Lapszámok

2020. február XXVIII. évfolyam I. szám

Hegedüs Csaba: Betonpadló javítása, csiszolása – akár kültéren is

Megrepedt, letört vagy felvált, porlik, nem takarítható? Korábban e tipikus hibák esetén a betonpadló teljes körű cseréje jutott első gondolatként legtöbbünk eszébe. A technológia fejlődésével, az új eljárások kidolgozásával azonban ma már a padlócsere vagy a plusz burkolati megoldások, mint például a műgyanta vagy a PVC padlók helyett gyors és költséghatékony módon is javítható a hibás betonpadló.

A nem megfelelően előkészített, rossz minőségű betonon hamar repedések, felválások keletkeznek, melyek nem csupán esztétikai, de funkcionális szempontból is súlyos kellemetlenségeket eredményezhetnek. Egy apró hajszálrepedésből, széles diletációs hézagok esetén, leválások vagy komoly felületi hibák jöhetnek létre, melyek helyreállítása komoly munkálatokat és kiadásokat vonz maga után. Az egyenetlen felületű betonpadló ráadásul a munkagépek elméleti teljesítőképességére is negatívan hat, nem beszélve a gépek és egyéb berendezések, szállított késztermékek anyagi károsodásáról.

A hibák fajtájától és mértékétől függően számos javítási eljárás létezik, ezek egyike a betoncsiszolás, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel bontást, illetve régi betonpadlókon is elvégezhető. Az eljárás lényege, hogy nem kerül plusz réteg a padlóra, ami leválhat vagy megrepedhet, hanem a betonpadló saját anyagából képezzük az ipari minőségű felületet, ami több tíz év elteltével is alacsony költségen felújítható. A hagyományos betonpadló két fő részből áll, egy felső puha, porló-málló cementpépből és a beton legkeményebb részéből, a betonkővázból. Tehát a cementpép egy „melléktermék”, amit az első fázisban mélycsiszolással (kb. 2-3 mm-t) távolítunk el, hogy elérjük a kemény kővázat. A további lépésekben egyre finomabb gyémántszerszámokkal csiszoljuk, majd polírozzuk a betonfelületet.

A polírozás több lépésben történik, attól függően, hogy a selyemfényű padlótól egészen a tükörfényű padlóig milyen szintű fényességet szeretnénk elérni. Ehhez speciális polírozó szerszámokat használunk, amelyekkel magas fordulaton egyre kisebb gyémántot tartalmazó szerszámmal munkáljuk véglegesre a felületet. A betoncsiszolási fázisok között, után különböző típusú impregnálási technológiát alkalmazunk. Az impregnálószer javítja a beton tulajdonságait: ellenállóvá, tartósabbá és könnyebben tisztíthatóvá, keményebbé téve azt. Végeredményként egy plusz réteg nélküli padlót kapunk, ami nagyon kemény, tartós, és könnyen takarítható.

Az ipari, mezőgazdasági épületekben alkalmazott betonpadlók más-más elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek, ám mindegyik esetében alkalmazható a betoncsiszolás. A raktárépületekben, gyártócsarnokokban a különböző munkagépek vagy a súlyosabb tárgyak miatt a betonpadlókkal szemben támasztott legfontosabb követelmény a terhelhetőség, az egyenletes, akadásmentes felület, illetve a sérülésekkel szembeni ellenállóság.  Az elektronikai iparban kötelező, elvárt tulajdonság az ESD környezet[1], aminek a legfontosabb eleme a padló, a csiszolt betonpadló jelenleg a legjobb ESD-értékekkel rendelkezik és hosszú távon tartja azt. A gabonatárolókban és az állattartó telepeken nem porzik a csiszolt felület, ráadásul a kártevők sem tudnak benne megtelepedni, szaporodni. A kereskedelmi üzletekben nem kell tartani a hibás felületelőkészítésből származó repedésektől, ráadásul a padló könnyen és gazdaságosan tisztán tartható. A csiszoltbeton-felület a szállodákban és éttermekben is megfelel a higiéniai követelményeknek, illetve a különböző csiszolási koncepcióknak, kiegészítő technológiáknak (betonszínezés, gránit- és márványcsiszolás) köszönhetően a csiszolt padlót saját ízlésükhöz vagy a helyiség dizájnjához igazíthatják. Ugyanígy kiváló a csiszolt padló az irodaházakban is, ahol a polírozási fázisok számától függően növelhető a felület ragyogása, ennek köszönhetően javulnak a fényviszonyok és még villamos energia is megtakarítható.

 Az esetek 90%-ában minden betonpadló csiszolható, a beavatkozás után a javasolt felhasználás és karbantartás mellett pedig a padló élettartama addig kitart, ameddig az épület áll. A betoncsiszolás kültéren is alkalmazható, amennyiben a beton megfelel a betoncsiszolási technológia követelményeinek. A technológiát igazolja, hogy az USA-ban már szinte minden padló, a reptereken, a kórházakban, a bevásárlóközpontokban, az iskolákban csiszolással készül.

[1] ESD: Electrostatic Discharge, azaz elektrosztatikus kisülés. Egymáshoz közelítve a sztatikus töltéssel rendelkező anyagokat rendkívül gyors elektromostöltés-áramlás jön létre a potenciálkülönbség kiegyenlítésére. A kisülési folyamat a feltöltődött anyagok között akár észrevétlenül is lezajlik, komoly gondot okozva ezzel az elektronikai iparban.