Lapszámok

2020. február XXVIII. évfolyam I. szám

Balogh Tamás: Sikeresen lezárult a térburkolatok innovációs fejlesztése

Az SW Umwelttechnik Magyarország Építőelemgyár Kft. 997,43 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében „Az SW Umwelttechnik Magyarország Kft. alsózsolcai telephelyén térburkolatok innovációs fejlesztése” címmel benyújtott pályázatával.

Megvalósult alsózsolcai prémium térkő gyár - lezárult projekt

A GINOP-2.1.1-15-2015-00576 azonosítószámú projekt keretében piacorientált kutatás-fejlesztés valósult meg az SW Umwelttechnik Magyarország Kft alsózsolcai telephelyén. A beruházás évi 2 milliárd forint árbevételt eredményez majd és 25 új munkahelyet is teremt.

A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” c. felhívás szellemében a kft. 2015-ben azzal a céllal fogott bele egy forradalmian új termékcsoport, az elektronikus szerelvényekkel vagy egyéb információtechnológiai alkatrészekkel felszerelhető térburkolatok kifejlesztésébe, hogy Magyarországon, az európai uniós országokban és tágabb nemzetközi platformon is jelentős hozzáadott értékű, jelenleg nem gyártott, az alkalmazhatóság, illetve a környezeti fenntarthatóság követelményeinek megfelelő technológiát fejlesszen ki és értékesítsen alsózsolcai telephelyén.

A projekt keretében létrehozott termék új, a betonipartól távol álló technológiák egyszerű integrálását teszi lehetővé széles körű felhasználásra, mely magában foglalja az előállításhoz szükséges ismeretek megszerzését, továbbfejlesztését, technológiák, prototípusok fejlesztését. A projekt során végzett kutatások, vizsgálatok eredményei gyakorlatban is hasznosíthatók, magas újdonságtartalmúak. Ennek a fejlesztésnek elválaszthatatlan részeként itthon „Bennmaradó héjmag vibrált-sajtolt betontestek belső üregének létrehozására” címmel hazai szabadalom, számos európai uniós országban pedig használati mintaoltalom került bejegyzésre.

Az SW Umwelttechnik átfogó beruházása kiterjed más mellett egy 3200 m2 területű betonblokkgyártó csarnok, valamint adagoló- és keverőberendezés építésére, egy világszínvonalú, teljes mértékben automatizált betonblokkgyártó technológiai sor létesítésére, adagoló- és keverőberendezés beszerzésére (nagy teljesítményű magbeton- és kopóréteg-keverő, silórendszer, kavicsbetároló-rendszer), érlelőkamra kialakítására, csomagológépekre, közlekedőút létrehozására kamionok számára.

(Fotó: Bozsik István / SW Umwelttechnik Magyarország Kft.)