelezésben. Erre nagyon jó példa az Esztrich és Ipari Padló Egyesület (EIPE) összefogása és több éves munkája. Az egyesület munkája által létrejött az Ipari padlók tervezési és kivitelezési szabályai műszaki irányelv. Ez 2020-ban lesz elérhető. A Burkolástechnika Egyesület esztrichre vonatkozóan kidolgozott műszaki irányelve is egy olyan tudásmegosztás, ami nagyon hasznos az egész szakma számára.

A MABESZ és a CeMBeton évenként megrendezésre kerülő Beton Fesztiválja is nagyon jó kezdeményezés, egy kiváló platform az eszmecserére és a szakmai eredmények bemutatására.

Fontosnak tartom a cég és az egyén szintjén is a nyitottságot és az ismeretek folyamatos bővítését. Számomra ez jelenti a jövő gondolkodását, legyünk nyitottak az új technológiákra és azok alkalmazási lehetőségeire. Egymás elfogadása, hogy több helyes út is van az életben.

Fűr-Kovács Adrienn ügyvezető, Avers Fiber Kft., elnökségi tag, Esztrich és Ipari Padló Egyesület, pártoló tag, Magyar Betonelemgyártó Szövetség, pártoló tag, Burkolástechnika Egyesület